vineri, noiembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalDupă ce a primit teren de vilă de la o parohie, Bogdan...

După ce a primit teren de vilă de la o parohie, Bogdan Olteanu a scris două legi speciale pentru Biserică

-

În baza proiectelor de lege inițiate de fostul șef al Camerei Deputaților și devenite apoi legi, Biserica Ortodoxă Română a cerut, printre altele, retrocedarea a peste 200.000 de hectare de pădure. Bogdan Olteanu și-a ridicat un imens palat brâncovenesc de o mie de mp la Snagov tocmai pe un teren primit preferențial de la un lăcaș de cult.

Autori: Cătălin Antohe și Marian Păvălașc

Arestat la domiciliu pentru o presupusă mită de un milion de euro, Bogdan Olteanu este inițiatorul unor proiecte de lege, în 2007 și 2008, care au favorizat în special Biserica Ortodoxă Română (BOR). În schimb, întâmplător sau nu, acesta a fost recompensat de Biserică, primind din 2005 un teren de 2.000 de mp pe marginea lacului Snagov.

Aici, fostul șef al Camerei Deputaților și-a ridicat o vilă imensă tocmai cu banii de șpagă primiți de la Sorin Ovidiu Vîntu, așa cum susțin procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Schema este una model prin care parlamentarii fac proiecte de lege cu dedicație pentru a viza o răsplata primită înainte sau după inițiativa lor.

Citește și Cum a forțat Bogdan Olteanu adoptarea legii care a adus Bisericii mii de hectare de pădure. Reacția Patriarhiei

Cazul lui Bogdan Olteanu atrage atenția și prin implicarea, premeditată sau întâmplătoare, a BOR în acordarea de sprijin financiar unor politicieni care apoi inițiază legi favorabile cultului ortodox. Bogdan Olteanu nu a răspuns apelurilor noastre în legătură cu acest subiect, iar reprezentanții Bisericii au refuzat până acum să răspundă la orice fel de întrebare.

Mai întâi a fost terenul

Până să ajungem la inițiativele lui Olteanu, mai întâi trebuie aruncată o privire spre vila sa în stil brâncovenesc de pe marginea lacului Snagov. Este de fapt un palat cu 100 de mp care a început să fie construit în anul 2013. Palatul cu două etaje este ridicat pe un teren de 2.000 mp ce aparține Parohiei Ghermănești, sat din comuna Snagov.

Preoții Bisericii Ghermănești nu au dorit să ne răspundă la întrebările legate de contractul cu Olteanu și ne-au trimis la Patriarhie. Nici de la forul cel mai înalt al BOR nu am primit vreun răspuns oficial. În schimb, am reușit să aflăm de la surse credibile că Olteanu a primit terenul de 2.000 de mp pe o durată de 60 de ani. Înțelegerea inițială a fost semnată în 2005 și a fost valabilă inițial doar patru ani, după care putea fi prelungită automat în anumite condiții care presupuneau și o plată simbolică din partea lui Olteanu. Contractul a fost avizat de Arhiepiscopia Bucureștiului, în subordinea căreia se află parohia de la Ghermănești, arhiepiscopia  având sediul în cadrul Patriarhiei Române.

Nu am reușit să aflăm, credibil, suma pe care fostul viceguvernator al Băncii Naționale a României, a plătit-o pentru concesiunea terenului de pe malul lacului Snagov. În 2008, publicația “Academia Cațavencu” avansa un preț de 1,5 euro fără a preciza clar dacă suma era plătită anual sau pe perioada tuturor celor 60 de ani.

În urma acestei înțelegeri, Biserica l-a “creditat” pe Olteanu cu două milioane de euro, asta pentru că un mp achiziționat pe malul lacului Snagov este evaluat la o mie de euro. DNA bănuiește că vila ridicată de Olteanu pe terenul bisericii a fost finanțată din șpaga primită de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei.

Cele două inițiative devenite legi

Ales deputat în decembrie 2004, Bogdan Olteanu a fost numit din partea PNL președintele Camerei Deputaților, asta între martie 2006 și decembrie 2008. Apoi, noul mandat de deputat a fost întrerupt în octombrie 2009, când a fost numit viceguvernator la Banca Națională a României (BNR). În acest interval de doi ani cât a fost șeful camerei inferioare a Parlamentului, acesta a avut patru inițiative care au ajuns legi, restul de 16 au fost respinse, retrase de autor sau se află încă la comisii.

Dintre cele patru inițiative care au fost adoptate de colegii deputați și apoi au fost promulgate de Traian Băsescu, două sunt în favoarea cultelor. Mai trebuie amintit aici, că în perioada când Olteanu era șeful Camerei Deputaților și a inițiat cele două proiecte favorabile BOR, acesta și prietenul său, Viorel Hrebenciuc, controlau majoritatea voturilor din camera inferioară a Parlamentului. Olteanu coordona deputații PNL, iar Hrebenciuc pe cei ai PSD, cele două partide având atunci majoritatea în Parlament.

Proprietatea Bisericii pe bunurile date în folosință după 1990

Mai întâi, este vorba de Lege 239/2007 privind reglementarea regimului juridic al unor bunuri imobile aflate în folosinţa unităţilor de cult. Noutatea adusă era că: “imobilele aflate în proprietatea statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale,   care au fost atribuite în folosinţă gratuită cultelor  religioase, după data de 1 ianuarie 1990, pot fi transmise, fără plată, în proprietatea unităţilor de cult deţinătoare, în condiţiile prezentei legi”.

În fiecare județ au fost cereri de punere în posesie pentru terenuri intra și extravilane, păduri, clădiri, cimitire etc. Ca un scurt exemplu, în baza Legii 239/2007, Parohia  „Schimbarea  la  Față“  Buhuși, județul Bacău, a cerut preluarea unui imobil din 124 de clădiri și teren aferent situat în sat  Itești,  Com.  Berești-Bistirța.

Proprietatea parohiilor asupra pădurilor

Apoi, cea de-a doua inițiativă legislativă dedicată proprietăților cultelor a lui Bogdan Olteanu a apărut în anul următor. Este vorba de proiectul care a devenit în final Legea 261/2008 care în esență modifică două aliniate și adaugă încă unul unul la Articolul 29 din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere.

Noutatea adusă era reprezentată că bisericile putea cere în proprietate pădurile pe care le dețineau în anul 1937 atunci când statul a dat spre “folosință perpetuă” Bisericii Ortodoxe Române terenuri pentru a se întreține economic și pentru a sprijini populația.  Practic inițiativa sa viza exclusiv BOR. Legea inițiată de Bogdan Olteanu prevedea că “structurile de cult care au avut în folosinţă sau în înzestrare terenuri cu destinaţie forestieră, potrivit prevederilor Legii nr. 61/1937 pentru înzestrarea unor mănăstiri ortodoxe din ţară cu întinderi de păduri şi alte terenuri (…) dobândesc în proprietate respectivele suprafeţe.

Și în baza inițiativei lui Olteanu, BOR a intrat în posesia a 117.000 de hectare de pădure până la data de 1 ianuarie 2014, conform datelor obținute de la Romsilva.
Pe lângă această suprafață, statul și Biserica, reprezentată de Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, se luptă în instanță pentru alte 166.816 hectare. Romsilva a obținit o hotărâre definitivă în favoarea sa, dar Biserica a cerut revizuire, cerere care se va judeca în această toamnă.

legi-olteanu

Cetățeanul TV

3 COMENTARII

  1. Bogdan Olteanu era disperat sa scoata legea pentru improprietarirea suplimentara a unitatilor de cult ortodoxe.Conducerea bisericii il dusese deja in ispita cu 2000 m.p. teren pe malul lacului Snagov.Daca ar fi trebuit sa-l cumpere terenul costa peste 1,5 mil.euro.In data de 15 octombrie 2008 si-a convins ,prin minciuna, colegii din biroul permanent sa trimita legea in parlament fara avizele comisiilor juridica si de agricultura/silvicultura .Aceste comisii aveau termenul de depunere a raportului comun data de 30 octombrie 2008.

  2. Acum „penelista” Alina Gorghiu, fosta lui „iubită” se descalifica dedicandu-i legea privind executarea la domiciliu a pedepsei cu închisoarea de maxim 7 ani , „izolare la domiciliu” 😷🤑😰😵🤐⁉️

  3. vila lac 5!!! snu luat nimic cu voi! era mai bine sa lucrati pentru tara si istorie decit sa va grabiti sa va faceti averi colosale in care se alege praful de ele badaranilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...