Sancționat de Inspectoratul de Stat în Construcții pentru că a tergiversat aproape un an eliberarea unei autorizații de construire, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a avut tupeul să plătească amenda din bugetul primăriei. Adică, din banii bucureștenilor.
Articol realizat de Sorin Ghica și Cătălin Antohe
Amenda, în valoare de 6.000 de lei, a fost aplicată persoanei fizice Nicușor Dan și nu Primăriei Generale a Municipiului București. În loc să scoată bani din buzunar pentru a plăti, Nicușor Dan a dat ordin funcționarilor primăriei să întocmească un ordin de plată cu suma respectivă, cu justificarea „cheltuieli amendă contravențională”, plătitor fiind Municipiul București, nu Nicușor Dan. Așa au ajuns bucureștenii să plătească „erorile” primarului general.
Și nu este prima oară când edilul plătește din bani publici amenzile pe care le-a primit în nume personal, au dezvăluit pentru Cetățeanul surse din Primăria Capitalei.
„Respect” față de cetățeni: Autorizație de construire, eliberată după aproape un an!
Cel care l-a reclamat pe primar depusese la Primăria Capitalei documentația pentru eliberarea autorizației de construire pe 11 iunie 2021. În februarie 2022, adică după 8 luni, solicitarea zăcea încă în sertarele primăriei. Așa că omul s-a adresat ISC.
La doar 4 zile după ce a fost amendat, Nicușor Dan a dispus eliberarea autorizației de construire. Răutăcioșii ar spune că la Primăria Capitalei lucrurile nu se rezolvă până nu dai șpagă sau faci plângeri la instituțiile abilitate, după caz.
Aroganța primarului Nicușor Dan
În data de 21 februarie 2022, Inspectoratul de Stat în Construcții București l-a sancționat pe primarul general cu o amendă de 6.000 de lei, pentru depășirea termenului de emitere a autorizației de construire. Abia când inspectorii ISC au descins în control al Primăria Capitalei autorizația de construire a fost băgată repede pe circuitul de avizare, într-o tentativă de evitare a sancțiunii.
„Direcția Urbanism a întocmit autorizația de construire și a transmis-o pe circuitul de semnături către secretarul general, în fapt, la data efectuării controlului”, se arată în procesul verbal al ISC.
Anterior, Nicușor Dan fusese convocat la sediul Inspectoratului Regional în Construcții București-Ilfov, dar refuzase să se prezinte. „Având confirmarea de primire prin poștă (n.r. a adresei ISC), contravenientul nu a răspuns convocării”, se arată în procesul-verbal a contravenție.
Inspectorii ISC au consemnat în document că Nicușor Dan a încălcat prevederile art. 7 din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, potrivit cărora „Autorizația de construire se emite pentru executarea lucrărilor de bază și a celor aferente organizării executării lucrărilor, în cel mult 30 de zile de la data depunerii documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții”. Or, primarul Capitalei a reușit „performanța” să elibereze autorizația de construire în 9 luni!?! Și asta abia după ce a fost amendat.
Cum a vrut Nicușor Dan să scape de amendă
Nicușor Dan nu s-a lăsat și a depus la Judecătoria Sectorului 5 o plângere contravențională împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției. Primarul a cerut instanței anularea amenzii și restituirea celor 6.000 de lei sau măcar micșorarea contravenției. Cu tupeu, edilul a cerut și cheltuieli de judecată.
Nicușor Dan a dat vina pentru întârzierea emiterii autorizației pe volumul prea mare de lucru și pe pandemie.
Ca să scape de amendă, Nicușor Dan a recurs la tot felul de tertipuri avocățești, care nu-i fac cinste. El a invocat ba că procesul-verbal nu a fost semnat pe fiecare pagină, ba că nu a fost de față, ba că martorul folosit de ISC ar fi fost un inspector al instituției. Judecătorii au stabilit însă că amenda aplicată de ISC lui Nicușor Dan este legală, respingând pe 6 iunie 2022 acțiunea primarului.
Cetățeanul TV
inspectoratul in constructii ar trbui desfiintat si personalul cazat la rahova sau jilava.