Curtea de Conturi, chemată să verifice deconturile lui Augustin Lazăr

Augustin Lazăr

Surse apropiate Parchetului General au declarat pentru Cetățeanul.net, că este mai mult decât necesară verificarea, de către auditorii Curții de Conturi a României a modului în care s-au cheltuit fondurile publice la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în mandatul lui Augustin Lazăr.

Controlul ar trebui să vizeze folosirea discreționară, poate și ilegală – susțin sursele citate, a fondurilor publice cheltuite în activitățile de protocol, cu accent pe deplasările „exotice” ale delegațiilor conduse de procurorul general Augustin Lazăr.

Toader nu a aflat totul despre cheltuielile lui Augustin Lazăr

Augustin Lazăr
Deconturile lui Lazăr ar fi rămas un secret pentru Tudorel Toader 

Dealtfel, Augustin Lazăr ar fi oferit deja explicații despre aceste deplasări ministrului justiției Tudorel Toader, dar acestea nu ar fi complete, susțin aceleași surse. „Suspectăm că este vorba despre dezinformare prin omisiune, pentru că procurorul general ar fi menționat, în răspunsurile către Toader, doar zilele oficiale ale conferinței și nu durata reală a deplasării iar pe de altă parte a omis să precizeze că nu a plecat niciodată singur, ci însoțit de 3-4 persoane”, spun sursele. Ele menționează în acest sens deplasarea de la Shanghai din setembrie 2017, care ar fi durat în realitate circa 10 zile, procurorul general Lazăr Augustin și alte trei persoane făcând, cu această ocazie și o vizită exotică de 5-7 zile în Hong Kong, tot pe banii contribuabililor români.

Potrivit comunicatelor oficiale din acea perioadă, vizita în China a durat doar 5 zile Augustin Lazăr ar fi fost însoțit de Laura Oprean, prim adjunct al procurorului general, și de Nicoleta Ştefanov, procuror în cadrul Serviciului de cooperare judiciară internaţională, relaţii internaţionale şi programe din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Sursele susțin că și unele deplasări făcute în țară de Augustin Lazăr ar trebui să fie verificate cu atenție de Curtea de Conturi, urmărindu-se evitarea unor suprapuneri dintre unele delegații oficiale și prezența lui Lazăr în Alba Iulia, orașul său de reședință.

Munți de bani din cumularea pensiei cu salariul

Sursele noastre critică și modul în care procurorul general Augustin Lazăr a apelat, pentru funcțiile de consilieri, la magistrați pensionari, care astfel au cumulat pensia cu funcția publică la Parchetul General. Între aceștia s-ar număra Adriana Șandru (fosta consilieră a ex-ministrului justiției Raluca Prună, care a fost membră în comisia de selecție a procurorului Augustin Lazăr) și Vladimir Diaconeasa, fost procuror militar.

„A fost pentru prima dată în Ministerul Public când consilieri ai procurorului general nu au mai fost numiți din rândul magistraților activi și s-a apelat la pensionari”, ne-au declarat sursele. Cei doi au câștigat saci cu bani prin cumularea pensiei cu salariul, potrivit Știri pe Surse.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here