joi, noiembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalCum a îngropat CFR, în datorii de miliarde, "Țarul" Mihai Necolaiciuc

Cum a îngropat CFR, în datorii de miliarde, „Țarul” Mihai Necolaiciuc

-

Escaladarea dezastrului companiei de stat CFR SA s-a consemnat în perioada 2000- 2004, când Mihai Necolaiciuc a devalizat CFR prin achiziții de mături și trandafiri la suprapreț, în loc să cumpere trenuri noi. Datoriile în perioada sa au trecut de un miliard de euro, iar afacerile păguboase au mai fost plătite patru-cinci ani. Azi, datoriile acumulate de societatea de stat se ridică la 1,5 miliarde de lei.

Mihai Necolaiciuc (născut în 1952), cel mai cunoscut director al CFR SA, se află la Penitenciarul Poarta Albă de aproape o săptămână. Supranumit „Țarul”, perioada și afacerile sale în fruntea companiei sunt sinonime cu falimentul neoficial în care se află CFR-ul de aproape un deceniu.

Omul negru

necolaiciucReamintim că judecătorii Curții de Apel București l-a condamnat la sfârșitul lunii noiembrie pe Mihai Necolaiciuc, fostul director al CFR, la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată. Acesta a mai primit şi şapte ani de închisoare pentru utilizarea subvenţiilor sau a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Decizia este definitivă, urmănd să execute pedeapsa cea mai mare.  Prejudiciul stabilit de procurorii DNA a fost de peste 56 de milioane de euro.

Nu este prima vizită după gratii a celui care a fost numit “Țarul de la CFR”, Mihai Nicolaiciuc a condus compania de stat între anii 2000 și 2004.  El a fost deja condamnat, într-o altă cauză, la patru ani şi şase luni de închisoare, prin sentinţa din 17 octombrie 2014 a Curţii de Apel Bucureşti. El a fost eliberat condiționat în vara anului trecut.

Groapa datoriilor

A fost numit la conducerea CFR în anul 2000, de către ministrul transporturilor de atunci, Anca Boagiu. Acesta a fost ”declanșatorul” care a dus prăbușirea companiei de căi ferate, situație care nu s-a mai schimbat nici până în ziua de astăzi. A preluat CFR cu datorii de nici 192 milioane de lei și în patru ani datoriile au ajuns la peste patru miliarde de lei.

Evoluția restanțelor de plată

  • Anul 1999 – Datorii de 191 milioane de lei
  • Anul 2000 – Datorii de 463 milioane de lei
  • Anul 2001 – Datorii de 1,13 miliarde d lei
  • Anul 2002 – Datorii de 2,3 miliarde de lei
  • Anul 2003 – Datorii de 3,4 miliarde de lei
  • Anul 2004 – Datorii – nu sunt date oficiale
  • Anul 2005 – Datorii – nu sunt date oficiale
  • Anul 2006 – Datorii – nu sunt date oficiale
  • Anul 2007 – Datorii de 18,5 miliarde de lei
  • Anul 2008 – Datorii de 17 miliarde de lei
  • Anul 2009 – Datorii de 18 miliarde de lei
  • Anul 2010 – Datorii de 7,5 miliarde d lei
  • Anul 2011 – Datorii de 8,3 miliarde de lei
  • Anul 2012 – Datorii de 3,8 miliarde de lei
  • Anul 2013 – Datorii de 2,8 miliarde de lei
  • Anul 2014 – Datorii de 1,7 miliarde de lei
  • Anul 2015 – Datorii de 1,3 miliarde de lei

De altfel, la finele anului trecut CFR SA înregistreaza datorii totale în sumă de 1.3 miliarde de lei. Restanțele sunt mai mari cu 50% față de întreaga cifră de afaceri a companiei, care se ridică la un miliard de euro pe 2015. Cu toate acestea, pe anul trecut, CFR a raporatat un profit de o sută de milioane de lei.

Numărul salariaților a fost redus cu mai mult de jumătate

Evoluția personalului CFR SA
Evoluția personalului CFR SA

Cifra de afaceri 1999-2015

Evoluția personalului CFR SA
Evoluția personalului CFR SA

A mai avut și profit mic

cfr-profit

 

Loviturile date CFR

Bani europeni în propiul buzunar. Necolaiciuc a folosit finanțările externe pentru refacerea căii ferate în interese proprii. Un astfel de exemplu este un credit de 4,5 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Șuruburi în loc de trenuri noi. Tot sub Necolaiciuc, CFR a utilizat subvenția de la Guvern, bani ce trebuia investiți în trenuri noi, în achiziția de produse inutile la suprapreț. Metoda era folosită pentru a scoate bani din companie către firme controlate de apropiați. Între 2001-2003, CFR a cumpărat rulmenţi, mături, şuruburi, piuliţe, trandafiri la preţuri supraevaluate şi în cantităţi mai mari decât necesarul. Prejudiciul a fost de 84 milioane de lei, conform rechizitoriului DNA.

Vagoane pentru concurență. De asemenea, în perioada 2002 – 2004, Necolaiciuc a scos nelegal din funcţiune şi a valorificat prin vânzare 23.000 de vagoane şi 1.059 locomotive necasate şi neevaluate, care au fost vândute către diverse firme la preţ de fier vechi, au mai descoperit anchetatorii. O mare parte dintre vagoane au ajuns la operatori privați, care le-au recondiționat și acum vagoanele arată mai bine decât cele folosite de CFR.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...