Deputatul Marius Manolache, finul lui Victor Ponta, vrea o lege pentru pedepsirea magistraților

Finul lui Victor Ponta și fostul său asociat în cabinetul de avocatură, deputatul PSD Marius Manolache, a propus înfiinţarea în cadrul Parchetului General a unei secţii de investigare a infracţiunilor săvârşite de procurori şi judecători. Inițiativa a venit la cinci zile după punerea sub acuzare a premierului de cătrer procurorii DNA.

Ponta si Marius Manolache
Marius Manolache, alături de „nașul” Victor Ponta Sursa foto: mariusmanolache.wordpress.com

Manolache susține că actualele mijloace de investigare s-au dovedit „ineficiente”. Printre altele, fostul asociat al lui Ponta este urmărit penal de procurorii DNA în dosarul „Realitatea TV”.
Pretextul invocat de deputatul PSD este acela că există prea multe soluții de achitare și s-a înmulțit cercetările abuzive. „Numărul soluţiilor definitive de achitare pronunţate de magistraţi constrastează flagrant cu numărul de dosare penale în care aceştia sunt investigaţi pentru fapte săvârşite în exercitarea profesiei (represiune nedreaptă, cercetare abuzivă)”, consideră iniţiatorul proiectului.

Condiții discriminatorii

Deputatul PSD propune modificarea, în acest sens, a legii organizării judiciare. Potrivit inițiativei legislative dacă justițiabilul s-a considerat nemulțumit de soluția dată de completul de trei magistrați a instanței supreme, doar el poate ataca soluția al Completul de 5 cu apel, nu și partea adversă. „Iniţiatorul apreciază că nu poate fi exercitată calea de atac a apelului împotriva unei hotărâri pronunţate în fond de către instanţa supremă decât în favoarea persoanei deferintă justiţiei”, mai arată iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului.

În ograda lui Nițu

Viitoarea secție ar funcționa în directa subordine a procurorului general Tiberiu Nițu, fostul coleg de facultate cu Victor Ponta.
De când a fost numit în funcție, Nițu s-a remarcat printr-o serie de măsuri controversate. Astfel, după ce fostul coleg de grupă Victor Pontas a transmis public faptul că dosarul Referendumului este unul 100% politic, în urmă cu un an, Nițu declara că la Parchetele din ţară mai sunt aproximativ 900 de dosare care vizează fraude la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, alte peste 1.000 fiind soluţionate, majoritatea cu soluţia neînceperii urmăririi penale (NUP). „În prezent mai sunt pe rol circa 900 de dosare penale, la toate parchetele din toată ţara. Au fost parcă 2.000 şi ceva şi au fost soluţionate 1.000 şi ceva, cu diferite soluţii care erau prevăzute în rechizitoriu, neîncepere, scoateri de sub urmărire penală, (…) majoritate cu neîncepere de urmărire penală”, a spus Tiberiu Niţu.

Deputatul urmărit penal

Victor Ponta
Marius Manolache este, la rândul lui, cercetat penal

În octombrie 2013, DNA anunța că Marius Manolache este urmărit penal deoarece în calitate de avocat angajat de administratorul firmei Strategies Research Investments ar fi semnat un contract de vânzare cumpărare acţiuni, contract ce conţine menţiuni nereale cu privire la data încheierii, ulterior utilizat de alte persoane pentru a justifica modul de dobândire de către firma pe care o reprezenta a acţiunilor SC Realitatea Media. În același caz mai sunt urmăriți penal fostul lider de sindicat Liviu Luca și o altă firmă care aparține lui Maricel Păcuraru.

Grabă suspectă

Deputatul PSD a depus proiectul în 10 iunie, acesta aflându-se în consultare publică la Camera Deputaţilor. Cu 5 zile mai devreme, procurori DNA au început urmărirea penală față de premierul Victor Ponta și l-au pus sub acuzare după ce ar fi falsificat 17 înscrisuri privind presupuse servicii prestate către firma de avocatură a prietenului Dan Șova. Premierul a adus atunci o serie de critici față de procurorul PSD a bagatelizat ancheta DNA şi implicit pe procurorul Jean Uncheşelu, arătând într-un comunicat de presă adresat cancelariilor şi jurnaliştilor din străinătate că este vorba despre un caz „construit ca unul politic, nu ca unul judiciar, menit să dărâme Guvernul şi să schimbe majoritatea parlamentară” şi că Victor Ponta „a fost pus sub acuzare de procurori înainte să fie audiat sau să i se ofere şansa de a lămuri acuzaţiile, care au legătură cu fapte din 2007-2008”.

Minciuni senatoriale

În plus, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a ieșit public și s-a îndoit de experiența lui Uncheșelu și a susținut că are 27 de ani. În realitatea, acesta are cu 10 ani mai mult, a venit în mai 2014 la DNA. Până în prezent, Uncheşelu a întocmit 7 dosare penale care au fost trimise în judecată, anchetând cazuri de fraude cu fonduri europene, luare şi dare de mită şi abuz în serviciu. Uncheşelu a obţinut deja şi două condamnări în dosarele sale, în perioada de un an de când este la DNA.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.