Cum a încălcat Guvernul Cioloș propriul program de guvernare! CITEȘTE care este promisiunea nerespectată

Cioloș ura și agresivitatea

Dacian Cioloș a „semnat”, marți, o primă încălcare a programului de guvernare pe care l-a prezentat public pe 16 noiembrie 2015, cu o zi înainte de depunerea jurământului de premier. El a promis, atunci, că va proceda, în regim de urgență, la modificarea legislației electorale pentru alegerea primarului, dar și-a „uitat” promisiunea!

Cioloș
Dacian Cioloș și-a stabilit, ca obiectiv, în programul de guvernare, modificarea legii alegerilor primarilor

Este adevărat, însă, că modificarea legii s-ar fi putut face, potrivit recomandărilor Comisiei de la Veneția, cel puțin prin lege organică.

„Uitucul” Dacian Cioloș

Pe motiv că avem nevoie de primari numiți prin competiție, Alina Gorghiu, copreședintele PNL a cerut, luni, Guvernului să modifice legea electorală printr-o ordonanță de urgență, astfel încât edilii să fie numiți după două tururi de alegeri, ca și până acum. Invitat, a doua zi, la o dezbatere a liberalilor, Dacian Ciolos a anunțat că Executivul pe care îl conduce nu va schimba legi votate în Parlament. Cioloş a făcut referire directă la Legea alegerilor locale prin care, inclusiv cu susținerea PNL, Parlamentul a stabilit, în mai anul trecut, că primarii vor fi aleși într-un singur tur. „Nu este democratic să modificăm o lege politică printr-o ordonanță”, a răspuns prim-ministrul solicitării PNL.

Prin răspunsul pe care l-a dat, Dacian Cioloș a omis să-și recunoască neputința, sau poate doar a „uitat”, că modificarea Legii electorale pentru revenirea la sistemul alegerii primarilor în două tururi de scrutin a fost unul dintre principalele puncte din programul de guvernare pe care l-a propus românilor și Parlamentului pe 16 noiembrie 2015, cu o zi înaintea depunerii jurământului

Guvernul va funcționa pentru o perioadă de un an și își va concentra activitatea pe următoarele obiective (…): 1.2. Amendarea, de urgență, a legislației electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari și președinți de consilii județene, (…)”.

Clasa politică nu și-a „amintit” programul de guvernare

Cioloș
Alina Gorghiu s-a arătat „dezamăgită” de declarația lui Cioloș

Interesant și totodată relevant pentru clasa politică românească este că niciun partid politic nu și-a amintit ieri că modificarea legii electorale este o promisiune cuprinsă în programul de guvernare, ceea ce dovedește cât de atent a fost analizat, de către politicieni, programul lui Dacian Cioloș, altfel destul de succint, de numai 13 pagini! Nici Alina Gorghiu nu pare să fi știut de încălcarea programului de guvernare, ea arătându-se doar „dezamăgită” de răspunsul lui Dacian Cioloș: Nu este răspunsul pe care mi-l doream, evident. Mă așteptam ca premierul României și Guvernul României să-și asume o modificare de legislație în sensul asigurării reprezentativității aleșilor, în sensul în care o competiție reală să fie realizată mai ales prin al doilea tur de scrutin”.

Codul de bune practici în materie electorală elaborat de Comisia de la Veneţia, cât şi jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale permit modificări ale legislației electorale în anul alegerilor, dacă aceste modificări operează în sensul lărgirii, şi nu limitării drepturilor electorale consfinţite de Constituţie. Cu toate acestea, același Cod al Comisiei de la Veneția spune că dacă se face o modificare în elementele fundamentale ale dreptului electoral, aceasta ar trebui să fie tratată „la nivel constituţional sau la un nivel superior legii ordinare”. Altfel spus, modificarea legislației relevante în an electoral ar trebui făcută cel puțin prin lege organică, nicidecum prin ordonanță de urgență. Premierul Dacia Cioloș era dator, în aceste condiții, să explice ce demersuri a făcut pentru a-și respecta programul de guvernare și mai ales de ce nu a putut să-și respecte promisiunile, în contextul de mai sus.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. nu se poate modifica legislatia privind alegerile cu mai putin de un an inainte de a avea loc alegerile. un avocat de „elita”, daca este deelita, ar trebui sa stie acest amanunt esential.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.