Cum s-a ajuns ca averea lui Dorin Cocoș să nu acopere prejudiciul de 9 milioane din dosarul Microsoft

Cocoș
Averea lui Dorin Cocoș nu pare a acoperi prejudiciul

Deși este considerat unul dintre cei mai bogați și, mai ales, influenți oameni de afaceri de după 2000, averea lui Dorin Cocoș pare să nu permită recuperarea prejudiciului de nouă milioane de euro stabilit de judecătorii Înaltei Curți săptămâna trecută.

Reamintim că afaceristul a fost condamnat doi ani și patru luni în dosarul denumit “Microsoft”.

Averea lui Cocoș, greu de valorificat

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au pus sechestru asigurator pe aproximativ 15 proprietăți ale acestuia. Procurorul-șef al Parchetului Anticorupție a declarat că în total în dosarul Microsoft sunt puse 25 de sechestre pentru cei patru condamnați: Gabriel Sandu (fost ministru), Gheorghe Ștefan (fost primar în Piatra Neamț) și afaceristul Dorin Cocoș. În cazul lui Dumitru Nicolae – NIRO, prejudiciul a fost achitat de acesta înainte de terminarea procesului.

Sechestrul impus lui Cocoș vizează case, apartamente și spații comerciale care sunt deținute de firmele controlate de fostul soț al Elenei Udrea. Euro Hotels International Co și Dalli sunt mai cunoscute srl-uri controlate de Dorin Cocoș. Cu toate acestea, cele aproximativ 15 proprietăți sechestrate ale lui Cocoș nu acoperă, estimativ, cele nouă milioane de euro pe care acesta trebuie să le plătească în contul prejudiciului stabilit de judecători.

De pildă, Euro Hotels International Co deține trei hoteluri. Cu toate acestea, Dorin Cocoș apare doar ca și co-acționar alături de o apropiată, Stana Tudor, a cărei familie este prezentă în mai toate srl-urile care au avut legătură cu condamnatul din Dosarul Microsoft. Stana Tudor este și administrator la Euro Hotels International Co. Reprezentanți ai Administrației Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) ne-au transmis că va fi dificil de scos la vânzare aceste hoteluri și se poate proceda doar la vânzarea părților sociale ale SRL-ului.

Mita prin căsuța poștală din Cipru

Offshore-ul cipriot Barringwood Investment Ltd a fost folosit de Dorin Cocoș pentru a primi șpaga de nouă milioane de euro de la Claudiu Florică în Dosarul “Microsoft”. Aceeași firmă de tip căsuță poștală a fost utilizată și de Elena Udrea, conform DNA, pentru a primi o parte din mita de cinci milioane de dolari de la Bogdan Buzăianu. Nici sumele din acest offshore nu pot fi executate, pentru că acesta este înregistrat pe numele lui Dinu Pescariu.

Mai mult, în partajul dintre Dorin Cocoș și Elena Udrea, aceștia susțin că au ajuns în posesia unor proprietăți în urma aportului de capital la firmele Clamari Trading și Impact Developers Contractor SA. De aici rezultă calitatea de acționari.

Ultima companie este cotată la Bursa de Valori, iar 35% din acționariat este necunoscut. În schimb, Clamari apare în acest moment ca fiind deținută sută la sută de Dorin Cocoș.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.