Decizie şoc a liberalilor: Marian Munteanu, candidat la Primăria Capitalei. De la Virgil Măgureanu la PNL

Marian MunteanuDupă ce, în ultimele 24 de ore, fuseseră vehiculate numeroase scenarii, de la Cătălin Predoiu la Adriana Săftoiu, trecând pe la Nicuşor Dan, PNL a anunţat numele celui de-al treilea candidat la Primăria Capitalei: Marian Munteanu. Fost lider al Pieţei Universităţii din 1990, Marian Munteanu are şi un trecut pe care l-ar vreau uitat – legătura sa cu primul şef al SRI, Virgil Măgureanu.

Marian Munteanu este candidatul susţinut de PNL pentru Primăria Capitalei, potrivit unei decizii a comisiei de unificare a PNL, decizie care urmează să fie confirmată de Biroul Politic Naţional. Şedinţa Biroului Politic al PNL este programată pentru ora 18.00.

Decizia comisiei de unificare a PNL privind desemnarea fostului lider al studenţilor drept candidat la Primăra Capitalei vine după ce Ludovic Orban s-a retras luni din cursa electorală, ca urmare a anchetei DNA. Anterior, eurodeputatul Cristian Buşoi se retrăsese din postura de candidat, pentru a-i face loc lui Ludovic Orban.

În discuţiile din interiorul PNL, numele lui Cătălin Predoiu şi al Adrianei Săftoiu au fost vehiculate pentru a-l înlocui pe Ludovic Orban în competiţia electorală pentru Primăria Generală. Atât Predoiu, cât şi Săftoiu au fost măsuraţi în sondajul comandat de PNL în luna februarie şi au obţinut scoruri apropiate de cel al lui Ludovic Orban.

Surse din PNL declarau că Adriana Săftoiu ar accepta o candidatură, dacă ar fi ultima soluţie a partidului, în timp ce Cătălin Predoiu, în ciuda insistenţelor colegilor de partid, nu s-a arătat dornic să îşi asume câştigarea celei mai importante primării din ţară la alegerile locale din 5 iunie.

Cum a cochetat Marian Munteanu cu politica

Prima „aventură” politică a lui Marian Munteanu, în afară de cea de membru al PCR, este legată de organizația cultural-politică de tineret “Mișcarea pentru România”, al cărei obiectiv era înființarea unui partid politic de orientare național-democrată. Inițiativa a ramas, însă, la stadiul de proiect ca urmare a campaniei masive de discreditare la care asociația a fost supusă încă de la înființare cât și din lipsa banilor.

În anul 2000, Marian Munteanu se află din nou pe punctul de a intra în viața politică. Cel care îi propune o asemenea implicare este Mircea Druc, fost prim ministru al Republicii Moldova, la acea vreme președinte al Consiliului Național al Partidului Unității Naționale Române (PUNR). Acesta îi propune să candideze la președinția României, asigurându-l de sprijinul politic al PUNR, propunere confirmată apoi de întreaga conducere a partidului, în frunte cu Valeriu Tabără.

Marian Munteanu elaborează o platformă politică ce propunea, printre altele, regenerarea și revitalizarea clasei politice prin promovarea noii generații de specialiști formați după 1989, declarând public că, în situația în care congresul partidului își va însuși acest proiect, se va înscrie în PUNR și va candida pe listele acestui partid.

La scurt timp, PUNR înființează Alianța Națională, formațiune rezultată din unirea PUNR cu Partidul Național Român, al cărui președinte era fostul şef al SRI Virgil Măgureanu. Deși congresul alianței acceptă inițial proiectul de program elaborat de fostul lider al studenţilor, conducerea executivă îi exclude pe toti candidații tineri de pe listele electorale pentru alegerile parlamentare.

În atari condiții, Munteanu refuză înscrierea în partid, își retrage candidatura și nu participă la alegeri. Alianța Națională obține un scor de 1¤ la alegeri și se autodizolvă, principalii lideri (Valeriu Tabără, Mircea Druc, Dorin Iacob și alţii) intrând în Partidul Democrat condus de Traian Băsescu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.