DEZVĂLUIRI Cristian Sima despre Tăriceanu, Marius Tucă, Rompetrol și Turturică de la România Liberă

La Bookfest 2015 se lansează „Marea Spovedanie” a lui Cristian Sima – brokerul fugar. O carte plină de dezvăluiri, dar și de promisiunile altora viitoare, de natură a da fiori, cu adevărat, multora dintre cei care conduc, la vedere sau din umbră, România. O carte pe care o termini de citit și te întrebi „Unde am pus volumul doi?”. Al doilea volum este o promisiune pe care Cristian Sima trebuie să o respecte.

Prezentăm, în continuare, fragmente din această apariție editorială, cu totul inedită. Intertitlurile aparțin redacției.

Finanțări pentru prezidențiale, prin Bogdan Chirieac

Cristian Sima
Adrian Vasilescu primește banii pentru campania lui Isărescu, deși nici el nu crede în succesul acestuia

„Sinapsele care pleacă de la Bogdan Chirieac spre PSD – Chirieac e nașul de cununie al lui Roibu jr., fiul lui Roibu Aristide, trezorierul PDSR în 2000. Chirieac devine un pion important după campania din 2000, făcând legătra între multinaţionale și partide. Chirieac achiziţionează de la Adrian Lustig, soţul Eugeniei Vodă, un apartament lângă Piaţa Charles de Gaulle. Toni Petrescu, ma- nager la Ericsson, achiziţionează și el un apartament în același bloc, tot de la Lustig. Chirieac nu are banii necesari și Petrescu îi plătește lui Lustig și apartamentul său. Chirieac primește de la mine gratis 5% din WBS Holding pentru a face lobby. Chirieac primește de la Ericsson aproximativ 1,5 milioane de dolari pentru a-i distribui în campanie. Chirieac dă cea mai mare parte la PDSR, dar nu uită de Stolojan și Mugur Isărescu, deși știe că nu au șanse în faţa Bunicuţei în campanie. Doar Vadim nu primește nimic. Adrian Vasilescu primește banii pentru campania lui Isărescu, deși nici el nu crede în succesul acestuia”, scrie Cristian Sima.

Bursă în Elveția pentru beizadeaua lui Năstase, de la familia Sturdza

Cristian Sima
Mihnea Năstase, bursă cu dedicație de la familia Sturdza

Cristian Sima: „În 2007, Prinţul Dimitrie Sturdza (strănepotul lui Dimitrie Sturdza liberalul, de 4 ori Prim-Ministru al României înainte de Primul Război Mondial) inventa o bursă de studii pentru un copil român care să studieze la Liceul „Alpinum“ de aici. Taxă la liceu pe un an: 80000 CHF. Bursa o câștigă Mihnea Năstase, care studiază aici în perioada 2007-2011. Bursa a fost apoi desfiinţată, a avut un singur beneficiar. Încă îmi povestesc colegi și fostul director cum venea tata Adrian să bată cu pumnul în masă la ei (obișnuit ca la București), ori de câte ori Mihnea nu avea notele dorite. La sfârșit, Mihnea nu a putut să meargă la Cambridge (unde dorea tata) și tata Adrian a făcut un scandal-monstru în liceu. Familia Sturdza (cetăţeni elveţieni) este profund implicată în toate retrocedările din România, sub directa coordonare a „Guzganului Rozaliu“ (Viorel Hrebenciuc – n.n.)”.

10.000 de dolari pentru o invitație la Marius Tucă Show

Cristian Sima
10 0000 dolari pentru o invitație la Marius Tucă Show

„Am plătit doar de două ori în viaţa mea invitaţiile la TV, la Antena 1 și la TVR, cu Chirieac și Burtea. La TVR se lucra cu cash-ul la purtător, nu se complicau la vremea aceea să-și facă firme și să taie facturi. (…) Așa am ajuns, la sugestia lor, să fiu invitat la „Marius Tucă Show“. „Invitat“ era un mod de a spune, pentru că invitaţia m-a costat 10.000 de dolari și mare a fost surpriza când am văzut că plata se face nu la Antena 1, ci în contul firmei de producţie deţinute de Tucă. A doua zi după emisiune, am aflat și că preţul pentru a fi invitat nu era fix, ci depindea de puterea de cumpărare a invitatului. Al meu cred că a fost enorm, dar, deh, numele de „Wall Street“ aducea și o anumită inflaţie, doar nu era să fie ca și preţul napolitanelor „Joe“. Prietenul Mircea Dinescu m-a făcut a doua zi cu ou și oţet pentru că, dacă i-aș fi spus, aș fi redus preţul la 2.000, și el s-ar fi ales cu jumătate din bani ca para-ndărăt de la Marius Tucă. Emisiunea a avut încă doi invitaţi în afară de mine, pe Ilie Șerbănescu și pe Adrian Vasilescu. Deși a costat cât un Cielo, a trebuit să accept doar jumătate din timpul ei, pentru simplul fapt că în Irak mai murise un român și asta era o știre de breaking-news”.

Șoc! Turturică are butoane?

Cristian Sima
Dan Cristian Turturică, redactor șef la „România Liberă”

O afirmație deosebit de gravă este relatarea despre Dan Cristian Turturică, redactor șef la „România Liberă”. Este de așteptat ca Turturică să reacționeze, mai ales că este de domeniul evidenței că brokerul nu prea are șanse să-și dovedeacă spusele.  „Dacă în 2004, la schimbarea Puterii, presa a avut un moment de respiro și se credea că va începe din nou să latre ca la începutul anilor ’90, consorţiul a cheltuit imense bugete publicitare, cu precădere în presa prietenă. Întâi, au bătut palma cu mogulii, dar și așa tot mai rămâneau niște ziariști „duși cu capul“, care aveau chef de anchete și scoop1-uri. Firmele din IT au început atunci să plătească salarii direct ziariștilor, de obicei celor influenţi. Eram într-un bar bucureștean cu șeful unei mulţinaţionale americane din IT și la televizor era o emisiune cu Dan Turturică, de la România Liberă. Pentru a-mi demonstra ce putere are asupra ziaristului, i-a dat un SMS și l-a scos din emisiune, așa de amorul artei, pentru a-mi demonstra mie și celor din jur că l-a cumpărat deja. La fel a procedat și Vântu când își freca, de faţă cu mine și Mircea Dinescu, mâinile la crearea ziarului Gândul“.

Fundația lui Cumpănașu, „paravan pentru oportuniși puturoși”

„Trebuie să recunosc că toate Fundaţiile pe care le-am întâlnit erau de fapt un paravan prin care niște oportuniști puturoși reușeau să cheltuiască niște bani ai unor mahări dornici de faimă și mărire. Voi reveni cu Fundaţia lui Alexandru Cumpănașu, prezentă la Foișorul de la Peleș, la reuniunea din 2012 organizată de Băsescu și Fota, și unde se găseau tot felul de ciudaţi, de la Rus (de la PSD) și Sulfina Barbu (de la PDL), până la Gruia Stoica, care atunci îi sponsoriza pe toţi și care era privit ca un fel de rege al CFR-ului. Gruia Stoica vorbea de parcă ar fi fost Carnegie sau Vanderbilt sau Edward Harriman. Pe lângă fiecare afacerist și politician corupt, există mereu 5-6 trepăduși cu Fundaţii, de tipul Liviu Mureșan, Oreste sau Cumpănașu. Am evitat să finanţez orice Fundaţie, tocmai pentru că aveam senzaţia că aș accepta să fiu înșelat cu zâmbetul pe buze”.

Tunul lui Rompetrol, Tăriceanu și Patriciu

Cristian Sima
Călin Popescu Tăriceanu, profitor în afacerea Rompetrol?

„Nu cu mult timp înainte de listarea Rompetrol, m-am trezit în birou cu C.P. Tăriceanu. Deși soţia mea era directoare generală la firma lui „Citroen-ATS“ și deși lucrasem la „Intervam“ (unde în afară de Cataramă era și Tăriceanu acţionar), întâlnirile mele cu politicianul liberal se puteau număra pe degetele de la o mână. Ca orice politician versat, m-a luat prin învăluire. M-a întrebat cum merge Bursa, ce mai e cu economia și alte politeţuri. Apoi, a dorit să-și deschidă un cont și a și transferat două miliarde de lei vechi. Cu câteva săptămâni înainte de listare, a venit să-mi dea, simultan, un ordin și un pont. Să cumpăr acţiuni Rompetrol, pentru el de toţi banii pe care îi avea la mine, ba chiar și de mai mulţi bani, și să cumpăr și pentru mine. Mi-a dat și preţul: 116 lei. Mi-a sugerat că la sfârșitul zilei le vom vinde cu 480. Exact așa s-a petrecut în prima zi de tranzacţionare Rompetrol. Trebuie să vă explic că la BVB, decontările se fac la trei zile de la data tranzacţiei. Adică cumperi azi și plătești peste trei zile. Dacă însă le vinzi în aceeași zi, nu mai ai nevoie de niciun ban, încasezi doar câștigul. Astăzi, în urma scandalului Rompetrol este nevoie să dovedești că aveai banii necesari cumpărării înainte de a încasa suma rezultată din vânzare. Dar și astăzi e suficient ca firma de brokeraj să aibă banii necesari sau ceilalţi clienţi să îi aibă. Nu neapărat clientul care cumpără. I-am explicat domnului Tăriceanu că a ști preţul de pornire și a ști și până unde crește acţiunea se numește inside trading și e ilegal. Mi-a replicat că în România nu e prea bine specificat acest delict și că nu e niciun risc. Am refuzat să-i fac tranzacţia, și-a retras banii și a făcut-o prin „Eastern Securities“, firma de brokeraj a lui Verestoy. Am interzis în firmă să se cumpere sau să se vândă acţiuni Rompetrol și bine am făcut, pentru că atunci când doamna Albu a venit în control era disperată că de la mine nu s-a lansat niciun ordin pe Rompetrol timp de peste cinci ani de zile. Cred că și astăzi sunt singura firmă de brokeraj care nu a participat la tortul Rompetrol. Patriciu a fost negru de supărare când a aflat că Tăriceanu mi-a spus planul. Îi era frică să nu-i stric jocurile, știind că dispuneam de mari lichidităţi de la clienţii mei străini. I-am asigurat că nu mă voi amesteca”.

CITEȘTE și EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare din „Marea spovedanie”, scrisă de brokerul fugar Cristian Sima

Brokerul Cristian Sima insistă: „Cristian Tudor Popescu a vrut să vină la Hotnews, dar nu a fost primit. Dan Tapalagă nu știe sau nu spune adevărul”

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.