Datoria Murfatlar la buget, 1,1 miliarde de lei! Insolvenţe controlate, contracte dubioase şi returnări de TVA controversate. Șah la Fisc!

Murfatlar
Datoriile grupului Murfatlar, miza partidei de șah pe care Fiscul riscă să o piardă

Cea mai mare datorie la bugetul de stat, de peste 1.115 de milioane de lei (aproximativ 251 de milioane de euro, la cursul la zi), a fost construită şi după regulile sportului minţii de patru oameni de afaceri, printre care se află şi vicepreşedintele Federaţiei Europene de Şah. Dacă, marți, 4 august, Cetăţeanul v-a prezentat lista firmelor care au acumulat datoriile sa bugetul de stat, astăzi vă prezentăm modul în care reţeaua ar fi evitat să plătească peste un miliard la bugetul public.

Murfatlar
Cum s-au manevrat datorii de peste 250 de milioane de euro în rețeaua firmelor controlate de Ion Șerban Dobronăuţeanu, Emanuel Corneliu Dobronăuțeanu, George Ivănescu și Cătălin Bucura

Datele pe care le prezentăm în continuare sunt rodul investigației noastre jurnalistice, bazată pe documente oficiale și „asortată” cu informațiile primite de la surse confidențiale din cadrul organelor de control și/sau anchetă. oficial, acestea nu au comunicat nimic. La fel au făcut și oficialii Murfatlar, care nu au răspuns, timp de mai bine de o lună, solicitărilor noastre de a-și prezenta punctul de vedere.

CITEȘTE și DOCUMENTE „Caracatița” Murfatlar, 250 milioane euro datorii la stat

PRIMA MUTARE: Privatizarea Vie Murfatlar

„Deschiderea „partidei” a avut loc în noiembrie 2000, prin mișcarea primului pion. Asociația Agricolă Isagri din comuna Poșta Câlnău, județul Buzău, cumpăra atunci, în cadrul procesului de privatizare, Vie Vin Murfatlar, cu 2.150 de hectare de vie, de la Ministerul Agriculturii condus atunci de ministrul Ioan Avram Mureșan. Suma oferită de Isagri a fost de 30 de milioane de lei. Asociația agricolă era condusă de președintele consiliului de administrație, George Ivănescu. Acum, Murfatlar deține în jur de 3.100 de hectare de vie în Murfatlar, diferența fiind cumpărată de la localnici.

Murfatlar
Murfatlar deține în jur de 3.100 de hectare de vie

A DOUA MUTARE: Se înființează noul Murfatlar

În anul următor, este avansat pe tablă al doilea pion – se înființează Murfatlar România SA. Aceasta primește primește de la Vie-Vin Murfatlar, redenumită apoi Vitinicola Basarabi, viile luate de la Ministerul Agriculturii. La acel moment, datoriile fostei Vie-Vie Murfatlar erau de doar 26 milioane de lei, iar Murfatlar România avea doar doi angajați.

A TREIA MUTARE: Se „construiește” rețeaua de firme

Cei patru afacerişti, Ion Șerban Dobronăuţeanu, Emanuel Corneliu Dobronăuțeanu, George Ivănescu și Cătălin Bucura înființează zeci de firme, unele controlate de ei, altele de „interpuși” ca: Gheorghe Zlotea, Cătălin Florian Vasilescu, Nicolae Mermeze, Mihai Ștefan Frumosu, Viorel Potîrnache, Cornel Potîrnache sau Mihai Ștefan Frumosu.
Între societățile mari din rețea – gen Murfatlar, Euroavipo, Signus Romania Distribution si Principal Company – și firmele mici se încheie contracte comerciale, chirii sau prestări servicii. Societățile mici devin, uneori, furnizorii companiilor mari.

Murfatlar
Euro Trade Invest deține un imobil în care își au sediul social sau puncte de lucru alte firme controlate de cei patru oameni de afaceri

Spre exemplu, Euro Trade Invest deține un imobil în București pe strada Pajura, aici își au sediu social sau puncte de lucru alte firme controlate de frații Dobronăuțeanu, George Ivănescu și Bucura: Euro Bit, Gemarco Industry, Hansa Distribution, Signus România Distributions.

Murfatlar
Sursa: Buletinul Insolvenței

Mai mult, firmele noi înființate devin furnizorii societăților mari. De pildă Gemarco Industry este furnizor pentru Murfatlar România, iar Oana Management pentru Euroavipo.

A PATRA MUTARE: Firmele mici din rețea fac împrumuturi de milioane de euro

MurfatlarFirmele mici din rețea fac împrumuturi de milioane de euro la bănci. Pentru a primi creditele, companiile mari din grup vin și garantează împrumutul motivând legăturile comerciale. Explicaţia oferită băncilor: sprijinirea unor parteneri de afaceri, furnizori. În acest sens, sunt aduse ca probă contractele încheiate între aceste mici firme și Murfatlar sau Euroavipo, spre exemplu. Amatorii de șah ar caracteriza astfel mișcarea: „Nebunul este acoperit de regină”!
Astfel, United Euro Distribution face un împrumut de 2,5 milioane de euro la OTP Bank care este garantat de Murfatlar cu crama istorică de 4,3 milioane de sticle de vin, evalaută la 10,3 milioane de euro.

Și OTZ Central face un împrumut bancar de un milion de euro garantat de Murfatlar cu 67 hectare de vie.

Rezultatul acestor garantări? Bunurile nu mai pot fi executate de terți, fiind deja puse gaj într-un împrumut sau contract anterior.

A CINCEA MUTARE: Insolvența – este mișcat calul troian

Din 2009, societățile importante din grup cer să intre în insolvență. Murfatlar, Fermele Murfatlar, Vitinicola, Euroavipo, Signus România Distribution, Biborțeni, Principal Company, Asociația Agricolă Isagri intră în această procedură.
MurfatlarAplicarea unui plan de plată a datoriilor este întârziat de solicitările repetate ale unor firme controlate de aceeaşi afacerişti care cer şi ele înscrierea unor datorii la masa credală. În cazul Murfatlar, Gemarco Industry și Omnilogic srl Unipersonal Bulgaria au ajuns să ceară înscrierea unei creanțe de 74 de milioane de lei, pe care a luat-o de la altă firmă din grup, United Euro Distribution.
Firma din Bulgaria face parte din schema Laszlo Kiss, avocatul care se considera regele firmeler de tip offshore și care a fost condamnat pe fond la cinci ani de închisoare în Dosarul Petromservice. Adresa societății Omnilogic srl Unipersonal este în Ruse pe strada Stefan Caradja. Aici este biroul avocatul Ivo Kutov, partenerul lui Kiss.

Murfatlar
Sursa: Murfatlar, Buletinul Insolvenței, Comitetul de creditori, pag.9

Monica Vasile, unul dintre colaboratorii români ai lui Ivo Kutov ne-a declarat că nu mai colaborează cu această societate și să sunăm la biroul din Bulgaria. Aici, în momentul când am precizat numele firmei Omnilogic srl Unipersonal ni s-a spus imediat “Îmi pare rău, nu vă pot ajuta”, după care ni s-a închis telefonul.
Apoi își face efectul şi mișcarea de garantare a unor credite pentru alte firme mici din reţea. Bunurile valoroase din grup nu pot fi executate de creditori (printre care și statul) pentru că acestea sunt garanții bancare pentru alte societăți controlate tot de cei patru afaceriști. Rezultatul, acestea pot fi valorificate în cazul falimentului doar de bănci. Mai mult, contractele dintre o societate aflată în insolvență și alte firme din grup face ca acestea din urmă să aibă, cel puțin teoretic, cele mai mari sume de recuperat și prin urmare ele conduc insolvența.
La Murfatlar România, comitetul de creditori este formar din Omnilogic srl Unipersonală Bulgaria (firmă controlată de grupul de afaceriști de la Murfatlar), Compania de Supraveghere IG srl (control deținut de Ivănescu), BRD, Gemarco Industry (reprezentată fie de Ivănescu, fie de Mihai Ștefan Frumosu) și Primăria Orașului Murfatlar.

O mare parte dintre insolvențele firmelor din grup sunt administrate de aceeași firmă de lichidatori

În dosarul insolvenței Visteria Industries, Direcția Județeană de Finanțe Buzău sesizează că lichidatorul firmei a acceptat mai multe înțelegeri cu alte companii din grupul Murfatlar aflate și ele în insolvență și administrate de rude ale lichidatorului. Mai mult, pentru reorganizarea Visteria au fost depuse trei oferte de la case de insolvență: SP Bălescu&Asociații (Dumitru Bălescu), Expert Cont Insolvency (Ionuț Bălescu) și SP BFJ Consulting Grup SPRL (Florin Bălescu). Dumitru Bălescu este tatăl lui Ionuț și Florin.

Murfatlar
Cererea Direcției de Finanțe din Buzău de anulare a masei credale de la Visteria. Sursa: Buletinul Insolvenței

Astfel, la masa credală a Visteria (administrator judiciar Florin Bălescu, dar cu ședințe conduse de fratele Ionuț) este înscrisă și Principal Company (administrată chiar de Ionuț Bălescu), dar și Signus România Distribution (aceasta din urmă primește dreptul de creanță de la Principal Company). Mai departe, Principal dă în plată Fabrica de Alcool Ploiești tot către Visteria (în ianuarie 2012), care apoi, în luna septembrie o vinde către Euroavipo (Dumitru Bălescu). Plățile urmează să se realizeze însă între 2018-2022. Cu acest contract, Dumitru Bălescu și Euroavipo soclită returnare de TVA de la Ministerul de Finanțe de 166 de milioane de lei.
Rezultă că ne aflăm în situația unor administratori judiciari în familie, calitatea de creditoare și de debitoate schimbindu-se cu repeziciunea între aceste societăți comerciale și ca urmare a actelor întocmite de practicienii în insolvență”, scriu reprezentanții Direcției de Finanțe din Buzău în solicitarea de anulare a masei credale de la Visteria. Cu toate acestea, Curtea de Apel Ploiești respinge ca nefondat solicitarea, deși Legea 85/2006 interzice practicienilor în insolvență să aibă calitatea de administrator judiciary ai unui debitor și ai creditorului acestuia.
Florin Bălescu acceptă ca Ionuț Bălescu, administratorul Visteria, este frate cu Florin Bălescu și fiul lui Dumitru Bălescu. Cei trei administrând insolvențele unor firme ca Principal Company, Euroavipo (Balescu&Asociații – Dumitru Bălescu)

Statul român, ținut la respect

Statul nu poate intra în comitetul creditorilor din cauza votului împotrivă realizat de toate firmele din grupul Murfatlar. Astfel, chiar dacă 40% din datoriile Hecta Viticol sunt către stat, sunt alese cu peste 50% de voturi Murfatlar România, Gemarco Industry și Compania de Supraveghere să facă parte din acest comitet.

A ȘASEA MUTARE: Se cere un schimb cu statul

Murfatlar
Sursa: Euroavipo, Buletinul Insolventei, contracte cu Visteria cu plata 2018-2022, pag 5-6

Pentru a scăpa de datoriile la bugetul public, societățile din grup propun un troc cu statul, „un schimb de ture”, cum ar putea spune foicialii Federației române de Șah. Mai exact, o ștergere a sumelor restante în contul unor returnări de TVA la care ar fi avut dreptul.

De ce acceptă Visteria să renunțe la o fabrică de alcool și să primească banii peste cinci ani? Poate și pentru că – pe lângă legăturile din familia practicienilor în insolvență Bălescu – acționarii firmei sunt Cătălin Bucura și Viorel Potîrniche, un apropiat al grupului. Practic, fabrica de alcool a fost transferată de pe o firmă pe alta a aceleiași rețele, iar pentru asta se solicită o returnare de TVA.

Murfatlar
Sursa: Euroavipo, Buletinul Insolventei, pag.9, TVA de 206 de milioane de lei si 27 milioane de lei

În baza cererii de returnare de TVA a Euroavipo de la Direcția de Finanțe Publice Buzău, firma cere să nu mai plătească obligațiile fiscale restante de 206 milioane de lei şi solicită să se facă o compensare. Direcția de Finanțe refuză, dar cauza se judecă în instanță și, pe motivul diferendului, nu se face plata accizelor, iar statul este trecut doar cu creanță de 40 de milioane de lei.

A ȘAPTEA MUTARE: Datoriile, transferate pe firmele mici

Murfatlar
Dobronăuțeanu Ion Șerban, vicepreședinte al federației române de Șah

Această mutare poate fin comparată cu aceea denumită în șah „sacrificarea pionilor”. Datoriile importante ale grupul de firme Murfatlar au fost concentrate în trei firme mici controlate, spun surse din ANAF, de interpuși, care își au sediul în Poșta Câlnău. Iată care ar fi „pionii”:
Pionul Oana Management Poșta Câlnău
Astfel, datoriile la stat adunate de Biborțeni, Signus România Distribuțion, Hansa ajung în contul unei firme de contabilitate. Este vorba de Oana Mangement din Poșta Câlnău.
Metoda folosită a fost absorția. În 2013, în Oana Management intră Global Engineering (controlată de Cătălin Vasilescu) și Hansa (controlată de Ivănescu, Bucura, frații Dobronăuțeanu). Toate datoriile Hansei sunt preluate de Oana Management, iar pentru că aportul Hansa era unul negativ, afaceriștii din grupul Murfatlar nu fac parte din noua societate și prin urmare nu au vreo răspundere la plata datoriilor care se ridică, conform Ministerului Finanțelor, la 336 milioane de lei.
Pionul Compania de Supraveghere IG srl Poșta Câlnău
O lată mare parte a datoriilor la stat ale grupului sunt concentrate în Fermelor Murfatlar și ajung în final la Compania de Supraveghere IG srl, normal tot din Poșta Câlnău. Fondatorul firmei a fost, în 2008, George Ivănescu.
După ce se aprobă fuziunea prin absorție a Euroavipo și Fermele Murfatlar în Compania de Supraveghere și preluarea datoriilor acestora de noua firmă, Ivănescu iese din firmă, unde acționar este Sorin Săvoiu. Un interpus cu care grupul afaceriștilor a fost asociat și la Fermele Murfatlar.
Conform datelor din buletinul de insolvență, Direcția de Finanțe Buzău a cerut înregistrarea unei creanțe de 208 de milioane de lei.
Pe numerele de contact ale firmei Compania de Supraveghere IG srl suntem direcționați spre Murfatlar și ni se comunică că nu ni se pot da alte informații. Numărul de telefon aparține firmei Euroteam Cont deținută de Mariana și Valentin Strinutu. Societatea se ocupă de toate serviciile de comunicare pentru Murfatlar, iar sediul este într-o clădire a grupului, de pe strada Matei Millo.
Pionul Hecta Viticol Poșta Câlnău

Murfatlar
Sursa: declarația de venit a Mariei Potirniche, Direcția Județeană de Statistică Buzău

În această firmă, situată pe aceeași platformă a fostei Vinalcool Buzău, au fost concentrate datoriile Principal Company SA, societatea care producea salamurile de Sibiu Salonta. Hecta Vitinicol este deținută de interpușii celor patru oameni de afaceri, Cornel (n. 1971) și Radu-Mihai (n.1988) Potîrniche din comuna Murfatlar. Aceștia sunt rude cu Viorel Potîrniche, direct al Murfatlar.

Sursa: declarația de venit a Mariei Potirnache, Direcția Județeană de Statistică Buzău
Și această firmă are aceleași date de contact de la Murfatlar via Euroteam Cont. Chiar și adresa de email de contact este una de tipul euro.ro, ca la producătorul de vin.

A OPTA MUTARE: Încercarea de salvare a „regelui” Murfatlar – Miza jocului, controlul viilor și a cramei istorice

Murfatlar
Crama istorică Murfatlar

În mijlocul acestor zeci de firme se află societatea-rege Murfatlar România SA, cea care deține acum toate cele 3.000 de hectare de vie din Dobrogea, dar și crama istorică evaluată de minimum 10 milioane de euro. Acționarii acestei firme pe acțiuni sunt alte trei societăți – Euroavipo (41,943%), Euro Trade Invest (39,013%) și Vitivinicola (19,044%). Ea este cea mai importantă societate din grup, dar are de returnat „doar” zece milioane de lei sume importante la stat, mai puțin de 1% din datoriile totale ale grupului, iar bunurile sale sunt în siguranță.
Sursa, documentul atasat: Murfatlar PlanreorganizareMurfatlar_Fin_21, actionari 2012.

„Frica” autorităţilor

În legătură cu această gaură la bugetul de stat, procurorii DIICOT au făcut între 2013 şi 2014 două percheziţii la Poşta Câlnău fără a se lua vreo măsură. Conducerea DIICOT a refuzat să răspundă timp de trei luni la solicitările legate de posibila evaziune de peste un miliard de lei de la Murfatlar.
La fel, reprezentanţii ANAF nu au dorit să ofere informaţii despre grupul de firme. “Am trimis solicitarea dumneavoastră, când o să primesc răspunsurile o să vi le trimit”, a fost singurul răspuns primit de la purtătorul de cuvânt. În perioada în care se realizau diligenţele pentru a primi răspuns de la ANAF, portalul Hotnews a publicat o ştire prin care anunţa că Fisc-ul a făcut plângeri penale la DNA pe numele unor funcţionari ai instituţiei care ar ajutat Murfatlar să facă o evaziune de 700 de milioane de lei. Nici procurorii Anticorupţie nu au răspuns la solicitările legate de această sesizare.

Murfatlar păstrează tăcerea

Prezentăm întrebările pe care le-am adresat oficialilor grupului de firme, cu precizarea că vom consemna și răspunsurile companiei, atunci când ne vor fi comunicate:

„Reporterii Cetățeanul.net au documentat în ultima perioadă un material jurnalistic despre datoriile la bugetul de stat ale unor firme ca Oana Management, Hecta Vitinicol, Euroavipo SA, Compania de Supraveghere IG care dețin împreună datorii sub diverse forme de peste 1.000 de milioane de lei la bugetul de stat, conform datelor obtinute din documentele oficiale.
Toate aceste firme sunt controlate de persoane care au legătura cu Murfatlar România, dar și cu alte zeci de societăți de genul, Fermele Murfatlar, Vitinicola Basarabi, Signus Romania Distribution, Euroavipo, Hansa, etc. Aceste societăți par a fi controlate de către domnii Cătălin Bucura, George Ivănescu, Ion Șerban Dobronăuțeanu și Emanuel-Corneliu Dobranăuțeanu, cei care detin și Murfatlar Romania SA.

În acest sens, pentru o corectă și completă informare a cititorilor, vă rugăm să ne răspundeți la următoarele întrebări:

1. Care este datoria pe care acest grup de firme o are la bugetul de stat, potrivit datelor dumneavoastră?

2. O mare parte din datoriile societăților Oana Management și Hecta Vitinicol au fost acumulate după transferul unor datorii în urma unor fuziuni. De ce s-au realizat aceste acțiuni, în urma cărora datorii de sute de milioane au ajuns la firme de la care nu se poate recupera mai nimic?

3. Potrivit datelor publice pe care le dețin reporterii noștri, comitetul de creditori al Murfatlar este format din firme controlate de persoane care controleaza și Murfatlar. Cum comentați?

4. Grupul de firme din jurul Murfatlar sau Cătălin Bucura, George Ivănescu, Ion Șerban Dobronăuțeanu și Emanuel-Corneliu Dobrănăuțeanu au vreo calitate procesuala sau au dat declarații la DIICOT și/sau DNA în cauze care vizează activitatea grupului de societăți?

5. DIICOT a realizat cel puțin două percheziții la sediile grupului denumit Murfatlar în ultimii ani, care a fost scopul și rezultatul acestora? V-au comunicat anchetatorii ceva?

6. Direcțiile de Finanțe și ANAF (structura centrală) au depistat nereguli în legatură cu grupul de firme denumit Murfatlar: cerere de returnare de TVA de 166 de milioane de lei fără scop, suspiciuni de evaziune la transferul unor debite în cadrul grupului care nu erau și înregistrate fiscal, faptul că insolvențele firmelor ar fi controlate de aceeași familie de lichidatori, etc. Cum explicați aceste acuzatii ale autorităților fiscale?

7. Care este returnarea de TVA de care s-a bucurat grupul de firme Murfatlar sau numai Murfatlar Romania SA in ultimul deceniu?

8. Omnilogic Unipersonala srl Bulgaria face parte din grupul de societăți din jurul Murfatlar. Este această firmă controlată de Cătălin Bucura, George Ivănescu, Ion Șerban Dobronăuțeanu sau Emanuel-Corneliu Dobrănăuțeanu?”

Cetățeanul TV

2 COMENTARII

  1. Cautatib date si despre OTZ CENTRAL, ORZ GROUP SOLUTIONS, WHS LOGTRANS, STAND EXPERT LOGISTICS si nou infiintata CNC INTERCOMP, care au ca asociati smecherii din murfatlar, care asigura depozitare si transport pentru firmele controlate de murfatlar.

    • Sunt doar firme „carause” de contracte care inlocuiesc societati care nu mai pot face anumite activitati cu alcool dupa ce li s-a retras licenta. Nu li s-a transferat patrimoniu sau datorii, cel putin pentru moment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here