Camera Deputaţilor a adoptat marți Proiectul privind reglementarea referendumului, așa că alegătorii vor putea vota în aceleaşi secţii de votare la referendum şi la alegerile parlamentare. prezidenţiale sau europarlamentare.
S-au înregistrat 221 de voturi „pentru”, 18 „împotrivă” şi 19 abţineri.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care modifică şi completează acte normative în materie electorală în sensul eficientizării şi ordonării activităţii infrastructurii implicate, al eliminării eventualelor disfuncţionalităţi şi al înlăturării vidului de reglementare în ceea ce priveşte desfăşurarea concomitentă a operaţiunilor electorale şi referendare.
Astfel, s-a urmărit crearea mecanismului pentru ca, în acelaşi timp în care au loc fie alegeri parlamentare, fie alegeri prezidenţiale, să se poată desfăşura nu numai un referendum naţional, ci şi unul local.
La dezbaterile generale, liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a subliniat că parlamentarii formaţiunii au solicitat adoptarea acestui proiect pentru a stabili o procedură care să permită desfăşurarea referendumului propus de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.
„Propunerea lui Nicuşor Dan este complet în afara legii”
În replică, deputatul AUR Dan Tanasă a afirmat că Nicuşor Dan a iniţiat consultarea bucureştenilor „fără să aibă o bază legală în acest sens”.
„Iar ce faceţi acum este să modificaţi o lege de aprobare a unei ordonanţe de acum cinci ani ca să încercaţi să-i puneţi la dispoziţie lui Nicuşor Dan un cadru legal. Propunerea lui Nicuşor Dan este complet în afara legii. Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale a început deja şi în totală bătaie de joc modificăm legislaţia electorală în timpul campaniei electorale. (…) Călcaţi în picioare, încercaţi să-i manipulaţi pe oameni, aşa cum aţi făcut şi cu Parlamentul de 300 de aleşi”, a susţinut deputatul AUR.
Camera Deputaţilor este for decizional, proiectul fiind adoptat de Senat.
Vezi descursul integral al deputatului Dan Tanasă AICI
Cetățeanul TV