
Apărătorul Elenei Udrea, avocatul Veronel Rădulescu, nu crede că reținerea clientei sale de către Interpol se va finaliza cu extrădarea doamnei. Și asta nu neapărat pentru neregulile reclamate în modul în care a fost instrumentat și judecat dosarul Elenei Udrea, ci în principal pentru că aceasta este, de aproape două săptămâni, mama unei fetițe costaricane.
Deși se declară surprins de reținerea intempestivă a Elenei Udrea, avocatul Veronel Rădulescu arată că aceasta este procedura care trebuie îndeplinită în cazul oricărei cereri de extrădare. Procedura este obligatorie, dar șansele ca ea să se finalizeze cu o extrădare a Elenei Udrea sunt minime, după cum a explicat Veronel Rădulescu în interviul dat pentru ”Cetățeanul”.
Cum vedeți episodul reținerii clientei dumneavostră în Costa Rica?
A fost surprinzătoare acțiunea Interpolului din Costa Rica. Nu înțeleg de ce trebuia să facă această operațiune abia astăzi, nu înțeleg de ce acum, când copilul este atât de mic. Pe de altă parte, ea era previzibilă la un anumit moment pentru că o asemenea situație juridică nu poate fi tranșată decât prin această procedură. După ce ai primit mandatul de executare a pedepsei, prin Interpol, ei așa trebuie să procedeze: să rețină persoana respectivă acolo unde este găsită și să o prezinte unei instanțe de judecată competente din statul respectiv. Urmează ca judecătorul să se pronunțe.
Spuneți că reținerea Elenei Udrea a fost surprinzătoare. În ce sens?
Am văzut ceva pe diverse site-uri de știri, ceva de genul că Interpolul a depistat în cursul nopții trecute locația unde se afla Elena Udrea și au trecut la reținerea ei. Este un lucru exagerat pentru că locația unde se afla Elena Udrea era cunoscută de toată lumea. Eu am depus documente în acest sens la instanțele de judecată, eu am făcut cunoscut instituțiilor statului faptul că se află în Costa Rica, ministrul Justiției a trimis documentația în Costa Rica, nu în Panama sau te miri unde, pentru că se știa exact unde se află. Mai mult decât atât, Elena Udrea a primit și un jurnalist acolo, la locația respectivă, deci nici vorbă să se ascundă. Chestia cu depistatul în cursul nopții trecute este o exagerare ca și ridicarea ei din public, acolo unde se afla cu fetița și cu mama ei și așa mai departe. Oricum, eu cred că se putea rezolva problema și printr-o citare, printr-un telefon prin care să fie chemată și s-ar fi prezentat. De aceea spun că este puțin exagerată acțiunea Interpolului.
Credeți că această acțiune, care vă miră oarecum, poate fi pusă pe seama unei cereri/intervenție venită din România?
Nu-mi permit să fac asemenea aprecieri pentru că până la urmă este vorba despre o acțiune a Interpolului din Costa Rica. Sigur că la butoane s-au aflat și oameni din România, prin utilizarea acestui mecanism de cooperare polițienească. Dar, după opinia mea, Interpolul s-a limitat la rolul pe care l-a avut: s-o identifice pe persoana respectivă, s-o ridice, s-o ducă într-un centru de reținere, de unde este dusă în fața unei instanțe de judecată. Instanța de judecată este cea care analizează motivele, cauzele, oportunitatea, legalitatea extrădării.
Pus să comenteze situația Elenei Udrea, ministrul Tudorel Toader s-a dovedit a fi extrem de rezervat …
A procedat corect, ministrul Justiției are doar rol administrativ în această poveste. Are rolul de a trimite, prin ministerul pe care îl conduce, către ministerul din statul respectiv decizia unei instanțe, fără a avea posibilitatea să se pronunțe asupra calității deciziei, asupra motivelor, asupra calității persoanei. Restul este treaba Justiției din statul căruia i se solicită extrădarea.
Cum credeți că va soluționa Justiția din Costa Rica cazul Elena Udrea?
Soluțiile sunt greu de prevăzut. Știți că domnul ministru a făcut aceeași procedură și în cazul Sebastian Ghiță. În care nu mai avea posibilitatea să cenzureze, să verifice dacă cele cerute de DNA Ploiești sunt sau nu sunt adevărate ci pur și simplu a transmis cererea și documentele așa cum i-au parvenit. Între timp, s-a observat că se desfășoară chiar o cercetare penală că s-ar fi utilizat sau s-ar fi transmis documente false în acea cerere de extrădare. Spun aceste lucruri pentru a se înțelege că nu-i problema ministrului nici ce transmite, nici cum transmite. Este vorba despre o comunicare administrativă care emană fie de la instanța de judecată, fie de la organul de executare.

Referitor strict la speța Elena Udrea, sunt sau nu șanse ca aceasta să fie extrădată?
Aș depăși domeniul juridic și aș merge puțin în planul relațiilor interumane. Mi se pare inuman să iei o mamă de lângă copilul ei născut în urmă cu 10 zile. În privința procedurilor, opinia mea personală este că procedura va fi urmată după regulile și după legea statului Costa Rica. Sigur că ministrul Justiției avea dreptate când spunea că este posibil să fie admisă (cererea de extrădare – n.r.), dar eu evaluez șansele respective la zero pentru că argumentele pe care le va utiliza Elena Udrea în combaterea solicitării de extrădare sunt unele foarte puternice. Ele țin de procedurile urmate în procesele din România, de încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale – dintre care aș aminti dreptul la un proces echitabil. Noi am formulat în apărarea din apel numeroase cereri în apărare care ne-au fost respinse, inclusiv cererea formulată de Elena Udrea de a fi audiată de instanța de apel. Mai mult decât atât, statutul actual de mamă a unui copil care are cetățenie costaricană pune practic în imposibilitate luarea unei decizii de extrădare pentru că nu mai e vorba despre persoana Elena Udrea. Este vorba despre copilul născut în Costa Rica, de Eva Maria, care este protejat de legea de protecție a copilului din statul costarican. Conform acestei legi, copilul nu poate fi despărțit de părinții săi. În plus față de toate aceste argumente, există și argumentul obținerii statutului de refugiat – fie el și temporar pentru un an de zile, statut care interzice expulzarea.
În concluzie, dacă v-aș întreba când ar fi posibil să o vedem pe Elena Udrea din nou în România, ce ați răspunde?
Aș răspunde că, dacă va găsi dreptate în Justiția din România, în căile extraordinare de atac, cu cât mai repede se vor desfășura aceste proceduri cu atât mai repede o s-o vedeți pe Elena Udrea în România.
Cetățeanul TV
Nu va fi extradata.