joi, noiembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăInterviuCum vrea Daniel Florea, noul edil al Sectorului 5, să schimbe era...

Cum vrea Daniel Florea, noul edil al Sectorului 5, să schimbe era Vanghelie, cu ședințe de Consiliu la miezul nopții și buget ascuns

-

După 15 ani, timp în care Primăria Sectorului 5 a devenit renumită pentru ședințele Cosiliului Local țiute noaptea, ascunderea bugetului public și investiții ținute la secret, noul edil Daniel Florea, promite să schimbe radical modul de lucru. Vrea să facă ședințe ziua, să realizeze un audit pentru a stabili ce a făcut Marian Vanghelie din 2000 și până în 2015, perioadă în care politicianul social-democrat a ocupat funcția de primar al Sectorului 5.

Timp de 15 ani, niciodată nu a fost făcut public cât a costat anveloparea făcută de Vanghelie și nu au fost publicate hotărârile votate de aleșii locali ai sectorului, care au fost PSD, PNL, UNPR, PDL, PPDD, PMP sau independenti. În cei 15 ani, niciun ales local al Sectorului 5 nu a ieșit să le explice cetățenilor ce au votat si de ce, nu a explicat de ce nu este public bugetul și nu a primit locuitori în audiențe. Fostul edil a fost suspendat din funcție, din cauza arestului preventiv, pe motive de corupție.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru cetățeanul.net, noul edil Daniel Florea explică ce va schimba și când va ține ședințele de consiliu, care până acum aveau loc la 02.00 dimineața sau la ore care nu erau anunțate publicului.

Reporter: După atâtea mandate şi promisiuni făcute, ani de-a rândul, de Marian Vanghelie, ce mai puteţi să le promiteţi cetăţenilor Sectorului 5?

Daniel Florea: Aşa cum am spus şi în campania electorală, vreau să îi asigur pe locuitorii Sectorului 5 că şi ei merită un sector la fel de frumos şi dezvoltat că oricare altul din Bucureşti. Din diferite motive, inclusiv dintr-o discriminare decisă de alţii – va reamintesc că bugetul sectorului 5 a fost ani la rândul cel mai mic – aici nu s-au făcut lucruri la fel de vizibile că în altă parte. Iar acest aspect nu a fost unul corect. Vreau că lucrurile să se schimbe, iar oamenii de aici să vadă că şi lor li se pot întâmplă lucruri frumoase, în comunitatea în care trăiesc. Şi să înţeleagă că banii lor, cu care contribuie anual la acest buget, sunt cheltuiţi cu folos şi cu bune intenţii.

Reporter: Care este primul lucru pe care vreţi să faceţi odată ajuns din nou primar?

Daniel Florea: Vă mărturisesc că am mai fost întrebat acest lucru. Sunt multe lucruri de făcut în sector şi o ordine anume nu este simplu de întocmit. Dar pentru a va răspunde totuşi la întrebare, va mărturisesc faptul că vreau să fiu un primar prezent, un primar care să fie aproape de oameni, care să le asculte problemele şi să şi facă ceva în sensul acesta. Ca probleme extrem de urgenţe ale sectorului, aş nominaliza anveloparea blocurilor, rămasă mult în urmă, precum şi curăţenia. Absorbţia de fonduri europene poate fi cheia pentru rezolvarea atât a acestor lucruri, cât şi a multor altora.

Reporter: Ce veţi face pentru a transparentiza cea mai „opacă” Primărie a Capitalei?

Daniel Florea: Trebuie că orice angajat al primăriei să înţeleagă că omul nu vine degeaba la noi. Vine pentru că are o problema şi vine la primărie că să găsească un răspuns şi o perspectiva în sensul rezolvării ei. Iar pentru că fiecare om să înţeleagă că se şi fac lucruri pentru el, trebuie să poată vedea măsurile primăriei. Ţinând cont că trăim într-o lume “guvernată” de Internet, cred că dezvoltarea platformelor de comunicare on-line şi mediatizarea proiectelor primăriei trebuie să fie o prioritate.

Reporter: Şedinţele Consiliului Local se ţineau noaptea, hotărârile consiliului nu au fost publicate niciodată. Veţi dispune publicarea lor, veţi face pe site o secţiune a Consiliului- unde se vor publică şedinţele, hotărârile şi actele administrative, în vederea unei dezbateri publice reale?

Daniel Florea: Ştiu cum funcţiona primăria înainte şi niciodată nu am fost de acord cu acest gen de management. El se va schimbă radical, cu oameni noi sau cu cei care vor înţelege că aşa nu se mai poate. Cred că cei care au lucrat până acum la primărie nu au făcut altceva, decât să se adapteze cerinţelor ultimilor ani. Eu sunt un alt tip de manager, motiv pentru care vreau că şi cei cu care lucrez să dea dovadă de transparenţă. Din această perspectivă, chiar vă promit că se va face o analiză a activităţii ultimilor ani, iar rezultatele vor fi date publicităţii. Nu vreau să acoperim pe nimeni şi nimic. Oamenii au dreptul să afle ce s-a întâmplat cu banii lor, până în prezent.

Reporter:Ce se va întâmplă cu sediul Primăriei Sectorului 5 de pe bulevardul Regina Elisabeta?

Daniel Florea: După cum probabil ştiţi, clădirea este în patrimoniul monumentelor istorice. În plus, ea aparţine Primăriei Municipiului Bucureşti şi se află în momentul de faţă într-un proces de reabilitare şi modernizare. Din primele estimări, acest proiect ar trebui să dureze aproximativ 5 ani de zile, însă cu o implicare serioasă a noastră, sper că se va putea finaliza mai repede, pentru că noi să putem reveni acolo.

Reporter: Care sunt datoriile lăsate de fosta conducere a primăriei şi de ce au fost ele făcute?

Daniel Florea: Chiar dumneavoastră, care aveţi o vastă experienţă în ceea ce priveşte administraţia publică, spuneaţi mai devreme că primăria sector 5 a avut o problema reală privind transparanta. Motiv pentru care, a te pronunţă înainte să faci o evaluare concretă a situaţiei, ar fi uşor hazardant. Va spun însă că vom face un bilanţ al tuturor acestor datorii, pe care îl vom comunica atât presei, cât şi oricărui cetăţean al sectorului, interesat de el.

Reporter: În ce stadiu este reabilitarea termică a blocurilor? Va continuă anveloparea blocurilor? Care va fi modul de finanţare a acestor lucrări?

Daniel Florea: Reabilitarea termică a mers foarte greu în sector şi sunt foarte multe asociaţii de proprietari, nemulţumite de acest lucru, precum şi de modul suspect în care s-au ales blocurile finalizate. Va trebui să vedem listele cu cei care au aplicat pentru aceste lucrări şi să urgentăm finalizarea tuturor blocurilor. Iar aici, cum am mai spus, atragerea de fonduri europene poate fi vitală. Oamenii vor aprecia să plătească mai puţin, sau probabil deloc, pentru aceste lucruri care s-au pus în mişcare mult mai rapid în celelalte sectoare ale Capitalei.

Reporter: Cum vedeţi rezolvarea problemei – lipsa locurilor în grădiniţe şi a after-school-urilor?

Daniel Florea: Răspunsul la această întrebare este foarte simplu. Există într-adevăr în momentul de faţă un vid în ceea ce priveşte spaţiile cu destinaţia amintită de dvs. Motiv pentru care va trebui, foarte urgent, să facem o evaluare a clădirilor ce se pot renova şi capătă o destinaţie în acest sens. Prin acest demers scutim atât timp, cât şi foarte mulţi bani, pe care am fi fost nevoiţi să îi cheltuim pe construcţii noi.

Reporter: Cum vedeţi gestionarea zonei Ferentari?

Daniel Florea: Cred că a existat o abordare greşită în a trata sectorul pe anumite cartiere sau zone. Fie că vorbim de Ferentari, Zeţari sau Cotroceni, oamenii vor primi aceeaşi atenţie din partea administraţiei. Toţi trebuie să aibă siguranţă, curăţenie, acces la un sistem corect şi european de educaţie. Cred că discrepanţele dintre anumite cartiere ale sectorului vor dispărea cu timpul, atâta vreme cât primăria chiar se va ocupă de acest aspect.

Reporter: De ce asigura plata serviciului de salubrizare a Sectorului 5 Primăria Capitalei?

Daniel Florea: Este o situaţie atipică, aş spune chiar anormală, primăria sectorului 5 fiind în prezent singură unde se întâmplă acest lucru. Am discutat în acest sens şi cu doamna Gabriela Firea, primarul Capitalei şi sper să o rezolvăm cât mai curând. Motivaţia venită până în prezent, potrivit căreia nu ar există fonduri pentru aşa ceva, cred că a fost una irealistă.

 

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...