duminică, noiembrie 24, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalDe majorarea salariilor în sistemul sanitar beneficiază toată lumea. Oare asistăm la...

De majorarea salariilor în sistemul sanitar beneficiază toată lumea. Oare asistăm la un exod masiv al femeilor de serviciu, şoferilor şi bucătăreselor?

-

sistemul sanitarMajorarea cu 25% a salariilor în sistemul sanitar, anunţată marţi de premierul Victor Ponta, ridică o problemă serioasă, care, în iureşul părerilor contradictorii privind sustenabilitatea măsurii, le-a scăpat tuturor. Primul ministru şi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, nu s-au referit strict la creşterea lefurilor medicilor şi asistentelor, ci la o majorare de salarii în sistenul sanitar în ansamblul său. În care includem şi femei de serviciu, bucătărese, şoferi, fochişti şi aşa mai departe.

Adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea, spunea marţi că exodul masiv al medicilor ţine de siguranţa naţională şi ar trebui analizat la cel mai înalt nivel, precizând că a transmis acest lucru şi reprezentanţilor Federaţiei Sindicatelor Medicilor, care vor discutarea în CSAT.

„Exodul masiv al medicilor aduce sistemul sanitar în situaţie critică şi mă gândesc că ar fi fost un subiect bun de discuţie la nivelul vârfurilor factorilor decidenţi. Este o opinie personală, pentru că ei au spus că se pleacă masiv (din sistemul sanitar – n.red.) şi atunci am spus că se dereglează tot sistemul. Înţeleg că au discutat la nivel de ministru. Trebuie făcută o analiză foarte exactă a realităţii din sistemul public. Este nevoie de o lege privind statutul medicului, în care să se spună dacă este funcţionar public sau profesie liberală. Cred că problema trebuie tratată serios, pentru că este vorba de strategia naţională pe sănătate. Ce se întâmplă dacă avem nevoie de intervenţia masivă a medicilor în caz de, să zicem, o pandemie? Chestiunea este serioasă şi chiar ţine de siguranţa naţională”, a spus Ionel Oprea.

Majorarea de salarii de 25% în sistemul sanitar, anunţată de Victor Ponta

Nimic mai adevărat. Numai că, în aceeaşi zi în care Ionel Oprea făcea această declaraţie, premierul Victor Ponta a ieşit la rampă alături de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi a anunţat creşterea cu 25%, de la 1 octombrie, a salariilor din sistemul sanitar. Nu ale medicilor, nu ale asistentelor, ci alte tuturor care lucrează în sistemul sanitar de stat.sistemul sanitar

„Putem de la 1 octombrie anul acesta să aplicăm o creștere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar. Asta înseamnă, dacă datele ministerului și ale Casei sunt corecte, 181.000 de persoane în rețeaua Ministerului Sănătății și a autorităților publice locale și 12.380 de persoane în ministerele și instituțiile care au propria rețea, Interne, Apărare, SRI și celelalte”, a spus Ponta.

Primul ministru a menționat că pentru această majorare impactul bugetar anual este în jur de 1,7 miliarde de lei. Şi majorările nu ar urma să se oprească aici. „Este important în textul ordonanței și după aceea în dezbaterea în Parlament ca obligația de a continua această mărire graduală să fie asumată înainte de Legea bugetului în așa fel încât în 2016 să putem aplica următoare creștere de 25% și în același fel 25% anual până când se ajunge la o dublare a venitului actual pentru medici, asistente și restul personalului”, a mai spus premierul.

Ponta a spus că actul normativ privind mărirea salariilor personalului din sistemul sanitar va fi elaborat în vederea adoptării în ședința de Guvern de miercurea viitoare sub forma unei ordonanțe de urgență.

Contabilii, electricienii şi şoferii vor primi bani în plus. Nu puţini

sistemul sanitarCeea ce a scăpat tuturor în vârtejul declaraţiilor contradictorii referitoare la sustenabilitatea bugetară a măsurii anunţate de Victor Ponta (pe care nu o voi mai aborda şi eu) este faptul că, dacă este să luăm de bună declaraţia premierului, de majorările salariale de 25% nu vor beneficia numai medicii şi asistentele.

În spitalele din România lucrează 13.000 de medici, jumătate din necesarul estimat de Ministerul Sănătăţii, în condiţiile în care şapte mii au plecat din sistemul sanitar doar în ultimii patru ani. O situaţie cu adevărat îngrijorătoare.

Însă pe lângă medici şi asistente, cei implicaţi direct în actul medical, în sistemul sanitar găsim multe alte posturi, de la şoferi şi brancardieri, la bucătărese şi femei de serviciu, trecând prin contabili şi electricieni.

Sincer, n-am auzit de vreun exod masiv al femeilor de serviciu din spitale, ba chiar în unele cazuri se dă şpagă pentru a te angaja pentru un asemenea post. Ai tot salariul pe cartea de muncă şi mâncarea asigurată de la bucătăria spitalului.

Şi, că tot am ajuns aici, nici bucătăresele nu dau năvală la Departamentul Personal pentru a-şi da demisia. Dacă ar fi fost de nivelul profesional al lui Chef Scărlătescu, probabil s-ar fi angajat în bucătăria vreunui restaurant de lux (cu tot respectul pentru munca prestată de domniile lor).

Continuând, nici şoferii şi nici contabilii nu sunt protagoniştii unui exod din sistemul sanitar românesc. Şi atunci, de ce este nevoie de majorarea salariilor lor cu 25%, în condiţiile în care deja au beneficiat de „reîntregirea” lor? Omologii lor din sistemul privat nu au mai văzut înapoi, poate doar parţial, banii tăiaţi din lefuri în perioada 2009-2010.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Şoşoacă a ameninţat un bărbat cu bătaia: Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu una?

0
Șefa formațiunii SOS România, exclusă de justiție din cursa prezidențială, a intrat într-o altercație cu un bărbat, chiar în secția de votare. CITEŞTE ŞI: Şoşoacă a făcut scandal la urne "Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu...