Dragnea anunţă suplimentări de fonduri de la Guvern pentru primăriile falimentare

suplimentari de fonduri
Liviu Dragnea promite bani de la Guvern primăriilor falimentare

Administraţiile locale din mediul rural unde sunt probleme cu plata salariilor funcţionarilor vor beneficia de suplimentări de fonduri de la Guvern.

Anunțul a fost făcut de vicepremierul Liviu Dragnea. El spune că, cel mai probabil, fondurile vor fi alocate la următoarea rectificare de buget din luna septembrie. Liviu Dragnea a spus că majoritatea primăriilor din mediul rural au probleme legate de plata salariilor funcţionarilor.

„La cele mai multe dintre primăriile rurale există probleme legate de disponibilităţile financiare pentru a plăti măcar salariile funcţionarilor. Noi avem făcută o fundamentare pe care o vom prezenta Ministerului de Finanţe, probabil săptămâna viitoare, pentru a identifica exact care sunt nevoile stricte măcar pentru plata salariilor. La fel se va întâmpla acolo unde sunt probleme legate de plata pentru activităţile sociale, cele care ţin de primării, astfel încât primăriile să aibă anul acesta suficienţi bani pentru a plăti salariile şi pentru a-şi asigura funcţionarea până la sfârşitul lui 2014”, a declarat Dragnea.

Potrivit acestuia, există evaluări făcute de primari şi transmise Guvernului care arată că în unele cazuri nu vor mai exista fonduri cu care să se asigure plata salariilor până la sfârşitul anului fără aceste suplimentări.

Cătune cu statut de comună

Problema legată de supraviețuirea primăriilor din mediul rural nu este o noutate pentru executiv. Sunt zeci de administrații locale unde banii colectați din taxe și impozite nu ajung nici pentru plata aparatului propriu, iar pentru dezvoltarea de proiecte nici nu se mai pune problema.

În fiecare an Guvernul a decis ca aceste primării falimentare să fie ajutate cu bani publici. Și asta în condițiile în care, în 2010 în Parlament circula un studiu sociologic prin care se urmărea eficientizarea administrației locale prin unirea mai multor comune mici, cu câteva sute de locuitori astfel încât colectarea taxelor și impozitelor să fie mai bună, iar numărul funcționarilor care sunt plătiți să fie mai mic.

Primari peste două ulițe

uliță la țară
Din lipsă de fonduri, multe din comunele României arată ca acum 100 de ani

Astfel în România avem situații de-a dreptul bizare. De exemplu Caraș Severin există comuna Brebu Nou care are 86 de locuitori. Banii colectați de la aceștia nu ajung pentru plata salariilor primarului, viceprimarului, secretarului și a altor funcționari din Primărie. Și exemplele continuă. În Hunedoara, comuna Bătrâna are 124 de locuitori, comuna Secaș din Timiș numără 293 de persoane, iar lista este deschisă cu localități care au rang de oraș, cum este Băile Tușnad, unde sunt înregistrați 1.617 locuitori.

Raportat la anul 1990, numărul de localităţi din România a crescut în ritm alert. „Faţă de anul 1989, numărul de unităţi administrativ-teritoriale a crescut cu aproximativ 30 la sută. Deci, numărul populaţiei a scăzut, iar cel al localităţilor a crescut”, a declarat Vasile Gherasim, doctor în sociologie urbană. O simplă analiză a datelor furnizare de recensământul din 2002 și de cel din 2011 arată că în nici 10 ani numărul comunelor din România a crescut de la 2.686 la 2.859.

Toate aceste calcule sunt cunoscute de Guvern, însă măsura de reorganizare administrativă a României întârzie, iar fondurile pe care nu le pot strânge primăriile falimentare sunt cârpite cu bani de la centru.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.