Dăncilă vrea demiterea Șefului autostrăzilor. Cine este Narcis Neaga, responsabilul de lipsa drumurilor în România

Narcis Neaga a demisionat

Premierul Viorica Dăncilă a solicitat revocarea directorului general interimar al CNAIR, Narcis Neaga, în urma unei analize a nou înfiinţatului Departament pentru dezvoltarea, promovarea şi monitorizarea proiectelor de investiţii în infrastructură.

Conform unui comunicat al Guvernului remis News.ro, prim-ministrul Viorica Dăncilă a cerut Departamentului pentru dezvoltarea, promovarea şi monitorizarea proiectelor de investiţii în infrastructură o analiză referitoare la stadiul mai multor proiecte de investiţii în infrastructura de transport.

Astfel, premierul a solicitat explicaţii cu privire la întârzierile de proiectare şi execuţie pentru tronsoanele 2 şi 3 ale Autostrăzii Sibiu-Piteşti, precum şi la întârzierea lansării procedurii de execuţie pentru tronsonul 4 al aceluiaşi proiect.

Totodată, şeful Executivului a cerut să-i fie prezentate explicaţii cu privire la faptul că nu a fost relansată procedura de licitaţie pentru execuţia secţiunilor 3 şi 4 din Drumul expres Piteşti-Craiova, ca urmare a contestării procedurilor iniţiale.

„În acelaşi timp, prim-ministrul şi-a exprimat ferm nemulţumirea legată de faptul că actuala conducere a Companiei Naţionale pentru Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR ) a dezinformat în legătură cu stadiul lucrărilor pentru loturile 3 şi 4 ale Autostrăzii Lugoj-Deja, asumate a fi finalizate la sfârşitul anului 2018”, precizează sursa citată.

„În urma analizei din care au rezultat întârzieri nejustificate şi un slab management al conducerii CNAIR în implementarea proiectelor de infrastructură de transport şi având în vedere determinarea Guvernului de a nu mai admite întârzieri în realizarea investiţiilor, prim-ministrul Viorica Dăncilă a cerut ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, revocarea lui Narcis Neaga din funcţia de director general interimar al CNAIR”, se mai arată în comunicat.

Numirea și contractele cu Tel Drum

Narcis Neaga a fost numit membru in Consiliul de Administratie al CNAIR în luna martie, iar în luna mai a ajuns să conducă instituția. Nu era primul mandat de conducere al lui Neaga în fruntea companiei naționale care se ocupă de autostrăzi și drumuri naționale. Asociatia Pro Infrastructura considera că primul mandat (2012-2015) în care Narcis Neaga a condus CNAIR a fost “cea mai nociva pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din Romania din ultimii ani”. Narcis Neaga este cercetat de procurorii DNA pentru abuz in serviciu in legatura cu un contract privind autostrada Sibiu – Orastie. Pe perioada mandatului său, Tel Drum a primit mai multe contracte pentru asfaltări și deszepeziri.

Asociatia Pro Infrastructura afirma ca in perioada mandatului lui Neaga deschiderea circulatiei pe lotul 3 al Autostrazii A1 Orastie-Sibiu s-a facut prin musamalizarea sutelor de defecte tehnice, fapt care a dus la vestita demolare pe 200 de metri (la “groapa”) si inchiderea circulatiei pentru un an, timp in care au murit mai bine de 10 persoane pe drumul national paralel (DN1).

Tor in timpul mandatului lui Neaga la conducerea CNAIR, lansarea licitatiilor pentru loturile 2, 3 si 4 ale Autostrazii A1 Lugoj-Deva s-a facut fara a avea acordul de mediu revizuit, fapt care a creat problema tunelurilor de pe lotul 2 (blocaj inca nerezolvat) si, in plus, s-au lansat aproximativ 20 de licitatii pentru pregatirea unor proiecte de autostrazi si drumuri expres, anulate in marea lor majoritate, afirma Asociatia Pro Infrastructura. Narcis Neaga a fost director general al CNAIR in perioada 2012-2015.

Autostrada Sibiu-Pitești

Organizatia mai spune ca pentru proiectul A1 Sibiu-Pitesti licitatia pentru revizuirea studiului de fezabilitate s-a lansat la un pret derizoriu, ignorand avertismentele Comisiei Europene, fapt care a dus la rezilierea contractului in anul 2017.

“Ideile geniale ale dlui Neaga de a construi in concesiune (sau parteneriat public privat – PPP) Autostrada A0 Sud si Autostrada A12 Craiova-Pitesti au tergiversat implementarea acestor investitii si s-a pierdut timp pretios fara sa se avanseze deloc. Tot in timpul “erei” Neaga s-a ratat (pentru a treia oara) realizarea Autostrazii A3 Comarnic-Brasov prin PPP, autoritatile fiind nevoite sa rezilieze contractul semnat cu asocierea castigatoare. Nu in ultimul rand, rezilierea defectuoasa a contractului cu Bechtel (in 2013) a dus la aparitia proiectului separat pentru podul Gilau, un ciot de nici 800 de metri care a transformat lotul Gilau-Nadaselu in autostrada-muzeu si care va fi gata abia in toamna acestui an”, mai arata Asociatia Pro Infrastructura.

Organizatia “dezaproba categoric” decizia ministrului Lucian Sova de a-i oferi lui Neaga un post in Consiliul de Administratie al CNAIR si isi exprima speranta ca ministrul “isi va reconsidera pozitia in cel mai scurt timp”.

Contractele Tel Drum

Din 2010, societatea din Teleorman, care conform procurorilor DNA ar fi controlată de Liviu Dragnea, a primit mai multe contracte de la compania de drumuri și autostrăzi. În aceeași perioadă, Narcis Neaga a ajuns în conducerea actualei CNAIR, companie pe care a condus-o între 2012 și 2015. În jur de 50 de milioane de euro este valoarea contractelor incheiate cu Tel Drum de compania de drumuri pe perioada 2010-2015.

Demiterea

Narcis Neaga a fost demis de la conducerea CNAIR in decembrie 2015, ca urmare a unei inspectii a Corpului de control al Ministerului Transporturilor cu privire la unele nereguli depistate in constructia autostrazii Sibiu-Orastie.

Tel Drum, societate pe care procurorii DNA o ancheteaza cu suspiciunea ca ar fi detinuta de fapt de Liviu Dragnea, a avut mai mult contracte cu CNAIR.

El este cercetat de procurorii DNA pentru abuz in serviciu in legatura cu un contract privind autostrada Sibiu – Orastie, iar in decembrie 2015 el a fost plasat sub control judiciar in acest dosar.

Procurorii DNA spun ca, in 15 mai 2014, Narcis Neaga, in calitate de director general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA, a suspendat abuziv un contract de servicii privind supervizarea lucrarilor la autostrada Orastie-Sibiu si a platilor aferente acestuia, cu incalcarea dispozitiilor contractuale, a conditiilor Federatiei Internationale a Inginerilor Consultanti si a dispozitiilor legale.

Potrivit procurorilor, Neaga a desemnat Directia Regionala de Drumuri si Poduri Brasov pentru a superviza lucrarile de constructie a autostrazii si pentru a indeplini obligatiile contractuale in perioada de desfasurare a contractelor de lucrari privind: ”Proiectare si executie Autostrada Orastie-Sibiu, Lot 3: km 43+855-km 65+965′, ”Proiectare si executie Autostrada Orastie-Sibiu, Lot 3: km 65+965-km 82+070″.
Ulterior, el a reziliat contractul de supervizare in conditii nelegale si a refuzat plata facturii emise de catre liderul asocierii care asigurase initial serviciile de supervizare a lucrarilor si, pe cale de consecinta, in mod nefundamentat, a refuzat decontarea facturii din fondul de coeziune (fonduri europene). Ulterior, Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei a admis in parte cererea formulata de liderul asocierii care asigurase initial serviciile de supervizare a lucrarilor si a obligat CNADNR SA la plata sumei de 3.139.109,20 lei plus TVA, precum si a penalitatilor de intarziere, calculate de la 15 mai 2014 pana la 23 decembrie 2014, data inregistrarii cererii arbitrale, mai spuneau procurorii.

Ținta lui Neaga pentru 2019: 116 km de autostradă

România are oficial 807 km de autostradă. 116 km de autostradă! Aceasta este promisiunea pentru 2019 venită din partea lui Narcis Neaga, șeful CNAIR. Loturile pe care ar urma să circulăm la finele anului sunt în lucru de câțiva ani de zile.

În România se construiește în ritmul melcului. Și asta ne-o demonstrează puținii kilometri care s-au dat în folosință în 2018.

La începutul anului trecut, autoritățile își propuseseră să inaugureze 150 de kilometri de șosea de viteză, dar iată că planurile au fost bulversate de greutatea cu care se desfășoară lucrările pe cele mai multe loturi. Astfel că s-au dat în circulație puțin sub 60 de kilometri, dintre care circa o treime erau de fapt gata încă din 2017.

În 2019, într-un scenariu optimist, s-ar mai putea finaliza și deschide încă circa 116 km de autostradă, inclusiv cei 44 de km din Lugoj – Deva, loturile 3 și 4, care sunt gata în mare măsură încă de pe acum.

Pe loturile 3 și 4 din Autostrada Lugoj-Deva se fac asfaltări pe ultimii 3 km, pentru ca în martie să fie deschise
Pe loturile 3 și 4 din Autostrada Lugoj-Deva se fac asfaltări pe ultimii 3 km, pentru ca în martie să fie deschise
Promisiunea a venit chiar din partea lui Narcis Neaga, directorul Companiei Naționale pentru Infrastructură Rutieră (CNAIR).
”În 2019, 116 kilometri de autostradă vor fi daţi în trafic. Vom avea în total la sfârşitul anului aproximativ 923 kilometri”, a declarat şeful CNAIR într-un interviu pentru DCNews, care este convins că în 2020 România va avea o rețea de 1.024 de kilometri.

Pe de altă parte însă, alocările bugetare ce încă nu se cunosc, posibilele tăieri de finanțare și bâlbele autorităților pot pune sub semnul întrebării multe dintre proiectele cheie, inclusiv Autostrada Sibiu – Pitești, proiectele destinate Moldovei- Autostrada Unirii-sau podul peste Dunăre, de la Brăila.

Veniturile lui Neaga

Directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Narcis Neaga, a câştigat anul trecut, în 8 luni, 179.134 lei (38.000 euro), aproape 22.400 lei (4.740 euro) lunar, potrivit declaraţiei de avere desecretizate, publicate pe site-ul companiei.

Desecretizarea veniturilor a fost făcută luni, după ce G4Media.ro a scris, duminică, despre faptul că Neaga şi-ar fi ascuns, în declaraţia de avere, veniturile încasate de la instituţia pe care o conduce.

Potrivit declaraţiei de avere, Neaga a câştigat anul trecut, din 7 mai, când a fost numit şeful CNAIR, 179.134 lei (38.000 euro).

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.