joi, noiembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalVIDEO Dezbaterea pe PUZ Sector 3 a rămas ca-n gară. Negoiță se...

VIDEO Dezbaterea pe PUZ Sector 3 a rămas ca-n gară. Negoiță se încăpățânează să nu exproprieze

-

A doua zi de dezbateri pe marginea PUZ Sector 3 a dus la o concluzie care practic nu schimbă nimic: în continuare se pot construi blocuri în Parcul IOR, pe porțiunea de 12 hectare retrocedată de fostul primar general Adriean Videanu.

Așa cum era de așteptat, dezbaterea publică pe marginea PUZ Sector 3 s-a concentrat și în a doua zi, miercuri, pe modul în care este încadrată în document porțiunea de 12 hectare din Parcul IOR care a fost retrocedată în 2005 de primarul general de la acea vreme, Adriean Videanu. La fel și în privința Parcului Brâncuși și a Toboganului de Piatră, și ele retrocedate.

Totul a pornit de la intervenția unui avocat prezent în sala de consiliu a Primăriei Sectorului 3, Valentin Tudor. Acesta a făcut referire la Planul integrat de calitate a aerului elaborat pe Primăria Capitalei, prin care edililor de sector li se cere să extindă suprafața spațiilor verzi, și la procedura de infringement care amenință Bucureștiul pe această temă. ”Singura soluție este exproprierea. Se poate apela la Legea 255/2010 privind exproprierea pe cauză de utilitate publică. Oricum, valoarea amenzilor pe care va trebui să le plătim este de cinci-șase ori mai mare decât valoarea acelui teren”, a spus avocatul.

”Ne-am gândit și noi la expropriere, însă aceasta se poate face doar pe baza unui plan de urbanism adoptat”, a replicat arhitectul Florin Machedon, cel care a realizat proiectul de PUZ Sector 3. Primarul Robert Negoiță a intervenit, spunând că nu a făcut demersurile către Primăria Capitalei pentru expropriere și nici nu le va face până când procesul intentat de primărie împotriva deciziei de retrocedare luate de Adriean Videanu nu va ajunge la final.

Întrebat în ce fază se află acest proces, edilul nu a putut preciza, mulțumindu-se să spună că este ”în instanță”, fără a preciza care este aceasta, și că instituția pe care o conduce are sute de procese. Din sală i s-a replicat că acesta este un proces extrem de important și că ar fi trebuit să știe în ce stadiu este.

Lucrurile au fost lămurite tot de avocatul Valentin Tudor, care a precizat că procesul intentat pentru anularea dispoziției de retrocedare a fost pierdut irevocabil: ”Acum se judecă documentele care au stat la baza retrocedării, dar și aici cu siguranță veți pierde. Deja există o cerere din partea proprietarului de 50.000 de euro pentru lipsirea dreptului de folosință, iar suma va crește. Cea mai bună soluție e exproprierea”.

Zonele retrocedate, excluse din PUZ Sector 3

În discuție a intervenit Dan Trifu, vicepreședinte al fundației Eco Civica. ”Vă propun să lăsăm acele zone (cele retrocedate – n.red.) într-un chenar, cu mențiunea că situația lor va fi reglementată ulterior. Pe de altă parte, trebuie micșorată grila notarilor publici în ceea ce privește spațiile verzi retrocedate”, a spus el.

În final, soluția a fost agreată și de Robert Negoiță, care a avertizat însă că nu se schimbă practic nimic neincluzând zonele respective în PUZ Sector 3: ”Nu vom reglementa acele spații, și mă refer aici la zona de 12 hectare din Parcul IOR, la Parcul Brâncuși la la Toboganul de Piatră. Nereglementând, rămâne reglementarea actuală, care prevede că sunt zone construibile”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...