Dosarul Băneasa. Dezvăluiri incendiare la România TV

dosarul băneasa

Dezvăluiri incendiare din dosarul Băneasa! Şantaj, ameninţări şi intimidări cu dosare făcute la comandă împotriva unor martori, printre care Gigi Becali sau oameni cheie din dosar, totul doar ca probele să arate aşa cum voia un anumit procuror DNA, dezvăluie România TV.

Procurorul Nicolae Marin, actual şef al Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), se află în spatele operaţiunii prin care s-a încercat confiscarea Proiectului Băneasa. Dezvăluirile au fost făcute în emisiunea moderată de Victor Ciutacu, la România TV.

CITEȘTE ȘI Adevărul despre afacerea Băneasa. Ce „prejudicii” a adus statului român

Primele abuzuri în dosarul Băneasa

Pe 24 martie 2009, DNA l-a reținut pe omul de afaceri Gabriel Aurel Popoviciu, în dosarul Băneasa, fiind acuzat de către procurorul Nicolae Marin că a încheiat ilegal contractul de asociere cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) București, prin care un teren de 224 de hectare, aparţinând domeniului public al statului, a fost adus ca aport în natură la capitalul social al Băneasa Investments, societate pretins a fi controlată la acel moment de omul de afaceri.

În urmă cu un an, acuzațiile de subevaluare a terenului şi asocierea cu USAMV fuseseră anchetate de Parchetul General, procurorii stabilind că legea nu a fost încălcată.

Câteva luni mai târziu, DNA a reclamat un viciu de competenţă şi a infirmat soluţia de neîncepere a urmăririi penale, preluând dosarul.

Cu câteva zile înainte să fie reținut, pe 12 martie 2009, Puiu Popoviciu a fost audiat la DNA, unde s-a întâlnit cu Ion Motoc, denunțătorul său, cel care îl înștiințase la finalul lunii ianuarie 2009, la restaurantul hotelului Howard Johnson, că este cercetat de DNA în legătură cu terenurile din Băneasa.

Fără a i se aduce la cunoștință în ce calitate a fost citat, Popoviciu a fost înștiințat oficial că a dost deschis un dosar penal, ca urmare a plângerii depuse de George Becali împotriva Băneasa Investments.

CITEȘTE ȘI Dosarul Băneasa – DOCUMENTE EXCLUSIVE. Dezinformările din rechizitoriul procurorului DNA Nicolae Marin

Popoviciu, reținut abuziv și amenințat. Procurorul Marin: „Voi merge până în pânzele albe!”

dosarul Băneasa

La nici două saptamani, pe 24 martie 2009, Popoviciu era săltat de pe stradă de doi polițiști, care l-au dus direct la DNA. Aici, procurorul Nicolae Marin i-a pus în față un referat de 17 pagini cu acuzații împotriva sa. Pentru ca avocații săi să studieze documentul, Puiu Popoviciu i-a solicitat lui Nicolae Marin un termen de 2 zile, acesta din urmă fiind, inițial, de acord.

După mai multe ore în care a fost lăsat să aștepte într-un birou al DNA, aproape de miezul nopții, Popoviciu a fost anunțat de către procurorul Marin că împotriva sa a fost emisă o ordonanță de reținere pentru 24 de ore, relatează România TV

Potrivit jurnaliștilor, procurorul Marin l-ar fi amenințat pe Popoviciu chiar în sediul DNA că „va merge până în pânzele albe” și că „se va bate până la capăt cu acest dosar”.

CITEȘTE ȘI DOVEZI Judecătorul Ion-Tudoran a inventat probe în dosarul Băneasa

Abuzurile procurororului Nicolae Marin în dosarul Băneasa, recunoscute de CEDO

Gabriel Popoviciu s-a adresat Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), care a admis plângerea și a constatat încălcarea drepturilor fundamentale recunoscute și garantate de art. 5 parag. 1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Instanța europeană a mai decis ca statul român să-i plătească omului de afaceri despăgubiri.

„Curtea constată că mandatul procurorului din 23 martie 2009 emis în temeiul Articolului 183 din Codul Român de Procedură Penală nu conţinea niciun motiv care să justifice această măsură. Prin urmare, Curtea concluzionează că prin omiterea precizării motivelor care au stat la baza mandatului de aducere, mandatul procurorului nu a respectat normele aplicabile procedurii penale. interne”, se arată în decizia CEDO din 1 martie 2016.

CITEȘTE ȘI Dosarul Băneasa, prizonier în triunghiul judecătorul Tudoran – Gigi Becali – procurorul Marin

Procurorul Nicolae Marin, presiuni la adresa conducerii USAMVB

Dosarul Băneasa
Membrii Senatului USAMV au fost constrânși să se declare parte civilă în dosarul Băneasa

Procurorul Nicolae Marin a exercitat presiuni și asupra membrilor Senatului USAMVB pentru a-i determina să se constituie parte prejudiciată în dosar. Asta cu toate că Universitatea – prin documentele emise ulterior, a arătat că nu se consideră prejudiciată în urma asocierii în Proiectul Baneasa. Ziarul Cetățeanul a prezentat pe larg despre presiunile făcute de procurorul Marin asupra profesorilor USAMV.

Gigi Becali, „unealta” procurorului din dosarul Băneasa

Foto sursa : Gigi Becali, Facebook

Dosarul Băneasa a fost construit doar pe declarația lui Gigi Becali. În 2006, finanțatorul FCSB, împreună cu un amic – Lucian Bundoiu, depusese o plângere la DNA, reclamanând că locuința celui din urmă, aflată pe terenul de la Băneasa, urma să fie demolată.

După ce s-a contrazis în declarații, Becali  a ajuns să fie cercetat penal într-un dosar făcut tot de procurorul Marin, pentru mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului. Totul pentru a-l determina pe afacerist să revină la declarația acuzatoare la adresa lui Popoviciu, dezvălui România TV.

Culmea, Becali chiar a declarat în față instanței că acum poate primi NUP în dosarul de mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului, pentru că a declarat conform intereselor și discuțiilor inițiale, lăsând astfel de înțeles că a „colaborat” cu autoritățile, așa cum i s-a cerut.

Supărat că USAMV nu a încheiat cu el afacerea Băneasa, Becali a depus plângere la DNA, pasămite în ajutorul amicului care urma să fie evacuat.

„Cunoșteam în mare cum stau lucrurile deoarece cred că la sfârşitul anului 1999 începutul anului 2000 am făcut o ofertă de asociere către Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară Bucureşti, respectiv de a mă asocia cu USAMV pentru a folosi terenul din Băneasa. (…)

Din câte îmi amintesc, am vorbit cu dl. rector Alecu – nu știu dacă la telefon sau față în față. Acesta mi-a dat de înțeles că oferta mea nu va fi luată în considerare. (…)

Bundoiu Lucian Gabriel a venit la palatul din Aleea Alexandru sau în Pipera. Această avea o locuinţă pe terenul fermei Băneasa şi s-a plâns  că s-a venit cu buldozerele să le dărame locuinţele. M-a rugat să-l sprijin cumva să nu fie evacuat. Cert este că Bundoiu Lucian a venit la mine cu plângerea penală spunându-mi să o semnnez şi eu pentru că semnătura mea are mai multă putere”, este declarația lui Becali, dată chiar în spatele gratiilor, unde ispășea o pedeapsă de 3 ani, în dosarul Valiza.

Ulterior, Becali și-a schimbat declarația, susținând că nu-și mai amintește nimic. Ca să-i „reîmprospăteze” memoria, procurorul Marin i-a deschis un dosar penal pentru mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului.Iar afaceristul a revenit asupra declarației inițiale: „Vreau să se sublinieze faptul că această declaraţie nu o dau sub presiunea anchetatorilor, ci pur şi simplu pentru că mi-am amintit în condiţiile arătate mai sus, după ce am citit materialul de urmărire penală din dosarul 105/P/2016, cum au stat lucrurile atunci. La momentul la care am dat declaraţiile în instanţă, dat fiind faptul că trecuse mult timp de la momentul formulării plângerii, aveam foarte multe informaţii în cap, iar în această perioadă veneam din închisoare, iar când am dat cea de-a doua declaraţie eram proaspăt eliberat”.

„Metoda dosarului penal”, aplicată și pe alt martor

Procurorul Marin a mai încercat să convingă un martor să-și schimbe declarația, pentru ca acuzațiile din dosarul Băneasa să nu se năruie.

Audiat în instanță pe 26 februarie 2015, Stoica Constantin Marius declara urmatoarele:

„Pe 24 decembrie 2008 m-am întâlnit cu Pitcovici Petru Daniel, eu veneam din zona Guvernului, dar nu de la Guvern, i-am transmis urări de bine de sărbători, iar acesta mi-a spus printre altele că se duce la domnul Motoc de care eu auzisem… Auzind că se duce să-l viziteze, eu i-am dat lui Pitcovici Petru Daniel, pentru a-i da (n.n. lui Motoc Ion), o sticlă de whisky Jack Daniels de 750 ml, un calendar, un pix, un tricou, o şapcă, care erau materiale promoționale ale firmei Energy Holding… Pe inculpatul Popoviciu Puiu l-am cunoscut câțiva ani mai târziu într-un restaurant din Herăstrău… Materialele promoționale le aveam de la persoane care lucrau la Energy Holding… Sticla whisky Jack Daniels am cumpărat-o din banii mei de la Clubul Francez din Herăstrău, deoarece era mai ieftină.

Pentru că martorul a refuzat să coopereze, adică să declare că, de fapt, sticla de băutură și materialele promoționale erau mită de la Popoviciu, procurorul Marin i-a deschis și acestuia dosar penal pentru mărturie mincinoasă!?!

În același timp, DNA a renunțat la declarația lui Stoica Constantin Marius, care infirma acuzația de dare de mită adusă lui Gabriel Popoviciu.

La fix o lună după ce Curtea Supremă l-a condamnat pe omul de afaceri, procurorul Marin a renunțat la acuzațiile aduse lui Stoica Constantin și a dispus clasarea dosarului.

Procurorul Marin, încă un dosar pe numele lui Popoviciu

După ce dosarul Băneasa a fost trimis în instanță, ajungând pe mâna celebrului judecător Corneliu Bogdan Ion Tudoran, procurorul Marin

s-a sesizat din oficiu, deschizând un nou dosar doar pentru a-l putea supraveghea în continuare pe Puiu Popoviciu, dezvăluie România TV.

Astfel, omul de afaceri, deși trimis în judecată, a continuat să fie ascultat și interceptat la fiecare pas pe toată perioada judecării Apelului de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.