Transportul public bucureştean este printre cele mai prost cotate din Uniunea Europeană, relevă datele unui sondaj Eurobarometru. Şi totuşi, nu suntem pe ultimul loc în rândul capitalelor europene unde cetăţenii sunt nemulţumiţi de transportul public, probleme mai serioase fiind înregistrate la „case mai mari”.
Sondajul Eurobarometru „Percepţia calităţii vieţii în oraşele europene” a fost realizat pe baza intervievării a peste 40.000 de persoane din 79 de oraşe şi patru metropole.
Oamenii au fost invitaţi să-şi dea cu părerea referitor la calitatea serviciilor, cum ar fi educaţia, facilităţile culturale şi sportive, transportul public sau serviciile administrative. De asemenea, ce intervievaţi au fost întrebaţi ce mod de transport utilizează cel mai frecvent, ce părere au despre siguranţa urbană, poluarea aerului şi cea fonică şi cum este percepută migraţia.
La prima vedere şi privind în ansamblu, nivelul de satisfacţie al locuitorilor este ridicat (peste 80%) în toate oraşele europene, cu excepţia a şase localităţi. La modul general, cel mai bine punctează locuitorii din Oslo şi Zurich (90% satisfacţie), Aalborg, Vilnius şi Belfast (câte 98%). La polul opus se află Istanbul (65%), Palermo şi Atena (67%), Neapole (75%) şi Miskolc (79%).
Bucureştiul nu apare în acest top al insatisfacţiei, care ia în calcul oraşe de pe continent, fie ele din UE sau nu, fie ele capitale de ţări sau nu. Dacă însă ne raportăm doar la capitalele statelor membre UE, Bucureştiul este pe locul trei din coadă, cu un nivel al satisfacţiei de doar 83%. Po poziţii inferioare în acest clasament se situează doar Roma (80%) şi Atena (67%).
Până şi locuitorii capitalei Bulagariei, Sofia, au un grad de satisfacţie mai mare decât cel al bucureştenilor, şi anume 86%.
Transportul public e prost dar e mai bun decât la Roma
În ceea ce priveşte transportul public, în aproximativ jumătate dintre oraşele incluse în cercetarea Eurobarometru cel puţin trei sferturi din respondenţi sunt mulţumiţi.
Cele mai ridicate niveluri de satisfacţie au fost înregistrate în Zurich (97%), Viena (95%) şi Helsinki (93%). „La polul opus, în nouă oraşe mai puţin de jumătate dintre respondenţi au declarat că sunt satisfăcuţi de transportul public: Bucureşti Bucuresti (48%), Valletta (46%), Reykjavik, Kosice, Oulu (all 45%), Lefkosia (41%), Napoli (33%), Roma (30%) and Palermo (14%)”, se arată în raportul Eurobarometru, care precizează faptul că satisfacţia are un nivel ridicat, în general, în oraşele germane şi elveţiene şi scăzut în localităţile din Italia.
La coada Europei şi la servicii de sănătate
Nici la capitolul servicii de sănătate bucureştenii nu sunt tocmai satisfăcuţi. „În 10 oraşe (Zurich, Groningen, Anvers, Graz, Lille, Amsterdam, Bordeaux, Strasbourg, Geneva şi Liege), cel puţin nouă din zece respondenţi sunt mulţumiţi de serviciile de sănătate din oraşele lor şi în 34 de oraşe nivelul de satisfacţie este de peste 80%. În general, nivelul de satisfacţie este ridicat în oraşele belgiene, germane şi franceze. Pe de altă parte, cel puţin jumătate dintre respondenţi sunt nemulţimiţi de acest aspect în 16 oraşe, incluzând şapte capitale din Uniunea Europeană (Atena, Varşovia, Budapesta, Bucureşti, Riga, Bratislava şi Roma)”, se arată în raport.
La educaţie, mai prost ca bucureştenii stau doar locuitorii Sofiei
La capitolul satisfacţie în ceea ce priveşte educaţia, reuşim „la mustaţă” să evităm ultimul loc, pe care se plasează Sofia. „În 17 oraşe, cel puţin 80% dintre respondenţi s-au declarat satisfăcuţi de infrastructura de educaţie. Satisfacţia are cele mai ridicate niveluri în Groningen, Rennes (ambele 88%), Braga (87%), Anvers (86%) şi Zurich (85%). Oraşele franceze au obţinut scoruri mari la acest capitol. Cea mai mare insatisfacţie se înregistrează la Palermo (49%), Istanbul şi Diyarbakir (ambele 47%), singurele oraşe unde peste patru din zece respondenţi au spus că nu sunt satisfăcuţi. Printre cele zece oraşe cel mai prost cotate la acest capitol sunt şapte capitale UE. Cele mai prost cotate capitale UE sunt Sofia şi Bucureşti, cu procente de satisfacţie de 47%, respectiv 48%”, se arată în documentul citat.
Cetățeanul TV