vineri, iulie 19, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalEXCLUSIV Ce ne ascunde Poliția despre aparatele radar! Cum să îți aperi...

EXCLUSIV Ce ne ascunde Poliția despre aparatele radar! Cum să îți aperi drepturile

-

Cetățeanul.net vă prezintă modul în care Poliția Rutieră încalcă, zi de zi, drepturile conducătorilor auto, în cazul amenzilor radar pentru depășirea vitezei legale. Polițiștii români încalcă, regulat, obligația de a calcula corect viteza legală a autoturismelor.

Până acum, doar Tribunalul Buzău a elaborat o practică unitară cu privire la calculul corect și legal al vitezei autoturismului. În schimb inspectoratul General al Poliției Române a șters, pur și simplu, procedura de corectare a erorilor aparatului radar. România este probabil singura țară din UEcare nu respectă acest drept al șoferilor.

Care este eroarea aparatelor radar

Încadrarea într-o anumită faptă contravenţională dintre cele prevăzute de OUG nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice) este determinată de măsurarea exactă a vitezei autovehiculului, cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic (cinemometru/aparatul radar). Acesta măsoară de la distanţă  şi afişează viteza de deplasare a autovehiculelor aflate în mişcare în traficul rutier.

Or, măsurarea vitezei nu se poate realiza cu precizie deplină, datorită acţiunii unor factori de influenţă precum: eroarea internă a blocului de emisie, eroarea blocului de recepţie, condiţiile atmosferice etc. Tocmai de aceea prin verificarea metrologică a aparatelor se stabilesc și verifică încadrarea în normele legale a erorilor maxime tolerate pentru măsurarea vitezei în care trebuie să se încadreze aparatul radar (cinemometrul), după cum funcţionează acesta, în regim staţionar sau în deplasare.

Conform prevederilor legale, pentru aparatele radar care funcţionează în regim staţionar, eroarea tolerată este de ± 3 km/h pentru viteze până la 100 km/h şi de ± 3 % din valoarea măsurată pentru viteze egale sau mai mari  de 100 km/h; pentru cinemometrele care funcţionează în regim de deplasare, eroarea tolerată este de ± 4 km/h pentru viteze până la 100 km/h şi de ± 4 % din valoarea măsurată pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h. Acest fapt este consemnat în decizia de practică unitară a Tribunalului Buzău.

radar
Judecătorii din Buzău, sigurii care au pus ordine în aplicarea legii

Aceasta înseamnă că, în cazul vitezei de 101 km/h, măsurată cu un aparat radar care funcţionează numai în regim staţionar, viteza vehiculului se află în intervalul cuprins între 98 km/h şi 104 km/h, așa cum rezultă din cele  13 măsurări efectuate de Biroul Român de Metrologie Legală asupra aparatului tip  Traffipax Speedophot.

La fel, în cazul vitezei măsurate de 152 km/h, viteza reală a autovehiculului se află în intervalul 147 km/h – 156 km/h!

IGPR a șters, pe șest, erorile din calcularea vitezei

radarConsecințele sunt foarte importante, întrucât amenda (sancţiunea contravenţională) este diferenţiată pe paliere , în raport de viteza măsurată. Astfel, dacă viteza maximă admisă este de 50 km/h, șoferul „prins” cu 101 km/h (primului exemplu), își pierde permisul (art. 111 alin. 1 lit. c din ordonanță) și este sancționat cu 9 până la 20 de puncte amendă. Dacă se recunoaște, cum este legal, că viteza reală putea fi de 98 km/h, șoferul nu își mai pierde permisul, primește aceeași amendă, dar numai șase puncte de penalizare.

Inițial, Poliția Rutieră a recunoscut drepturile șoferilor, măcar la nivel teoretic. Astfel, pe 26 februarie 2003, IGPR a dispus, prin „Metodologia privind modul de folosire şi exploatare a echipamentului de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor”, ca din viteza înregistrată de sistem se vor scade 3 km/h , valoarea rezultată fiind cea consemnată în procesul verbal de constatare a contravenţie. Conform metodologiei (art. 18 alin. 2), această valoare (diferența) reprezintă toleranţa specificată prin norma de metrologie. După cinci ani, tot prin Dispoziţia Inspectorului general al Poliţiei Române (46/1 august 2008) s-a aprobat o nouă metodologie, din care au „dispărut” însă normele referitoare la modul de aplicare  a „toleranţei”.

Judecători: „Agentul este obligat să consemneze marja de eroare”

Chiar dacă metodologia s-a evaporat din normele IGPR, obligația aplicării erorii aparatelor radar rămâne în sarcina autoritățilior! Dispoziţiile legale (OUG nr. 195 /2002 privind  circulaţia pe drumurile publice, HG nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG) şi Norma de Metrologie Legală (NML 021-05/23.11.2005) nu statuează care este autoritatea competentă să aplice eroarea maximă tolerată. Judecătorii Tribunalului Buzău au apreciat însă „că această obligaţie revine  agentului constatator la momentul constatării contravenţiei şi încheierii procesului verbal, iar, în caz de neconformare  instanţei investite cu soluţionarea plângerii contravenţionale”. Altfel spus, agentul constatator este cel care trebuie să înscrie, în procesul verbal, atât viteza „măsurată”, cât și eroarea aparatului, iar amenda să o aplice în consecință, prin scăderea erorii din viteza măsurată. Pentru cazul în care nu o face, judecătorii au două soluții, a stabilit tribunalul Buzău, ca practică unitară:

 • fie anularea procesului verbal  de constatare şi sancţionare a contravenţiei ( întrucât nu s-a făcut o descriere corectă a faptei , motiv de nulitate prevăzut de art. 17 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor),
 • fie reţinerea contravenţiei mai uşoare ( şi prin consecinţă reaprecierea cuantumului amenzii şi a numărului punctelor de penalizare şi, respectiv, înlăturarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce  şi/sau  a măsurii tehnico-administrativă a reţinerii permisului  de conducere , de la caz la caz).

„La nivelul Secţiei Comerciale şi de Contencios Administrativ din cadrul Tribunalului Buzău s-a apreciat ca fiind mai bine fundamentată cea de a doua soluţie , întrucât săvârşirea contravenţiei mai uşoare este neechivoc dovedită, iar în caz contrar, s-ar crea premizele exonerării injuste de răspundere a conducătorului auto”, au stabilit, ca practică unitară, judecătorii Tribunalului Buzău.

Ce trebuie să știe conducătorii auto

marjă
Exemplu: Poliția din Austria calculează întotdeauna, marja de eroare

Pentru a se putea apăra de eventualele abuzuri sau neglijențe al agenților Poliției Rutiere, conducătorul auto are dreptul să ceară, legal, în o instanță, certificatul de verificare metrologică a aparatului radar cu care s-au efectuat măsurătorile, atestatul de operator radar al agentului constatator care a efectuat măsurătorile, menționarea explicită a toleranței (erorii) și aplicarea amenzii la viteza legală (calculată prin scăderea, din viteza măsurată, a toleranței aparatului). Eventualul refuz al agentului de a corecta viteza cu toleranța (marja de eroare) a aparatului trebuie înscris, de către conducătorul auto, la rubrica „obiecțiuni”, astfel încât judecătorii să fie nevoiți să ia în serios, problemele și caracteristicile metrologice ale aparatului radar. Spunem aceasta pentru că, în afară de magistrații de la Buzău, se feresc, mai întotdeauna, să judece erorile aparatelor.

În Uniunea Europeană regula scăderii marjei de eroare se aplică fără nicio discriminare. Mai sus puteți vedea cazul unei amenzi încasate de un român, în care se menționează explicit că marja de eroare a fost scăzută din viteza măsurată!

Cetățeanul TV

10 COMENTARII

 1. Respectare legilor ar trebui sa preocupe in primul rand pe legiuitor.Politia/ANAF-ul/Garda sunt vazute in Romania ca si un Bau Bau.Nu e corect sa te amendeze ca sa faca bani la buget.Trebuie sa inteleaga ca amenda e o ultima constrangere ca sa te invete sa respecti legile.Pe cand la noi e invers.Te amendeaza fiindca au un plan stabilit de sefi.Si , daca ar fi sa discutam despre depasirea vitezei legale ar trebui in primul rand sa se gaseasca solutii ca sa dispara acele reduceri de viteza „impuse” in zone care nu necesita acest lucru.Ar fi multe de spus.Articolul insa este bine venit.Cunoasterea drepturilor pe care le avem se pot face numai citind astfel de articole juste si nu impotriva Politiei Romana.

 2. Ce trebuie sa stie conducatorii auto? Conducatorii auto trebuie sa faca tot posibilul sa conduca cu viteze legale, deoarece, pe drumurile publice din romania, in unele zone, nu exista parapeti, pot aparea animale, oameni beti, biciclisti, santuri cu capurile de pod adiacente, semne rutiere invizibile datorita vechimii a mizeriei ori a vegetatiei. De asemenea conducatorii auto trebuie sa aiba centura de siguranta, trebuie sa fie fara alcool, trebuie sa respecte indicatiile semnelor de circulatiei si a preselectiei benzilor, sa respecte regulile cu privire la circulatia in sensurile giratorii etc. De asemenea conducatorii auto trebuie sa se comporte civilizat in trafic, fara injuraturi si semne obscene, fara claxoane inutile, sa semnalizeze schimbarile de directie, sa anunte orice neregula observata pe traseu, pentru a preveni si evita accidentele. In momentul in care toate aceste lucruri vor fi indeplinite, abia apoi putem spune ca politisti ne inseala la masurarea vitezei ori ne inseala in orice alta privinta. Din pacate pe drumurile publice avem oameni beti si pietoni si soferi, fara centura de siguranta, fara sa respecte nici o regula, fara sa isi respecte propia viata.

  • Foarte adevarat ce spuneti domnule care luati apararea politistilor (probabil din ratiuni de breazla) dar trebuie sa ne asiguram ca cel care e desemnat sa aplice legea, platit din banii chiar celor pe care-i amendeaza, nu este un pandar care face „planul” la amenzi, trebuie sa ne asiguram ca acesta (politistul) nu este cel care, poate, cu ceva timp in urma a luat spaga si acum face pe „Papa” si ca nu a mototolit vreun proces verbal daca l-a sunat sefu’ sa-l certe. Deasemeni, mai trebuie sa sititi stimate domn, ca statul, acelasi care trebuie, evident, sa impuna legea, trebuie mai intai si intai sa o respecte si tot statul mai are obligatia sa asigure conditii optime si civilizate cetatenilor lui, adica, in cazul discutiei noastre, sa construiasca AUTOSTRAZI, ca sa nu trebuiasca sa pierd 7 ore dus, 7 ore intors, de 2 ori pe saptamana pe drumul pana la Iasi, pentru o afacere din care sa va platesc eu salariile. Sa nu ma intelegeti gresit: eu vreau sa va platesc salariile dar pt asta si voi, statul, trebuie sa faceti ceva!… nu sa-mi stati mie ca talharii la panda… ca atunci nu va mai platesc nimic! Bag afacerea pe zero si gata!… intelegeti cum trebuie sa mearga lucrurile in tara asta, stimate domn? Altfel ne furam caciula unul altuia…!

 3. Aveti perfecta dreptate! In primul rand, trebuie ca orice sofer sa respecte prevederile legii. Dar, in al doilea rand, trebuie ca si organele statului sa respecte drepturile oricărui cetățean, precum oriunde în Europa!

 4. Dureros este ca si justitia nu este justitie . Complicitatea ei la a nu lua in calcul erorile instrumentale si necesitatea prezentarii documentelor prevazute de NML 021-05 si OBRML nr. 153 / 2007 , lipsa notiunilor de geografie -coordonate : latitudine , longitudine – intravilan , extravilan , drum european , este strigatoare la cer . Eu am pierdut un proces de acest gen , care aduce justitia in derizoriu , o duce langa o politie panditoare , vanatoare de vitezomani . Cine vreti sa faca educatie rutiera , pandarii ??? Da , domnilor , eu am gresit ( impins de o mie si una de probleme ) , dar sa mi se faca dovada reala a greselii mele si judecarea impartiala si reala , nu in genul ” instanta respinge ” fara nicio motivare tehnica si …..vizibil nemotivata , nesustinuta , nemuncita , aruncata din „greata de munca „. Jenanta politie , INCREDIBILA justitie …tara hotilor si potentatilor , sluga banului !!!

 5. Mai este o mare problema aparatul trebuie sa fie insotit de CERTIFICATUL DE CONFORMITATE,iar procesul verbal intocmit TREBUIE SA CONTINA SERIA SI NUMARUL APARATULUI..la noi procesul verbal se face la..misto..iar cand te prezinti la judecatorie ai parte de alt ..misto.Certificatul de conformitate este emis conform normelor europene si contine marjea de eroare a aparatului,iar ANUAL aparatul trebui sa fie verificat de catre BRML9biroul roman de metrologie legala)iar certificatul TREBUIE SA INSOTEASCA APARATUL.restul …este la misto…

 6. Credeti ca cei care folosesc aparatul au auzit de ..CERTIFICAT DE CONFORMITATE, de buletin emis de Biroul roman de metrologie legala..de faptul ca procesul verbal intocmit trebuie sa contina TOATE DATELE APARATULUI>>SERI>>>NUMAR>>BULETIN BRML??Aiurea nici cei din instantele judecatoresti nu au ….auzit..

 7. nu conteaza ce drepturi ai… majoritatea instantelor prin intermediul bunului d-zeu judecatorul respinge ca nefondat atacul procesului verbal…nu conteaza ca nu are mentiuni…nu conteaza ca e pe testare…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Publicitatea la ţigările electronice, interzisă: Iohannis a promulgat legea!

0
Publicitatea explicită pentru produsele din tutun, dispozitivele și ţigaretele electronice, inclusiv de tip Vape sau pentru încălzirea tutunului este interzisă, conform prevederilor unei legi care a fost promulgată vineri de preşedintele Klaus Iohannis. CITEŞTE ŞI: Grindeanu, ceartă cu Ciucă: Și...