DOCUMENT Cum a dat-o Firea afară de la teatrul Odeon pe marea actriță Dorina Lazăr

marea actriță Dorina Lazăr
Dorina Lazăr a lucrat la Teatrul Odeon din anul 1968

Judecătorii Tribunalului București au stabilit, recent, că marea actriță Dorina Lazăr a fost demisă abuziv din fruntea teatrului Odeon, printr-un ordin al primarului general al Capitalei, Gabriela Firea.

Inspectoarele care au „confecționat” raportul care a stat la baza demiterii ilegale (cum au stabilit judecătorii) au fost promovate de Firea.

Ce au scris ca să o demită pe marea actriță Dorina Lazăr

Ziarul „Cetățeanul” a intrat în posesia raportului de control aranjat de Primăria Capitalei pentru a putea justifica demiterea Dorinei Lazăr. Inspectoarele care au întocmit raportul la ordinul Gabrielei Firea au fost, ulterior, avansate directori, deși lucrau în Primăria Capitalei doar de câteva luni. Astfel, la scurtă vreme, Oana Valeria Zaharia a ajuns în fruntea  Administraţiei Monumentelor şi Patromoniului Turistic. Cea de-a doua semnatară a raportului, Monica Mîndru, a fost numită director executiv al Direcției Management Proiecte și Finanțări Externe din Primăria Municipiului București.

marea actriță Dorina Lazăr
Primarul Gabriela Firea a semnat decizia de prelungirea contractului Dorinei Lazăr, iar viceprimarul Aurelian Bădulescu a semnat demiterea acesteia

Demiterea Dorinei Lazăr, în august 2017, venea la doar câteva zile după ce aceasta fusese reconfirmată în funcție. Decizia de prelungire a contractului fusese semnată de Gabriela Firea, în timp ce pe demiterea Dorinei Lazăr semnătura era a viceprimarului Aurelian Bădulescu.

Controlul dispus de primarul general s-a declanșat pe fondul unor tensiuni între conducerea Teatrului Odeon și Primăria Capitalei, legate de spațiile de depozitare și atelierele Teatrului Giulești, pe care edilii ar fi dorit să le preia, potrivit presei. În plus, Dorina Lazăr nu ar fi cedat presiunilor Primăriei de a tăia din bugetul teatrului.

Marea actriță lucra la Odeon din anul 1969, iar din 2003 şi până în 2017 a condus acest teatru.

Teatrul Odeon, luat la bani (foarte) mărunți

Așa că primarul și-a trimis la Odeon oamenii de încredere. Controlul a vizat „verificarea aspectelor organizatorice (ROF, ROI, fișe de post), aspecte financiare – execuția bugetului de venituri și cheltuieli, situația creanțelor – arieratelor, inventarierea patrimoniului, situația contractelor comerciale, verificarea cheltuielilor cu deplasările în țstrăinătate si în ţară, verificarea respectării legalităţii privind încheierea şi derularea contractelor comerciale, situaţia litigiilor şi modul de soluţionare, precum şi modul  de îndeplinire a măsurilor dispuse prin rapoartele anterioare”.

marea actriță Dorina Lazăr
Oamenii lui Firea au găsit motive pentru demiterea Dorinei Lazăr de la Odeon

Mânate de excesul de zel și de importanța misiunii încredințate, angajatele Primăriei au descoperit nereguli „grave” în hățișul de hârțoage ale teatrului.

„Referitor la situaţia contractelor comerciale, teatrul ODEON are în derulare un contract de execuție lucrări pentru investiţia «Reabilitare, reconstituire, reparare fațade și refacere iluminat exterior». (…) Valoarea estimată postată în SEAP a fost stabilită în baza devizului general actualizat la data de 15.02.2016, valoare ce a inclus în mod eronat și taxa ISC de 0,5% în cuantum de 22.280 lei. De asemenea, autoritatea contractantă a postat în SEAP și valoarea cheltuielilor diverse și neprevăzute stabilită de proiectant în sumă de 217.400 lei, dar fără a preciza că procentul de 5% se aplică doar la investiția de bază (fără cheltuieli aferente organizării de şantier)”, au consemnat inspectoarele.

Ilegalitate flagrantă: Lipsa Formularului F3

Raportul de control consemnează și alte ilegalități „flagrante”. Propunerea financiară a ofertantului declarat câștigător nu include Formularul F3 – Lista cantităților cu lucrări pentru organizarea de șantier. (…) În centralizatorul aferent propunerii financiare este ofertată o sumă pentru organizarea de șantier iar comisia de evaluare nu a solicitat clarificări prin lipsa Formularului F3 în funcție de particularitățile specifice”, este constatarea doctă a inspectoarelor lui Firea.

Totodată, „Contractul de execuție lucrări (…) nu are viză de control financiar preventiv. Se încalcă prevederile Ordinului 1792/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor instituțiilor publice…”.

O altă „neregulă” a fost neincluderea în planul anual de achiziții publice a transportului la festivaluri. Asta cu toate că funcționarii teatrului au explicat că beneficiarii acoperă costurile de transport şi cazare.

„În concluzie, teatrul Odeon încheie un angajament legal fără a avea o prevedere bugetară, pentru necesitatea unei alte instituții, respectiv organizatorul de festival”, au înfierat inspectoarele.

Cine sunt inspectoarele lui Firea

marea actriță Dorina Lazăr
Oana Zaharia este una dintre semnatarele raportului prin care a fost demisă Dorina Lazăr FOTO: Cancan.ro

În baza raportului de control întocmit de inspectoarele Oana Zaharia și Monica Mîndru, directoarea Teatrului Odeon, Dorina Lazăr, a fost demisă.

De loc din Constanța, actualul director general de la Monumente, Oana Zaharia, a fost soţia lui Mircea Marcu, director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime, în perioada 2010-2011, şi om de casă al controversatului afacerist Valeriu Iacubov, la rândul său, un apropiat al fostului lider pesedist Viorel Hrebenciuc, după cum a relatat presa.

Oana Zaharia a ajuns la Primăria Capitalei de la o firmă din Constanța – Super Dent Distribution, în primăvara lui 2017. Inițial a fost angajată la Corpul de Control al Primarului General.

Grav este că atunci când a fost promovată de Gabriela Firea director la Monumente, Oana Valeria Zaharia era judecată la Constanța, orașul în care a avut mai multe afaceri, pentru înșelăciune.

marea actriță Dorina Lazăr
Oana Zaharia era judecată pentru înșelăciune atunci când a fost numită director la Monumente

Oana Zaharia a scăpat de acuzații anul trecut, nu pentru că și-ar fi dovedit nevinovăția, ci pentru că s-a împăcat cu femeia care o reclamase.

„În baza art. 396 alin. 6 rap. la art. 16 alin. 1 lit. g C.p.p. cu aplic. art. 244 alin. 3 C.pen., art. 159 c.p., încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei ZAHARIA VALERIA-OANA (…), privind comiterea infracţiunii de înșelăciune, prev. de art. 244 alin. 1 și 2 Cod penal, ca urmare a împăcării părţilor. În baza art. 159 alin. 2 cod penal, constată stinsă acţiunea civilă formulată în cauză. În baza art. 275 alin. 1 pct. 2 lit. d), obligă pe inculpata ZAHARIA VALERIA-OANA la plata sumei de 1000 lei, iar pe persoana vătămată ZANFIR SIMONA LOREDANA la plata sumei de 100 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 17.11.2017”, se arată în dispozitivul sentinței.

Aceeași evoluție fulminantă de la simplu funcționar la director, în doar câteva luni, a avut-o și Monica Mîndru, originară tot din Constanța.

marea actriță Dorina Lazăr
Monica Mîndru a fost adusă în Primăria Capitalei pentru a fi numită director la Proiecte și Finanțări Externe FOTO Facebook

Ea a ajuns la Primăria Capitalei la sfârșitul anului 2016, venind prin detașare de la Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud Est. După controlul de la Odeon, Mîndru a fost numită director executiv al Direcției Management Proiecte și Finanțări Externe.

Pentru ambele inspectoare, controlul de la Teatrul Odeon pentru demiterea Dorinei Lazăr a fost una dintre primele sarcini primite de la Gabriela Firea.

Vezi AICI documentul folosit pentru demiterea Dorinei Lazăr

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ