Cum au aprobat Oprescu și aleșii generali demolarea ilegală a grădinilor Versailles. Chiliman a cerut în instanță anularea deciziei

chinezii-vor-sa-construiasca-autostrada-suspendata-a-lui-oprescu_size9Tribunalul Bucureşti a admis acţiunea Primăriei Sectorului 1 privind suspendarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) din septembrie 2014, care permite distrugerea grădinii „Micul Versailles”, situată pe Şoseaua Kiseleff, la nr. 45, şi construirea pe acest amplasament a unui ansamblu imobiliar de blocuri.

„Le atrag atenţia dezvoltatorilor imobiliari care au început să distrugă <Micul Versailles> cu buldozerul, la sfârşitul lunii februarie 2015, că orice lucrare pe care o vor efectua din acest moment intră în sfera penalului. Pe acest temei, dacă vom constata că acţiunea de distrugere a grădinilor va continua sau va fi reluată, vom întocmi, imediat, plângeri penale îndreptate împotriva celor responsabili”, a declarat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Edilul a emis un aviz negativ motivat pentru începerea lucrărilor şi a cerut în instanţă anularea Hotărârii CGMB, pentru că aceasta încalcă flagrant legea.

Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) adoptat de consilierii generali ignoră faptul că parcela de pe Şos. Kiseleff nr. 45 se află în zona de protecţie a monumentelor istorice şi reprezintă spaţiu verde amenajat, Ordonanţa de Urgenţă nr. 114/2007 interzicând demolarea acestor perimetre sau construirea pe aceste perimetre.

Primăria Municipiului București a autorizat în iulie 2014 demolarea bazinului care reprezintă punctul central al grădinii din Sos. Kiseleff nr. 45 (foto, mai jos), construită după modelul grădinilor de la Versailles, potrivit unui comunicat emis de asociația Salvați Bucureștiul. În plus, s-a autorizat și demolarea a trei anexe aferente celor două case de pe parcelă.

Bazin Kiseleff 2Nicuşor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul, spune că autorizația emisă de Primăria Municipiului București este ilegală, întrucât nu are un aviz valabil de la Ministerul Culturii. “Pentru același motiv, Curtea de Apel București a anulat în mod irevocabil o autorizație de desființare anterioară pentru imobilele din Sos. Kiseleff nr. 45, inclusiv pentru bazin. Decizia nr. 2598/18.06.2012 a fost pronunțată în dosarul 36904/3/2011, la cererea Asociației Salvați Bucureștiul. Singura instituție care poate salva în timp util bazinul de la demolare este Prefectul Municipiului București. Asociația Salvați Bucureștiul a solicitat acestuia atacarea în instanță a autorizației de desființare. Asociația Salvați Bucureștiul sugerează reprezentanților media să se informeze dacă Prefectul Municipiului București se implică în soluționarea acestei ilegalități cu consecințe asupra patrimoniului Bucureștiului”, a spus Nicuşor Dan.

În locul grădinilor de la adresa Kiseleff 45 ar putea apărea un ansamblu de blocuri de trei etaje, potrivit unui Plan Urbanistic de Detaliu aflat în procedură de aprobare la Consiliul General al Municipiului București. Deocamdată Consiliul nu a dat undă verde acestui proiect, însă el are aviz de urbanism favorabil de la Primăria Capitalei. 
 Potrivit Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) aflat pe site-ul municipalității, cele două case construite în perioada interbelică se păstrează, blocurile urmând să fie construite în spatele lor, pe terenul pe care sunt amenajate grădinile. Primăria Capitalei a dat aviz favorabil acestui proiect, deși terenul pe care se vor ridica clădirile figurează că spațiu verde. Terenul se află în zona protejată Averescu și figurează parțial că spațiu verde. 

Proprietarul terenului este avocata Lucia Cherecheş și societatea Residence Kiseleff 45, iar proiectant arhitect – Cristina Enache.
Proiectul imobiliar a fost urmărit de numeroase controverse deoarece Lucia Cherecheş, a obligat în instanță Primăria sectorului 1 să dea autoriozaţie de demolare pentru cele două clădiri care se află pe teren și care au fost construite în perioada interbelică. În 2012, Asociația Salvați Bucureștiul a reușit să obțină anularea acestei autorizații.
Curtea de Apel București a anulat definitiv și irevocabil autorizațiile de demolare pentru cele două imobile construite în perioada interbelică, pe Șoseaua Kiseleff 45 A şi B, în iunie 2012. 

Lucia Cherecheş, proprietara clădirilor, a obligat prin hotărâre judecătorească primarul Sectorului 1 să emită autorizații de desființare, pe 15.02.2011. În paralel, Lucia Cherecheş a solicitat Asociației Salvați Bucureștiul și membrilor fondatori daune de 600.000 de euro pe motiv că ONG-ul a lipsit-o de dreptul de folosință a imobilelor de pe Șoseaua Kiseleff 45, obținând în instanță suspendarea și anularea autorizațiilor de desființare.

 

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.