Debranșări în plină iarnă în București. Nicușor Dan acoperă ilegalitățile oamenilor săi de la conducerea  Termoenergetica

În condițiile în care Municipalitatea cheltuie în această perioadă sute de milioane de euro cu schimbarea conductelor de transport al agentului termic, investiție pe care Nicușor Dan o proclamă prima prioritate a mandatului său de primar general, oamenii săi din conducerea Companiei Termoenergetica aprobă și execută, ilegal, debranșări de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în plină iarnă.

Cum potrivit Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, art. 30, pct. 4), deconectările/debranșările nu se pot realiza în timpul sezonului de încălzire, CETĂȚEANUL a solicitat primarului general Nicușor Dan să ne comunice „dacă Compania Municipală Termoenergetica are acceptul dumneavoastră pentru a aproba deconectări ale unor consumatori de la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica în timpul sezonului de încălzire”.

Citește și Consilier general, despre primarul Nicușor Dan: Este ireal ce se întâmplă: De trei săptămâni nu a făcut nimic

 Mai mult, am mai cerut primarului general: „Vă rugăm să verificați legalitatea deconectărilor – și să ne comunicați rezultatele controlului – unor apartamente, cu aprobarea Termoenergetica, dar fără o hotarâre a Adunării Generale a Asociației de Proprietari și fără acordul vecinilor, în timpul actualului sezon de încălzire, mai precis în luna decembrie 2022, cum este cazul concret al blocului …”.

Solicitarea CETĂȚEANUL, formulată în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, a fost înregistrată la Primăria Municipiului București sub nr. 9242/19.01.2023.

Nicușor Dan s-a spălat pe mâini și a pasat solicitarea chiar entității bănuite că a încălcat legea și nu a sesizat organele că a primit acte false.

Așa că, după nu mai puțin de o lună, în care, probabil „șmecherii” pe care i-a pus în fruntea Termoenergetica s-au gândit cum să dreagă, din vorbe, busuiocul, ne-a trimis un „RĂSPUNS: Conform datelor furnizate de Compania Municipală Termoenergetica București SA, vă transmitem răspunsul la solicitarea dvs., înregistrată la Direcția de Presă cu nr. 9242/19.01.2023”.

Răspuns din care reproducem:

„Condițiile de branșare sau de debranșare în conformitate cu prevederile Legii 196/2021 pentru modificarea și completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, dispun ca operatorul serviciului are dreptul de a stabili condițiile de branșare sau de debranșare a utilizatorilor de energie termică la instalațiile aflate în administrarea lor, cu respectarea normativelor în vigoare și a reglementărilor elaborare de autoritatea de reglementare competentă”.

Până aici ne-am lămurit! Suntem învățați cum trebuie să citim o lege…

Mai departe:

„Precizăm faptul că la adresa la care faceți referire, există câteva documentații depuse în vederea deconectării, acestea fiind în faza de analiză, având în vedere faptul că la data punerii în funcțiune a instalațiilor de încălzire pentru anul în curs procesul de deconectare este sistat (în orice etapă s-ar afla) urmând a se relua anul viitor, după ce s-a dispus închiderea sezonului de încălzire. De asemenea există și  documentații de deconectare aprobate înainte de începerea sezonului de încălzire.

 În ceea ce privește, legalitatea deconectărilor fără hotărârea Adunării Generale a Asociației de Proprietari și fără acordul vecinilor, vă comunicăm că, deși forma inițială a legii serviciului public de alimentare cu energie termică stipula că pentru deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu să fie îndeplinite două condiții cumulative, printre care și obținerea acordului vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât și pe verticală, această condiție a fost amendată prin Legea numărul 196 /12 iulie 2021, iar în prezent nu mai este necesar a fi îndeplinită.

 Este situația unei documentații de deconectare avizată înainte de începerea sezonului de încălzire.  În acest caz, în documentația de deconectare depusă de către utilizatorul de energie termică de la rețeaua de termoficare a fost prezentat acordul asociației de proprietari/ locatari de deconectare totală de la instalația de încălzire și apă caldă menajeră în scopul utilizării unei alte surse de încălzire, respectiv centrală de apartament. Tot în acest caz, avizul tehnic de deconectare emis de companie este aprobat de reprezentantul legal al asociației de proprietari.

 Deși în timpul sezonului de încălzire nu sunt permise deconectările, sunt posibile intervenții, în cazuri punctuale, dacă lucrările de debranșare efectivă au fost inițiate (prin documente interne de lucru ale companiei) înainte de pornirea furnizării încălzirii. Astfel, se poate interveni pentru reglaje, echilibrări sau alte operațiuni, în cazul în care, din cauza unor probleme tehnice instalația de încălzire și apă caldă de consum din condominiu nu funcționează sau funcționează cu disfuncționalități majore, fapt ce destabilizează furnizarea sistemului în întreg imobilul.

Direcția de Presă”.

Ca să fie clar: CETĂȚEANUL a cerut verificarea legalității unei debranșări efectuate pe 8 decembrie 2023 și nu a unei intervenții pentru „reglaje, echilibrări sau alte operațiuni”.

„Consecințele privind falsul în declarații”

În formularul „Acord Asociație de Proprietari / Locatari”, postat pe site-ul său, Termoenergetica SA precizează „în conformitate cu prevederile Legii 325/2002 cu modificările și completările ulterioare și în baza Hotărârii Adunării Generale a Asociației de Proprietari / Locatari din data de…, emite prezentul acord de deconectare totală de la instalația de încălzire și apă caldă menajeră a apartamentului…”.

Iar, în continuare, președintelui Asociației de Proprietari / Locatari care semnează Acordul i se aduce la cunoștință, negru pe alb, următoarele:

„Am luat la cunoștință de consecințele privind falsul în declarații prevăzute în art. 326 din Codul Penal, cât și de efectele modificării instalației de încălzire și apă caldă menajeră prezentate mai jos:

  • Ca urmare a debranșării totale a unui consumator de energie termică dintr-un condominiu, sarcina termică instalată a condominului se modifică. Acest fapt poate conduce la apariția unor dezechilibre termice și hidraulice în instalația interioară. Din acest punct de vedere pot apărea consecințe negative privind confortul termic și consumul specific la apartamentele racordate la sistemul centralizat.
  • Datorită transferului termic prin pereți și planșee neîncălzite sau încălzite parțial, se reduce confortul termic în imobil și va crește consumul pentru încălzirea apartamentelor racordate la sistemul centralizat.
  • În situația în care numărul de consumatori de energie termică din condominiu se reduce substanțial se impune redimensionarea branșamentelor de apă caldă menajeră și încălzire cât și înlocuirea contoarelor de energie termică.
  • În situația descrisă mai sus, pot apărea creșteri ale presiunii agentului termic pentru încălzire. În lipsa echipamentelor de echilibrare hidraulică există pericolul spargerii conductelor interioare cât și apariția unor zgomote peste limitele de decibeli admise.
  • Datorită scăderii numărului de consumatori conductele din instalația interioară devin supradimensionate, prin urmare va crește volumul de apă caldă menajeră datorită stagnării și răcirii în conductele de distribuție”.

În ciuda tuturor acestor „consecințe” grave, nici conducerea Termoenergetică, care, între noi fie spus, fusese avertizată de lipsa hotărârii Adunării Generale a Asociației de Proprietari, nici primarul general Nicușor Dan nu s-au sinchisit să sesizeze organele abilitate cu privire la falsul în declarații prevăzute în art. 326 din Codul Penal, în cazul concret pe care CETĂȚEANUL l-a sesizat.

Au preferat să ne dea un răspuns șmecheresc, cred ei.

Adică pentru un anumit apartament, al cărui proprietar are „trecere” la mai marii Termoenergetica, încălzirea și furnizarea de apă caldă funcționează cu deficiențe majore, iar pentru restul apartamentelor încălzirea și apa caldă funcționează impecabil.

Mai mult, în condițiile răspunsului, un apartament poate fi astfel deconectat sau izolat de la rețeaua de încălzire comună dacă cei trei vecini se debranșează definitiv.

Bravo specialiștilor de la Termoenergetică, companie despre care Nicușor Dan spunea, în ianuarie, că mai are datorii de circa 300 de milioane de lei și continuă să acumuleze pierderi financiare!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.