Dirijorul-polițist al minerilor care au devastat Bucureștiul în iunie 1990 a fost reținut de DNA

În timpul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990, pe când era şeful Poliţiei Rutiere a Capitalei, Ion Șoricică a apărut în imaginile publicate de presă dirijând minerii chemați de Ion Iliescu „să planteze panseluțe” în Piața Universității.

Astăzi, Ion Şoricică, în prezent avocat, va fi dus la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, după ce a fost reţinut de DNA pentru complicitate la trafic de influenţă.

Ion Șoricică a fost destituit, în ianuarie 2000, din funcția de șef al Brigăzii de Poliție Rutieră după ce presa a scris că era implicat în traficul cu mașini furate.

Citește și Un şmecher de la Poliţia Rutieră şi un fost şef, REŢINUŢI pentru şpăgi URIAŞE: 3000 de euro pentru beţivii prinşi la volan

În acelaşi dosar a fost reţinut Ion Joe Stoica, comisar-şef de poliţie, fost şef al Biroului Accidente Rutiere Soldate cu Victime din cadrul Brigăzii Rutiere Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de trafic de influenţă.

La ce a fost complice Șoricică în 1990

În urma intervenției brutale a organelor statului și minerilor împotriva protestatarilor din Piața Universității, în 13-15 iunie 1990 în București au murit împușcați patru oameni, iar alți 1.388 au fost răniță, potrivit procurorilor.

În 2017, în Dosarul Mineriadei, fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată pentru infracţiuni contra umanităţi.

Minerii, conduși de Miron Cozma, au atacat și devastat sediile partidelor istorice și ale ziarului România Liberă, agresând mii de bucureșteni pentru simplul fapt că erau studenți, purtau ochelari și barbă sau se aflau în clădirea Universității.

Pe 15 iunie, miile de mineri au fost strânși la Romexpo, unde președintele Ion Iliescu le-a mulțumit pentru „atitudinea de înalta conștiința civică”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here