Dosarul care dovedește cât de ușor acordă afaceriștii conectați la contractele publice o “donație” pentru un ministru, care urmează modelul după care se acordă mita, este cel al deținutului Cătălin Alistar, unul dintre cei mai cunoscuți șarlatani. Procurorii anunțau la mijlocul lui 2013 că l-au capturat pe cel care se prezenta la telefon ca fiind Dan Șova, și cerea donații umanitare unor oameni de afaceri.
Alte amănunte legate de anchetă nu au fost făcute publice. Țeparul din pușcărie, așa cum poate fi denumit acesta, a luat 18.000 de euro și 13.800 de lei sub formă de „donații”, în numele fostului ministru de la Marile Proiecte de la oameni de afaceri controversați, implicați în dosare de corupție din lumea politică.
Șova a făcut sesizarea
Totul a început pe 1 martie 2013, când Dan Șova a făcut plânegere la DNA, sesizând cu un necunoscut pretinde că este el și solicită în acest sens donații funcționarilor publici din Prefectura Galați, Primăria Capitalei, Secția Drumuri Naționale Prahova. Cauza a ajuns la anchetatorii Parchetului Sectorului 4 care au descoperit după supravegherea numerelor de la care se făceau apelurile că deținutul Cătălin Alistar, aflat atunci la Penitenciarul Iași, condamnat deja pentru că solicita bani în numele Patriarhul României, era autorul escrocheriei. Acesta era ajutat de patru complici, doi deținuți care ascundeau mobilele, și de persoane în libertate care ridicau banii depuși în conturi ca donații umanitare pentru Dan Șova.
Procurorii au descoperit că până să fie prins, la mijlocul anului 2013, Cătălin Alistar păcălise deja afaceriști importanți, care nu ezitase la solicitarea falsului Dan Șova să depună bani într-un cont cu un nume care nu avea legătură cu ministrul de atunci al Marilor Proiecte și fără să ceară dovada că banii sunt chiar folosiți în scop umanitar. „Între modul de a acorda atenții politicienilor și cel în care victimele falsului Dan Șova au dat donații umanitare nu există prea mari diferențe. Lipsește poate promisiunea. Nu știm dacă falsul ministru le-a spus oamenilor de afaceriști că dacă primește donația îi va ajuta și el apoi”, ne-a explicat un expert în probleme juridice. Reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 4 au refuzat să ne precizeze dacă victimele erau “încurajate” de Alistar să facă donația în schimbul unor promisiuni pentru viitoare contracte publice.
Nume cunoscute l-au ajutat pe falsul ministru
Lista afaceriștilor care au dat donații umanitare ce urmau să fie folosite de Dan Șova:
– Nicolae Onea, 3000 de euro. Asociatul unic al firme Coni srl Prahova a dat de două ori câte 1.500 de euro. Acesta este implicat într-un dosar de evaziune, dar este și unul dintre cei trei denunțători în dosarul baronului de Prahova, Mircea Cosma.
– Costin Gimi Palada, 8.800 de lei. Acesta controlează firma Cast srl Bănești, deținută în acte de Olga Palada. În timpul anchetei, acesta a pretins că este doar inginer la Cast srl Bănești. Costin Gimi Palada a dat donația falsului Șova care a spus că cere bani pentru persoanele din Botoșani afectate de căderile de zăpadă.
– Iordache Marin, 2000 de euro. Acesta este asociat unic la Agro Total din Giurgiu și a fost de acord să ofere banii falsului Șova sub pretextul acordării unui sprijin financiar unui presupus fost învățător al ministrului.
– Cătălin Cristian Stăncic, 8.000 de euro. Administrator al Tancrad Galați, firma cu care Gheorghe Bunea Stancu – baronul județul Brăila, în prezent condamnat la trei ani de închisoare în dosarul Mită la PSD – aranja contracte publice din județul din Estul României. Cătălin Cristian Stăncic i-a dat chiar patru donații falsului Dan Șova, fiecare de câte 2.000 de euro, fără a fi interesat de destinația banilor. Cătălin Alistar pretindea că banii vor ajunge la un fost cadru didactic.
– Gheorghe Manole, 200 de euro plus 5.000 de lei. Acesta este acționar la Ecoprod Buzău, alături de unchiul lui Sebastian Ghiță, Domente Vasile. Manole și Vasile sunt considerați interpușii lui Sebastian Ghiță în dosarul DNA în care deputatul este cercetat pentru trafic de influență. Anchetatorii anticorupție au găsit 54 de firme controlate de Ghiță prin interpuși, printre societăți aflându-se și unele controlate în acte de Domente Vasile și Gheorghe Manole.
– Mihai Leonard Rotaru, 1.500 de euro. Reprezentantul Rotary Construcții București i-a dat 1.500 de euro pentru operarea unui coleg al lui Șova la Viena.
– Octavian Bălțoi, 2.000 de euro. Afaceristul din Slatina este unul dintre cei mai bogați oameni din Oltenia. Este considerat de presa locală ca fiind un apropiat al PSD.
Cătălin Alistar a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București în mai 2014 la trei ani și patru luni de închisoare pentru fapta de înșelăciune. O parte din afaceriști s-au considerat chiar victime și s-au constituit parte civilă pentru a-și recupera “donațiile” pe care credeau că i le dau lui Șova.
Cetățeanul TV