INTERVIU Dumitru Buzatu lămurește un mister: ”Baronii” PSD au chiulit de neutri ce au fost la referendum

PSD își pune coc
Vicepreședintele Dumitru Buzatu trage concluzii pentru ”Cetățeanul”

În doar două zile, necazurile s-au abătut potop asupra lui Liviu Dragnea. A fost sancționat de români exact unde îl doare mai tare – la urne, Biserica l-a pus la zid țintuindu-i eșecul referendumului pe frunte, Corina Crețu și-a ieșit din papuci și i-a admonestat public și dur Viorica iar opoziția din interiorul PSD a deschis gura cusută de BEx-ul tovărășesc.

Copleșit de atâtea ghinioane, Dragnea a dat dosul din fața camerelor TV și și-a băgat acoliții în silenzio stampa, lăsând la dispoziția publicului doar cele două trompete de serviciu: Codrin Ștefănescu și Cătălin Rădulescu.

Tăcerea asurzitoare din PSD a fost ruptă pentru ”Cetățeanul” de Dumitru Buzatu – liderul PSD Vaslui și președintele Consiliului Județean din acest județ din 2012.

Dumitru Buzatu

Domnule Buzatu, PSD s-a jucat cu focul referendumului legat de familia tradițională și s-a ars. Cum comentați eșecul?

Foarte interesantă interpretarea aceasta cum că referendumul a fost un eșec al PSD în condițiile în care nimeni nu s-a poziționat, cu mici excepții, foarte ferm împotriva referendumului. De fapt este vorba despre un anumit comportament șmecheresc al partidelor politice, care se poziționează după cum e mai bine. Încearcă să nu supere pe nimeni iar după ce acțiunile se derulează încearcă să transfere vina asupra unuia sau a altuia. Cred că trebuie să înțelegem într-o cheie mult mai simplă rezultatele acestui referendum: a fost o inițiativă cetățenească, cei care au fost vizați au fost invitați să participe iar conform rezultatului constatat înseamnă că această inițiativă nu a stârnit destul interes și nici nu a capacitat partidele să se lupte între ele.

A capacitat în schimb lupta internă din PSD din moment ce minimum șase dintre așa numiții ”baroni” ai PSD, șefii județelor în fapt, au absentat mai mult sau mai puțin motivat în timpul referendumului iar asta a redus considerabil prezența la vot …

Eu cred că ei s-au aliniat la comportamentul general, atât al PSD cât și al celorlalte partide. Motivațiile pentru care s-au aliniat sunt diferite dar comportamentul a fost același: să dăm un fel de notă de neutralitate pentru a nu mai fi ținta acuzelor acelora care erau net în defavoarea referendumului și a acuzațiilor venite de la Comisia Europeană.

”Nu vom găsi niciun acar Păun oricâte analize am face”

Dacă totul a decurs ca la carte, referendumul a picat din cauza unei lipse de interes generalizate și nu este cazul să existe consecințe politice, cum se face că Liviu Dragnea a dispărut din piesaj? Și de ce există lideri PSD – Paul Stănescu de exemplu – care par să arunce în cârca partidului vina pentru neieșirea românilor la vot?

Nu știu unde este domnul Liviu Dragnea și nici care este motivația faptului că nu a dorit să se pronunțe dar nici eu nu am fost foarte vizibil în media, națională și locală, în timpul acesta pentru că acest comportament a fost general. N-am văzut nici pe cei de la PNL sau de la un alt partid care să se afișeze. Cred că nimeni nu s-a gândit că inițiativa nu a stârnit emulația necesară determinării cetățenilor să meargă la vot. Cât privește analiza internă cerută de unii colegi, lucrul acesta poate să fie dezirabil dar poate și să nu ducă la vreo concluzie. Se poate ca pur și simplu românii să fi considerat că nu este atât de important să se prezinte la urne. Eu nu cred că această prezență foarte slabă se va manifesta și la alegerile europarlamentare – sigur, cu mici fluctuații în funcție de județe. Vom vedea la prezidențiale, locale și parlamentare că oamenii se prezintă la vot dacă sunt interesați. Dacă tema nu le stârnește interesul, oricâte analize am face noi, vrând să-l găsim pe acarul Păun, nu o să reușim lucrul acesta.

”Ceea ce a fost în PSD s-a stins”

Ținând cont de reacția lui Stănescu și nu numai, se poate spune că referendumul a realimentat conflictul din PSD?

Nu. Conflictul sau mai bine zis mișcarea aceea care a fost s-a consumat. Participanții la dezbaterea respectivă (la ședința BEx – n.r.) au înțeles că opinia majoritară nu le este favorabilă. Eu nu pot să spun acum că niciodată nu va mai apărea o situație conflictuală, dar ceea ce a fost s-a stins și ea s-a stins și datorită modului în care a fost promovată de și a obiectivelor pe care și le-au stabilit (pesediștii ostili lui Dragnea – n.r.), obiective care erau contrare voinței susținătorilor PSD.

Coaliția PSD-ALDE va trece testul offshore, nu se va rupe

Spuneți despre PSD că este pacificat, dar comentați vă rog tensiunile imposibil de negat care se manifestă în coaliția de guvernare. O coaliție în care Tăriceanu și Dragnea sunt încăierați în prezent pe legea offshore, de exemplu.

În România se vorbește foarte mult. Indiferent de ceea ce se flutură acum în diverse medii, nu va exista o rupere a coaliției PSD-ALDE. Mă mir că oameni inteligenți și cu vechi state în politică speră că din astfel de motive se va rupe coaliția și ei vor avea ceva de câștigat, vor avea posibilitatea unei repoziționări în altă coaliție. Personal, nu pot decât să constat că există o mare doză de naivitate în politica românească, dublată și de o mare lipsă de idei.

Dacă în ceea ce privește relația PSD-ALDE vorbiți despre naivitate, ce părere aveți despre pragmatismul care marchează relația PSD-ului cu UDMR? Mai exact despre posibilitatea ca Dragnea să facă un nou favor udemeriștilor acceptând modificarea unei legi adoptate tacit, cu patru ani în urmă, de Senat și care prevede interzicerea arborării oricărui steag străin în România.

Din nou, se vorbește despre o posibilitate. Sunt reluate vechi spaime sau inventate spaime noi atunci când e vorba despre o inițiativă referitoare nu numai la maghiari ci la orice minoritate națională. Cred că trebuie să apelăm un pic mai mult la rațiune și să vedem mulțimea de lucruri care trebuie făcute în economie acestei țări, în administrație, în învățământ și așa mai departe.

Reformulez: în calitate de lider al PSD-ului, sunteți de acord cu acordarea de noi favoruri UDMR-ului în vederea consolidării actualei coaliții guvernamentale în Parlament?

Nu știu cât ne-am putea baza pe o rămânere în orice condiții a UDMR-ului într-o coaliție majoritară știut fiind că ei au un comportament foarte rațional. Dacă servește și interesele lor, atunci sigur vor rămâne.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

*