Exclusiv. Citiți și vă cruciți! Afaceri penale cu zăpadă și pantofi la Poliția Locală București

Poliția Locală
Ștefan Văsîi, directorul general al Poliției Locale București

Mașini luate pentru ștabi din Primăria Capitalei, achiziții la suprapreț, angajări fictive și concursuri măsluite pentru ocuparea unor funcții – acestea sunt doar câteva dintre neregulile găsite de DNA în curtea Poliției Locale București. Procurorii anticorupție au deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu, delapidare și fals intelectual, dar în urmă cu o săptămână l-au trimis spre soluționare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5.

Dosarul de corupție a fost deschis încă de acum 2 ani, după ce mai mulți angajați ai Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București, sătui să mai asiste impasibili la matrapazlâcurile ștabilor din instituție, au sesizat procurorii DNA.

Anchetatorii au descins atunci la Primăria Capitalei, ridicând o mulțime de documente referitoare la achiziții publice, la organizarea unor concursuri pentru posturi de conducere, la pontaje ale Poliției Locale etc. Procurorii DNA au audiat zeci de martori în acest dosar, printre care și consilierul general, din partea PNL, Ciprian Ciucu. Ancheta a confirmat neregulile grave din curtea Poliției Locale, dar la 11 februarie 2019 procurorii DNA și-au declinat competența în favoarea  Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, care continuă cercetările în acest caz de corupție.

 

Poliția Locală
DNA și-a declinat competența în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5

Afacerea mașinilor de topit zăpada

Una dintre cele mai flagrante încălcări ale legii constatată de anchetatori se referă la achiziția a 12 utilaje de topit zăpada, de către Poliția Locală București, dar și de către alte instituții subordonate Primăriei Capitalei, precum Grădina Zoologică sau Centrul Cultural ARCUB, care nu au niciun fel de atribuții în salubritate. Achizițiile, fără licitație, ar fi fost făcute în urma unei decizii la vârful Primăriei. Omul „de legătură” ar fi fost ex-prefectul Speranța Cliseru, la acea vreme șefa de cabinet a primarului Gabriela Firea.

„Speranța Cliseru i-a spus într-o ședință lui Ștefan Văsîi, șeful Poliției Locale, că fiecare trebuie să cumpere un utilaj de topit zăpada, iar cine nu se conformează, zboară”, a declarat un martor din dosar.

Potrivit procurorilor, Văsîi i-ar fi solicitat atunci directorului executiv al Direcției Logistică un raport cu privire la necesitatea acestei achiziții, dar directorul a refuzat, arătând că Poliția Locală nu are atribuții în privința acestor utilaje. În final, raportul a fost semnat de alți angajați ai instituției.

Poliția Locală
Utilajele de topit zăpada au fost băgate pe gâtul unor instituții din subordinea Primăriei Capitalei, inclusiv Poliției Locale

Deși au fost achiziționate în aceeași perioadă și de la aceeași firmă din Iași, mașinile de topit zăpada au costat diferit, arată procurorii. Astfel, utilajul ajuns în curtea Poliției Locale a costat 30.000 de euro.

În acest mod s-a eludat Legea achiziţiilor publice. Aceste utilaje similare, achiziționate în acelaşi timp, care sunt folosite pentru acelaşi scop, ar fi trebuit achiziţionate printr-o singură procedură de achiziţie, transparentă şi competitivă, iar furnizorul a fost o firmă din Iași”, au notat procurorii DNA.

Operațiunea „Duster pentru ștabii Capitalei”

Procurorii anchetează și modul în care mai multe autoturisme Dacia Duster, achiziționate de Poliția Locală București în 2017, au ajuns să fie folosite ca mașini de serviciu de către șefi din Primăria Capitalei.

Poliția Locală
Martorii au declarat că o parte dintre autoturismele Dacia Duster achiziționate de Poliția Locală au fost date unor șefi din Primăria Capitalei

Dintre cele 30 de autoturisme achiziționate atunci, jumătate au fost date unor directori din Primăria Generală, prin dispoziţia verbală a directorului Poliției  Locale Bucureşti, Ștefan Văsîi, au declarat martorii.

Mașinile au costat sume importante, pentru că au fost comandate cu echipamente specifice: stații de emisie-recepție, sirene, girofar, cutie de armament etc.

Două mașini Dacia Duster au ajuns la cabinetul viceprimarului Aurelian Bădulescu, acesta folosind personal unul dintre autoturisme, după cum au declarat martorii. Mai mult decât atât, șoferul lui Bădulescu se află pe ștatele de plată ale Poliției Locale, dar nu lucrează acolo, au mai aflat procurorii.

Ziarul „Cetățeanul” a relatat că unul dintre autoturismele Dacia Duster deturnate de la Poliția Locală, cu numărul B-333-WWY, a fost surprins pe Autostrada A3, în primăvara anului trecut.

Ștefan Văsîi, directorul general al Poliției Locale București, a confirmat la acea vreme, pentru „Cetățeanul”, că autoturismul este al Poliției, afirmând, în mod neverosimil, că mașina ar fi fost într-o delegație oficială pe care ar fi semnat-o personal.

Poliția Locală
Unul dintre autoturismele Dacia Duster deturnate de la Poliția Locală a fost surprins pe Autostrada A3, în primăvara anului trecut

Au schimbat numerele de înmatriculare

Ca nimeni să nu mai recunoască mașinile Poliției Locale în trafic, care aveau în numerele de înmatriculare combinația «PLB» (n.r. Poliția Locală București), au schimbat numerele la 60 de mașini, printre care și cele date la Primăria Capitalei”, au declarat surse din Poliția Locală.

De această operațiune s-ar fi ocupat Laurențiu Crețan, șeful Serviciului Logistică. Crețan se află în subordinea directorului executiv Horia Scarlat, personaj foarte vocal până anul trecut, dar care a fost redus la tăcere de șefii Poliției Locale. De teamă, Scarlat nu mai scoate niciun cuvânt, la fel ca și fostul director general adjunct Adrian Vătu, care a acceptat să plece pe o funcție de șef serviciu (Serviciul Parcuri), doar ca să fie lăsat în pace, susțin sursele „Cetățeanul”.

Pantofii de lux, „de unică folosință”

La capitolul „achiziții păguboase” se numără și contractul pentru 400 de perechi de pantofi pentru agenții Poliției Locale, încheiat „pe blat” cu o firmă din Vâlcea, tot în 2017.

Unul dintre martorii audiați de DNA a arătat cum s-a făcut achiziția. La sfârșitul anului 2016, polițiștii locali de la Ordine Publică au cerut să li se achiziționeze încălțăminte mai comodă, în special pentru cei care patrulează pe jos.

Ulterior, fără o licitație și fără a fi semnat vreun contract, polițiștii locali au primit 400 de perechi de pantofi, de la firma Modarem SRL Râmnicu-Vâlcea.

În mai 2017, șeful Serviciului Achiziții, Andrei Gabriel, i-a solicitat directorului executiv adjunct al Direcției de Siguranță și Ordine Publică să întocmească rapoarte cu privire la calitatea pantofilor luați „pe blat”. Directorul a refuzat, însă, pentru că știa că nu fusese încheiat niciun contract pentru încălțăminte. Mai mult, acesta a semnalat neregulile șefului Serviciului Achiziții, dar și directorului general Ștefan Văsîi, dar nu a fost luat în seamă. Contractul cu firma Modarem, nepublicat în sistemul de achiziții publice, a fost semnat abia în noiembrie 2017.

Poliția Locală
Poliția Locală a achiziționat pantofi pentru agenți fără contract și fără licitație

Pantofii cumpăraţi pentru poliţiştii locali s-au dovedit a fi „de unică folosință”. Astfel, agenții s-au plâns că pantofii sunt extrem de incomozi, nepotriviţi pentru misiunile pe care le au de executat şi că se strică extrem de rapid.

Director de imagine impostor

Procurorii investighează și modul în care a fost angajat directorul Serviciului de Imagine și Comunicare al Poliției Locale București, Răzvan Popa, existând suspiciuni că dosarul său profesional ar fi fost falsificat.

La începutul anului 2017, s-a constatat că din dosarul profesional al acestuia lipseau diplomele de studii – respectiv diploma de studii postuniversitare (Master), condiție obligatorie pentru ocuparea postului respectiv. Mai mult, la dosarul profesional al lui Răzvan Popa era anexată o declarație pe proprie răspundere, în care acesta lua act de falsul în declarații și în care a scris că are studiile de Master finalizate.

Popa a recunoscut atunci în fața Comisiei de Disciplină că nu deține documentele necesare ocupării funcției de șef serviciu, fapt pentru care a primit calificativul „nesatisfăcător” la evaluarea profesională.

Demis și angajat din nou

Ca urmare a acestui fapt, în martie 2017 Răzvan Popa a fost demis și încadrat pe o altă funcție în cadrul Serviciului Circulație. Unul dintre martorii audiați la DNA a declarat că directorul Ștefan Văsîi l-a amenințat că, dacă nu îl lasă în pace pe Răzvan Popa, „va zbura din Poliția Locală”.

Ulterior, Popa a fost numit iar director de imagine, fără examen, cu delegație pentru o perioadă de 6 luni, pe motiv că „a depus la dosar dovada studiilor postuniversitare”.

În acest caz, procurorii vorbesc și de un prejudiciu material, pentru că Răzvan Popa a încasat ilegal indemnizație de conducere timp mai bine de 7 ani. De altfel, Comisia de Disciplină a Poliției Locale a constatat prejudiciul. Acest lucru a fost adus inclusiv la cunoștința directorului general Ștefan Văsîi, printr-un raport scris, dar care nu a luat, însă, nicio măsură, susțin anchetatorii.

Concursuri măsluite la Poliția Locală

Unul dintre martorii procurorilor DNA, consilierul general Ciprian Ciucu, a dat declarații despre măsluirea unui concurs la Poliția Locală, pentru ocuparea postului de director executiv.

Poliția Locală
Consilierul general Ciprian Ciucu a dat procurorilor detalii despre neregulile de la Poliția Locală

Astfel, unul dintre concurenţi, Toma Nistor, apropiat al directorului Ștefan Văsîi, ar fi știut subiectele, numai că ar fi încurcat… răspunsurile.

În legătură cu concursul, martorul a precizat că a aflat că pentru examen au fost formulate, conform legii, mai multe variante de subiecte, iar unul dintre concurenţi, respectiv Toma Nistor, a răspuns la alte subiecte decât cele care au fost extrase, au arătat anchetatorii.

Cel care a pierdut atunci concursul în favoarea lui Toma Nistor a făcut contestaţie, iar organizatorii, ca să înăbușe scandalul în fașă, au anulat concursul.

Ca urmare a contestației depuse, Toma Nistor ar fi fost «rugat» să nu se mai prezinte la proba orală, care se desfășura ulterior, lucru care s-a și întâmplat, concursul nefiind validat”, au mai consemnat procurorii DNA. Când apele s-au liniștit, Toma Nistor ar fi fost numit pe post cu delegație.

Șeful Serviciului Circulație, arătat cu degetul

Alte abuzuri și ilegalități sesizate de angajați ai Poliției Locale București se referă la plata unor ore de noapte fictive, presiuni asupra unor subalterni pentru eliberarea unor funcții de conducere şi marginalizarea acestora, constrângeri arbitrare şi fără respectarea legislației, inclusiv prin mutări dintr-un serviciu în altul, asupra subordonaților care au avut curajul să pună întrebări incomode sau să sesizeze nereguli grave etc. Martorii au dat ca exemplu lipsa unei cantități de aproximativ 15 tone de motorină și intervenția asupra kilometrajului autoturismelor de serviciu pentru a corespunde foilor de parcurs. Aceiași martori l-au indicat responsabil pentru aceste nereguli pe Cristian Alin Mândroc, fost șef al Serviciului Circulație și actual director adjunct al Poliției Locale.

Acesta este fiul lui Marian Mândroc, unul dintre polițiștii implicați în dosarul „Shanghai”. Scandalul a izbucnit atunci când s-a aflat că membrii unei rețele de trafic de carne vie, formată din cetățeni chinezi, erau protejați de polițiști, în schimbul unor servicii sexuale și nu numai. Mândroc senior ar fi fost recunoscut de o minoră sechestrată de chinezi și obligată, a  acuzat ea, să facă sex cu el.

Firea: Achizițiile s-au făcut legal

În mai 2018, atunci când procurorii DNA au descins pentru prima oară la Poliția Locală, primarul general Gabriela Firea susținea cu tărie că achizițiile acestei instituții s-au făcut legal.

Poliția Locală companiile municipale trebuie desființate scrisoare către bucureşteni companiile municipale înfiinţate ilegal companiile municipale sunt ilegale

„Utilajele de topit zăpada au fost achiziționate cu respectarea prevederilor legale în vigoare, în conformitate cu Legea achizițiilor publice. Respingem categoric acuzațiile tendențioase potrivit cărora aceste utilaje au fost achiziționate cu diferențe de «zeci de mii de euro». În fapt, cele 12 instalații de topit zăpada au fost achiziționate prin procedura directă, cu anunț în SEAP, iar prețul acestora variază între 129.000 lei și 131.500 lei, diferența dintre acestea fiind dată de achiziționarea platformei de transport sau nu, nemodificând în nici un fel condițiile de funcționare a instalațiilor”, afirma Firea.

Mai mult, ea i-a acuzat pe consilierii PNL și USR că s-ar afla în spatele delațiunilor de la DNA.

„PNL și USR se ocupă cu delațiuni. Vor să blocheze proiectele Primăriei (…) Foarte interesant că acest document de la Poliția Locală (n.r. adresa trimisă de DNA pentru punerea la dispoziție a documentelor) a ajuns la un consilier general PNL. Așa cum știți, în Consiliul General, USR și PNL se opun tuturor proiectelor benefice pentru București”, a menționat Gabriela Firea.

Poliția Locală, în siajul familiei Pandele-Firea

Deși primarul Gabriela Firea a afirmat că nu a știut niciodată ce se întâmplă în curtea Poliției Locale, în posturile-cheie ale instituției au fost numite persoane apropiate soțului său, primarul din Voluntari, Florentin Pandele, după cum au arătat martorii audiați la DNA.

Chiar directorul general al Poliției Locale București, Ștefan Văsîi, este venit de la Poliția Locală Voluntari, fiind cunoscut drept „omul lui Pandele”.

„Cu privire la directorul Poliției Locale a Municipiului Bucureşti, Ştefan Văsîi, martorul a arătat că acesta a ocupat mai multe posturi în administraţia oraşului Voluntari, după care a fost detaşat la Corpul de Control al Primarului, ulterior fiind detaşat la Poliția Locală, de aici participând la concursul pentru ocuparea postului de şef al Poliției Locale Bucureşti”, au arătat anchetatorii, cu referire la mărturia lui Ciprian Ciucu.

Potrivit surselor, directorul de Personal al Poliției Locale este Mihaela Vizireanu, venită de la Primăria Voluntari, fostă subordonată a primarului Pandele, angajată prin transfer.

Tot din primăria Voluntari ar fi venit și coordonatoarea Serviciului Contabilitate, Anda Lixandru.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.