Daea Vorbă-Dulce numai pagubă aduce!

Roland Cătălin Pena

Când deschide gura zici că toată înțelepciunea pământului pe care-l calcă s-a cuibărit în el.

Dar, cum gura bate curul, Petre Daea bate câmpii, reușind să mai prostească doar proștii. Poate și niște cormorani pe care i-a lăsat viață după ce au mâncat pești din bălțile fiicei sale.

Când fermierii francezi blocau, zilele trecute, Parisul cu tractoarele, ca protest  față de restricţiile impuse de UE cu privire la utilizarea pesticidelor, amenințându-le producţia, dumnealui dădea un ordin de ministru conform căruia aveau drept la subvenția APIA numai fermierii cu diplomă de bacalaureat.

Când a văzut din presă că prea a făcut-o de oaie, nea Petrică (cum este cunoscut din dosarul DNA al predecesorului său Chesnoiu) a retras ordinul, dar merită să vedem ce-i clocise mintea.

Citește și BOMBĂ în PSD! Daea l-a turnat pe Chesnoiu!

Ca să ia subvenția, țăranul trebuia să aibă un certificat de formare profesională privind mânuirea pesticidelor, obținut în urma unui curs online, de 18 ore și plătit cu 193 de lei, la finalul căruia se dădea un test grilă, toată afacerea organizată de Autoritatea Națională Fitosanitară.

Acum, țineți-vă bine! Ca să urmezi cursul trebuia să ai cel puțin diplomă de BAC, fără de care în România se pare că n-o să mai avem voie nici să dăm cu sapa.

Să mergem mai departe…

În loc să-l auzim claxonând despre nimic de câte ori i se pune un microfon în față, n-ar trebui să ne duduie urechile de zgomotul șantierelor unde se lucrează, așa cum ne promitea mai an, la reabilitarea sistemului național de irigații? Ba bine că nu!

După ce a bătut toba cu renegocierea PNRR pentru bani de irigații, fără să facă nimic, acum umblă prin țară cu amăgirea unor fonduri în valoare de 1,5 miliarde de euro pentru lucrări de îmbunătăţiri funciare, combaterea eroziunii solului şi îmbunătăţirea sistemului de irigaţii, dintr-un Plan Naţional Strategic 2023-2027 pentru dezvoltarea agriculturii, aflat pe hârtie.

Păi, nu spuneau liderii PSD, printre care se numără, când mâncau rahat despre renegocierea PNRR, că România nu are suficiente fonduri în bugetul național sau în fondurile europene de coeziune pentru irigații?

Ăst timp, 247 milioane euro din banii împrumutați prin PNRR, nu din ăia nerambursabili, se vor duce pe piste de biciclete, pardon, pe apa Sâmbetei, dar nici un euro nu e pentru irigații

Agricultorii pot sta liniștiți, nea Petrică le va umple și anul acesta canalele cu promisiuni!

Să te ții recolte record!

Dar nici nu avem nevoie de ele, din moment ce pe fermieri îi paște falimentul pentru că au rămas cu produsele în hambare din cauză că multe dintre cerealele din Ucraina, care ar trebui doar să tranziteze România, rămân aici, ducând la scăderea preţului cu 30% faţă aceeaşi perioadă a anului trecut.

Odată ce a rezolvat irigațiile, Vorbă-Dulce și-a găsit timp pentru a scoate de pe lista unităţilor administrativ teritoriale care se află în zone defavorizate 79 de localități din toată țara, dând o lovitură de maestru fermierilor din oraşele şi comunele respective.

Practic, începând cu 2023 aceştia vor pierde sume foarte importante.

După trebșoara asta, liderul PNL Brăila, județ care are 18 din cele 79 de localități, fermierul și colegul de guvernare Alexandru Popa, răbufnea:  „Îi cer din nou demisia ministrului Daea, care este cea mai mare pacoste pentru fermierii brăileni”.

Popa, membru al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, preciza că măsura va afecta fermierii, care vor accesa mai greu fonduri europene și vor pierde sumele acordate prin APIA celor care fac agricultură în zone defavorizate. De asemenea, el susține că afectați vor fi și cei care dețin ferme zootehnice.

De la cormorani la „energie verde”

„Rezolvându-i” pe agricultori, și-a găsit timp să fie drăguț și cu „băieții deștepți” din domeniul „energiei verzi”. Așa că ministrul Daea dă din terenul agricol al țării, că nu dă de la el.

Ministerul Agriculturii vrea să schimbe Legea Agenției Domeniilor Statului și Legea Fondului Funciar, astfel încât să nu se mai aplice prevederea din legea actuală potrivit căreia proiectele energetice pot fi dezvoltate pe terenuri agricole din extravilan doar în limita unei suprafețe de 50 de hectare, ci pe câte vor mușchii băieților deștepți.

Nu-i așa că ne cam prisosește pământul arabil?

Dar cu porcul ce-a avut?

O altă realizare din timpul ministrului Agriculturii Petre Daea: Producţia de carne de porc a României s-a diminuat anul trecut cu aproape 11%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Astea fiind zise, cu Securitatea Alimentară a României cum rămâne? O asigurăm doar cu VORBE DULCI? Că iată ce-mi transmitea, în noiembrie 2021, ministerul condus azi de nea Petrică:

„Chiar dacă indicatorii teoretici de securitate alimentară plasează România într-o situație bună în acest domeniu, întrucât dispune de un potențial agricol generos, situându-se pe locul 5 la nivelul UE (poate asigura necesarul de hrană pentru cca 38,5 milioane de oameni), importurile de produse agroalimentare cu valoare adăugată, corelat cu nivelul relativ scăzut de consum din producția internă, pot reprezenta o provocare în contextul actual, pentru securitatea alimentară a României”.

Noi să fim sănătoși, că le „rezolvă” nea Petrică pe toate… Din vorbe!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.