EXCLUSIV. Cât bani a încasat statul ilegal din taxa de poluare auto

taxa_auto_31459400Aminsitrația Fondului pentru Mediu le-a restituit şoferilor, numai anul trecut, 3,6 milioane de lei, bani proveniți din taxa de poluare, iar alți 92,84 milioane de lei au fost daţi înapoi pentru că au fost încasați nelegal drept  taxa specială pentru autoturisme, potrivit datelor obținute de Cetățeanul.net.

Valoarea timbrului de mediu pentru autovehicule încasată în perioada ianuarie-septembrie 2014 este de 524,037 milioane de lei, potrivit unui document trimis în Parlament de către Ministerul Mediului pe data de 5 ianuarie 2015 și care este semnat de ministrul de resort, Grațiela Gavrilescu.

„Valoarea taxei reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și/sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule restituită contribuabililor de către Administrația Fondului pentru Mediu în perioada ianuarie-septembrie 2014 este de 3.658.140,36 de lei, iar valoarea taxei reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxă de poluare pentru autovehicule și/sau taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule restituită contribuabililor de către ANAF în perioada ianuarie-februarie 2014 este de 92,845 milioane de lei”, se arată în documentul obținut de Cetăţeanul.

Pentru început, trebuie precizat că de restituirea taxei auto beneficiază numai persoanele care au achitat-o în baza “Ordonanţei de urgenţă nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule” sau a “Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule”. Cealalată taxă, şi anume, timbrul de mediu, obligaţie instituită prin Ordonanţa de urgenţă nr. 9/2013, nu mai poate fi restituită. De asemenea, vor primi banii înapoi doar cei care au solicitat şi au obţinut hotărâri judecătoreşti în acest sens, definitive şi executorii.

Cerere la ANAF sau la AFM

Aşadar, dacă ai obţinut deja hotărârea judecătorească pentrutaxa de poluare restituirea taxei de poluare prevăzută de OUG nr. 50/2008, trebuie să depui o cerere-tip la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Dacă este vorba de taxa pentru emisiile poluante prevăzută de Legea nr. 9/2012, cererea trebuie depusă la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Cererea trebuie s-o depui personal sau s-o trimiţi prin poştă, printr-o scrisoare recomandată cu confirmare de primire, la registratura organului fiscal competent (ANAF sau AFM, după caz).

Perioada de prescripţie, cinci ani

La cerere, trebuie să anexezi o copie legalizată a hotărârii judecătoreşti şi o copie după actul de identitate.

Potrivit procedurii, poţi să depui cererea în termen de maximum cinci ani (termenul de prescripţie prevăzut de Codul fiscal) de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost adoptată hotărârea judecătorească. Dacă este nevoie de documente suplimentare pentru soluţionarea cererii, vei fi informat în scris în acest sens şi vei avea la dispoziţie 30 de zile pentru a depune toate documentele cerute. Trebuie să ştii că valoarea taxei, cheltuielile de judecată, precum şi alte sume aferente stabilite de instanţele judecătoreşti pentru a-ţi fi restituite, se actualizează cu indicele preţurilor de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică, pentru perioada respectivă. Dacă nu s-a făcut actualizarea, solicită în scris acest lucru la ANAF sau AFM, după caz. Cererile de restituire se soluţionează, conform prevederilor Codului de procedură fiscală, în termen de 45 de zile de la înregistrare.

LĂSAȚI UN MESAJ