DOCUMENT Irinel Popescu poate fi suspendat din functia de profesor universitar! Cum comentează medicii

Cetățeanul.net a intrat în  posesia documentului prin care Departamentul Chirurgie 10 din cadrul UMF Carol Davila cere suspendarea pentru un an a lui Irinel Popescu din funcția de profesor universitar și sesizarea Agenției naționale de Integritate (document prezentat în continuare). Informația posibilității suspendării lui Irinel Popescu a stârnit o aprigă dezbatere în mediul online, în special în rândul medicilor, după cum puteți citi mai jos.

Irinel Popescu
Profesorul Irinel Popescu este confruntat cu grave acuzații, cu privire la activitatea sa universitară, în UMF Carol Davila

Pe 30 decembrie 2015, Cetățeanul.net a dezvăluit, citând surse de încredere din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila”, că eminentul chirurg Irinel Popescu ar putea fi suspendat din funcția de profesor la facultatea de stat, din cauza dezinteresului pe care acesta l-ar manifesta față de activitatea sa ca profesor universitar și membru al Senatului Universității și că UMF ar putea decide și sesizarea oficială a Agenției Naționale de Integritate (ANI).

Irinel Popescu
Raportul prin care se propune suspendarea lui Irinel Popescu pentru neglijarea activității didactice, dar și pentru probleme privind compatibilitatea sau disciplină universitară

Articolul publicat de Cetățeanul.net a stârnit mari controverse în rândul  cititorilor, mai ales în rândul reprezentanților lumii medicale românești dar și îndoieli cu privire la veridicitatea informației. Deși oficiali ai UMF au rămas surzi la insistențele noastre de a confirma informația, reporterii Cetățeanul.net au intrat în posesia copiei documentului prin care se cere suspendarea profesorului Irinel Popescu.

Neparticipare la cursuri și împărțirea clinicii chirurgicale între studenții de la Universitatea de stat și cei „de la privat”

Ancheta a fost pornită de Universitatea de Medicină, după dezvăluirile făcute de Cetățeanul.net (vezi documentul) și a dus la concluzii devastatoare în ceea ce privește activitatea sa didactică. „Cursurile universitare adresate studenţilor nu au fost ţinute de către Domnul Prof.Dr. Irinel Popescu decât în procent de 10% ceea ce reprezintă neîndeplinirea obligaţiilor didactice”, se arată în raportul înaintat lui ionel Sinescu, rectorul UMF.
Același document precizează că că studenții facultății de medicină de stat ar fi profund nemulțumiți că sunt nevoiți, la disciplina „Chirurgie” la Fundeni, să efectueze lucrări practice împreună cu studenții facultății private „Titu Maiorescu” (unde Irinel Popescu este prorector, fără acordul Senatului Universității de Stat, cum prevede legea):  „În ceea ce priveşte activitatea cu studenţii la Disciplina Chirurgie Fundeni, Domnul Prof.Dr. Irinel Popescu a aprobat efectuarea de lucrări practice a studenţilor medicinişti de la Facultatea de Medicină a Universităţii Titu Maiorescu (universitate privată) împreună cu studenţii Facultăţii de Medicină din Universitatea de Medicină şi Farmacie Caroi Davila — Bucureşti. Acest lucru reprezintă incălcarea prevederilor Codului de Etică şi Deontologie Profesională al de Medicină şi Farmacie Carol Davila (…). La această situaţie, studenţii Universităţii „Carol Davila”, neavând condiţiile necesare au răspuns prin neparticiparea la cursurile susţinute de membrii disciplinei (prin absenteism în masă) (…) Împărţirea clinicii chirurgicale din Institutul Clinic Fundeni între facultatea publică şi cea privată, prejudiciază grav pregătirea studenţilor Universităţii „Carol Davila” şi încalcă fragrant atribuţiile sale ”.

Cum comentează medicii activitatea profesorului Irinel Popescu

Publicarea, de către cetățeanul.net a informațiilor privind propunerea de suspendare a lui Irinel Popescu a stârnit sute de reacții și de comentarii, care de care mai diverse, în mediul online. Mai ales medicii, dar și mulți alți cititori, au comentat activitatea acestuia. Prezentăm, în continuarea, câteva dintre acestea.

Ion Botea a scris: „Respectul nu se impune prin absență sau prin enumerarea titlurilor. Când mă gândesc la anii pierduți în UMF în comparație cu ce înseamnă facultatea de medicină și rigoarea academică în alte țări îmi vine să plâng. Au fost 6 ani cu adevărat pierduți. Am interacționat cu domnul Pr Popescu atunci când mi-am susținut lucrarea de licență și îmi amintesc că nicio secundă n-am reușit să-l perturb din consultarea telefonului personal. Am avut șansa să discut aceeași lucrare cu un profesor din altă țară și a fost surprins că nu am fost ajutat să o public. Mi se pare ciudat că niciunul dintre oamenii pe care i-am întâlnit în facultate și care mi-au marcat pregătirea nu a ajuns profesor la UMFCD”.

Irinel Popescu
Duelul dintre o „medicinistă” și un absolvent care i-ar fi putut fi bunic

Un alt cititor, Laurențiu Bujor, care și-a exprimat îndoiala cu privire la veridicitatea informației (clarificăm aceste „îndoieli” astăzi, prin publicarea documentului – n.r.) critică, la rândul lui sistemul, în comparație cu acelea de afară”: „No comment..știrea asta s-ar putea să nu fie decât un bluff dar nu mă pot împiedica să comentez….ne amintim cu toții studenți, rezidenți fiind la cheremul profesorilor nu aveam loc să intrăm în sălile de operații, etc…în detrimentul pregătirii noastre și în favoarea celor agreați, i.e. studenți străini în general…acolo afară ne-am completat lacunele din pregătire datorate acestor practici feudale…am lucrat în străinătate cu mari profesori din clinici care au dat premii Nobel în medicină dar îi caracteriza modestia și respectul pentru ceilalți, cultul pentru transmiterea artei către cei care se formau în clinicile respective… ”.

Poate cea mai relevantă discuție asupra sistemului, prilejuită de informația privind criticile aduse lui irinel popescu, este cea dintre Ioana Ursa, student în anii superiori la UMF „Carol Davila” și Dorut Miculescu, absolvent în anii 1970, anatomo-patolog. Un dialog „cu scântei”, dar civilizat, între nevoile tinerei generații de „mediciniști” și „cultul”, necondiționat al „valorilor” promovat de medicii mai în vârstă:

Ioana Ursa: – 10% (prezența la cursuri a lui Irinel Popescu -n.n.) e totuși exagerat… 0% e mai potrivit – am făcut acolo chirurgie și nici măcar cursul introductiv nu l-a ținut. Altfel era trecut pe programă de stagiu ca ținând undeva în jur de jumătate din ele. Nici la seria mea, nici la seriile dinainte și după mine nu s-a prezentat vreodată.

Doruț Miculescu: – și dacă Domnul Profesor nu a putut participa la acele cursuri din diverse motive, nu s-a desfășurat normal activitatea la acea catedră? ..când eram student la medicină, zeci de ani în urmă, aveam un cult pentru profesorii noștri în ale medicinei… calea desăvârșirii în arta medicală e lungă și începe și continuă o întreagă viață prin prețuirea și respectul acordat celor ce ne îndrumă..

Ioana Ursa: – Profesorii dvs în ale medicinii nu aveau nșpe funcții, iar titulatura didactică avea o semnificație și responsabilități. Dl profesor nu venea din „orice” motiv, nu din anumite motive. Oricare ar fi motivele, acestea nu se pot repeta la nesfârșit, an de an, fără implicare în niciun curs și niciun LP (lucrare practică -n.r.). Totuși…

Doruț Miculescu: – cum îl caracterizați dvs în calitate de student la medicină, pe domnul prof dr Irinel Popescu? Vreau părerea dvs sinceră ..

Ioana Ursa: – Pe scurt, ca profesor: ABSENT. Dvs suferiți de adulație excesivă și nefondată. Am avut destui profesori și asistenți pe care să îi stimez pentru dedicația oferită studenților. Cei care nu au așa ceva nu au de ce să mai stea la catedră!! Ori revin la catedră, ori pleacă! Nu are decât să rămână șef de secție, chirurg, cercetător și conducător de proiecte, dar unde lucrurile sunt vizibile nu e locul dvs să veniți să acuzați de bârfe fără să cunoașteți nimic! Am făcut 2 stagii de 2 luni și 1 lună în ani diferiți și o vară de practică.

Citește și: EXCLUSIV Irinel Popescu – șapte contracte plătite simultan! ANI face verificări, Universitatea de Medicină „Carol Davila” va porni o anchetă

Irinel Popescu nu comentează

Deoarece Irinel Popescu nu a putut fi contactat pentru a-și exprima un punct de vedere, i-am adresat întrebări în scris, pe e-mail, încă de pe data de 30 decembrie. Irinel Popescu nu  a răspuns, cum nu a răspuns întrebărilor anterioare, pe care i lea-m adresat pe 23 noiembrie. Când o va face îi vom public punctul de vedere. puteți citi, mai jos, întrebările pe care i le-am adresat pe email pe 30 decembrie 2015:

Bună ziua, Domnule profesor,

Urmare a unor informaţii primite de către reporterii Cetăţeanul.net, vă rugăm să ne comunicaţi punctul Dvs. de vedere şi răspunsuri la următoarele întrebări, pentru o corectă informare a opiniei publice:

1. Sunteți acuzat, de către colegii Dvs. din cadrul UMF „Carol Davila”, că „Domnul profesor Irinel Popescu nu și-a îndeplinit obligațiile didactice, cursurile universitare adresate studenţilor nefiind ţinute de către Domnul Prof.Dr. Irinel Popescu decât în procent de 10%”. Cum comentați?
2. Este adevărat că studenții facultății de medicină de la „Carol Davila” stat sunt nevoiți, la disciplina „Chirurgie” la Fundeni, să efectueze lucrări practice împreună cu studenții facultății private „Titu Maiorescu”, unde sunteți prorector?

3. Sunteți acuzat că nu ați fi participat, în ultimii patru ani, decât la o ședință de senat la „Carol Davila”, precum și la o singură ședință de Consiliu al Departamentului Chirurgie din cadrul UMF (dintre cele 34). Cum comentaţi?

Vă reamintim că nu ați răspuns, încă, întrebărilor pe care vi le-am adresat pe 23 noiembrie!

Cetățeanul TV

2 COMENTARII

  1. Un etern razboi pe care dr Sinescu il duce cu dr Irinel Popescu a ajuns la punctul culminant. dr Sinescu profita de functia pe care o are si, datorita unei invidii pe care nu o veti intalni niciodata la oamenii simpli, incearca sa foloseasca sabia lui Damocles pe capul dr Irinel Popescu. Ecuatia e simpla, banala. Dar chiar daca ii va reusi, nu va ajunge NICIODATA la notorietatea si valoarea dr Irinel Popescu, oricate suspendari i-ar aplica. Pacat! Asta este exemplul pe care vechea generatie il da tinerei generatii. Interesele personale sunt primele reglate atunci cand ajungi sus. Ce anume a facut dr Sinescu de cand a ajuns rector? Care sunt relealizarile lui de pana acum? De ce, in conditiile in care dr Sinescu nu ar ajuns rector, nimenui nu o-ar fi trecut prin minte sa ceara suspendarea dr Popescu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here