Culisele anulării PUZ-ului Sectorului 6. Legătura cu Domnișoara Pogany

PUZ Sector 6
FOTO captură TVR1

Un nou cutremur urbanistic la Sectorul 6. În culisele procesului de anulare a PUZ-ului de sector se află tranzacții oneroase, prin care asociații neguvernamentale, care pretind că militează pentru un București verde, au încasat bani de la dezvoltatori.

Articol realizat de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Pretextul tranzacției a fost amenajarea unui spațiu verde, așa-zisul parc „Domnișoara Pogany”, de pe strada cu același nume. Parcul nu s-a făcut niciodată, dar banii, 65.000 de euro, au fost luați!

Cum au fost constrânși dezvoltatorii să plătească „taxa de liniște”

Dezvoltatorii care au căzut la pace cu activiștii, ne-au declarat că, pentru a evita pierderi cu mult mai mari generate de blocajele din instanță, și-au asumat pierderea și nu se amăgesc că din cei 65.000 de euro plătiți activiștilor se va face vreodată un parc.

Totul a pornit în 2015, când activiștii de mediu Adrian Preda, Florian Turcilă și Bogdan Alexandru Georgescu, care aveau să fondeze Asociația „Salvați zona verde Domnișoara Pogany”, au deschis mai multe procese pentru anularea hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti de aprobare a Planului Urbanistic Zonal Coordonator Sector 6 Bucureşti. În paralel, aceiași activiști s-au îndreptat în instanță și împotriva dezvoltatorilor imobiliari care interveniseră legal în proces în sprijinul Primăriei.

Pentru asta, activiștii au cerut anularea mai multor autorizații de construire ale dezvoltatorilor, emise de Primăria Sectorului 6, pe motiv că ar fi ilegale.

Presiunea a fost „ca la carte”, activiștii notând litigiile în cărțile funciare, astfel că cine ar fi intenționat să cumpere o locuință în imobilele respective s-ar fi gândit de două ori înainte să ia o decizie.

„Rechinii imobiliari”, lăsați în pace pentru 65.000 de euro

Câteva luni mai târziu, acțiunea judecătorească s-a stins pe bani, în fața notarului, „la vedere”. Vedeți documentele la sfâșitul acestui articol.

În schimbul a 65.000 de euro bani buni, ONG-iștii s-au angajat să lase în pace proiectele imobiliare. Prin aceeași tranzacție, dezvoltatorii au fost „determinați” însă să renunțe și la procesele în care a fost atacat PUZ-ul Sectorului 6, în care aceștia erau intervenienți.

Cei care au plătit „taxa pe liniște” sunt Yousef Jebrini (cetățean sirian), Gabriel Florin Olăriță, Adrian Niculae Tătaru și Minela Georgeta Tătaru, dezvoltatori care la acea dată edificau ansambluri de locuințe în zona cartierului ANL „Constantin Brâncuși”.

Prezentăm dialogurile Cetățeanul cu cei implicați în tranzacția imorală, prin care dezvoltatorii au fost nevoiți să plătească activiștii de mediu pentru ca aceștia să nu mai blocheze în instanță proiectele imobiliare. Despre legalitatea tranzacției cei care ar trebui să se pronunțe sunt procurorii.

Dezvoltator: Sunt bani pierduți, dar nu aveam altă soluție

Discuția cu reporterii Cetățeanul, reprodusă mai jos, arată ce putere pot avea ONG-urile și ce daune pot fi produse în astfel de situații, prin procese îndelungate. Practic dezvoltatorul a recunoscut că nu avea altă soluție decât să plătească pentru a-și putea salva afacerea.

Chiar dacă am paria pe buna credință a ONG-iștilor, rămâne însă întrebarea: renunțarea la procesul de anulare a unor autorizații de construire pretins ilegale poate fi cumpărată cu bani „pentru amenajarea unui parc” care nu s-a mai făcut niciodată?

Cetățeanul: Care a fost motivul care v-a determinat să cădeți la înțelegere?

Florin Olăriță: Nu vă pot spune acest lucru, pentru că este confidențial, este în clauzele tranzacției.

Cetățeanul: Nu vorbim de clauze. Care a fost motivul pentru care ați renunțat la proces? De ce ați acceptat să le plătiți 65.000 de euro?

Florin Olăriță: Dumneavoastră știți foarte bine de ce… Întrebarea e de prisos, pentru că este exact ceea ce deduceți și dumneavoastră.

Cetățeanul: Adică? Vă strica afacerea? Procesul risca să dureze prea mult?

Florin Olăriță: Evident că un proces în România durează și 3-4 ani. Aveam antecontracte de vânzare-cumpărare pentru locuințele construite care stipulau că voi plăti despăgubiri în caz de întârziere, dacă nu le terminam la timp.

Cetățeanul: Am înțeles că, anterior, i-ați notificat că le veți cere daune-interese?

Florin Olăriță: Vă dați seama că am încercat toate modalitățile înainte să facem tranzacția… Nu sunt un multimilionar să dau așa 65.000 de euro.

Cetățeanul: Practic, aceștia sunt bani pierduți?

Florin Olăriță: Evident că sunt pierduți, dar nu aveam altă soluție.

Cetățeanul: Una dintre clauzele tranzacției stipulează că dacă parcul nu se face din fonduri publice până în 2021, puteți cere 45.000 euro înapoi, nu înseamnă că vi-i și dă…

Florin Olăriță: Nu se va mai întâmpla asta, eu deja i-am trecut la pierderi. Din cauza asta am renunțat să mai mă implic în vreun proiect imobiliar.

Cetățeanul: De ce ați acceptat clauza să vă retrageți și din procesul pentru anularea PUZ-ului, în care erați intervenient?

Florin Olăriță: Asta a fost înțelegerea.

Cetățeanul: V-au cerut ei în mod expres acest lucru?

Florin Olăriță: Nu-mi aduc aminte exact chestiunea asta…

Cetățeanul: Dumneavoastră nu aveați de ce să vă oferiți să vă retrageți din procesul de anulare a PUZ.

Florin Olăriță: V-am spus, sunt niște date cu caracter confidențial, nu vă pot spune, nici măcar nu vreau să mi le mai amintesc. Nu a fost o întâmplare fericită și, vă dați seama, să mai insist…

Cetățeanul: În acțiunea în cauză, ei ridicau foarte multe cauze obiective, cum ar fi spațiu verde pentru București, adică nu era un interes subiectiv propriu clar definit.

Florin Olăriță: Evident că așa e, pentru că în sistemul ăsta era cel mai sigur ca să fie un proces popular, aspecte cu caracter general, de interes general. Noi reprezentam clasa aceea neplăcută a dezvoltatorilor, a rechinilor imobiliari, care vor să sugă sângele poporului. Eram în cea mai defavorabilă poziție…

Jebrini Yousef: Puteam să așteptăm 2-3 ani cât dura procesul?

Mai hârșit în afacerile imobiliare și compromisurile de orice fel aferente acestora, sirianul Yousef s-a străduit să se arate încrezător că își va recupera banii plătiți activiștilor de mediu. Cât de sincer a fost, puteți judeca și singuri.

Cetățeanul: Ce ne puteți spune despre tranzacția încheiată pentru stingerea procesului în care au fost atacate autorizațiile de construire?

Jebrini Yousef: Le-am virat toți banii, după ce am încheiat actul la notariat.

Cetățeanul: De ce ați acceptat?

Jebrini Yousef: Banii au fost ca să facă un parc acolo… nu pentru ei. Dacă nu fac parcul, o să luăm banii înapoi.

Cetățeanul: Clauzele spun că îi puteți cere numai dacă parcul va fi făcut din fonduri publice.

Jebrini Yousef: Puteam să merge cu procesul până la capăt, dar puteam să așteptăm 2-3 ani? Aveam banii blocați.

ONG-istul Adrian Preda: „Moral sau nu, ne-am atins scopul”

Adrian Preda, „creierul” Asociației Salvați zona verde Domnișoara Pogany, spune că și-au atins scopul, indiferent dacă e moral sau nu. Preda spune că s-au speriat că pot fi puși să plătească daune interese 250.000 de euro dacă pierdea procesul. Așa că au preferat să încaseze 65.000 de euro, spunem noi, ”răutăcioșii”.

Cetățeanul: Ce ne puteți spune despre procesul pentru anularea autorizației de construire inițiat de Asociația Salvați zona verde Domnișoara Pogany?

Adrian Preda: Inițial, noi am fost mai mulți, dar când am început acțiunea am mai rămas doar șase. Eu nu vreau să-i demolez pe ăia, vreau ca terenul să redevină V1A (spațiu verde de interes public – n.r.)

Cetățeanul: De ce ați renunțat la proces?

Adrian Preda: Motivul era că nu aveam nicio șansă. Trei dintre noi vroiau să să retragă oricum și mai rămâneam trei…

Cetățeanul: Motivele acțiunii în instanță au fost legate de încălcarea unor drepturi colective, nu drepturi individuale ale reclamanților: se încalcă regimul special instituit pentru spațiile verzi. De ce ați renunțat, în situația asta?

Adrian Preda: Ne-au cerut daune 250.000 de euro fiecare… Oamenii s-au speriat.

Cetățeanul: Este moral să renunți la o acțiune în instanță pentru apărarea unor drepturi colective ca apoi să folosești acești bani pentru înființarea asociației și alte scopuri?

Adrian Preda: Nu știu… Asta ar trebui să întrebăm pe cineva care a stat pe margine să mănânce semințe, în timp ce bătălia se desfășoară la 50 de metri de el. A fost foarte simplu. Ultimii trei oameni care am rămas am zis: Ce facem? O ținem în continuare sau o considerăm o „victorie a la Pirus” (n.r.  o bătălie câștigată la un preț prea mare pentru câștigător)?. Noi am făcut rost de fondurile astea care ne permit să facem lucruri bune – am plătit avocații, am organizat evenimentul „Armata de jucării”, care a atras atenția administrației locale. Deci, nu știu… moral sau nu, ne-am atins scopul.

Cetățeanul: Cine mai face parte din Asociația Salvați zona verde Domnișoara Pogany?

Adrian Preda: Doar eu, Sofronie și Mihaela Avram.

Cetățeanul: Am întrebat pentru că în tranzacție mai apar două persoane Florian Turcilă și Alexandru Georgescu, care nu sunt membri ai asociației.

Adrian Preda: Eu au fost, numai că au fost așa… Alexandru Georgescu nu poate să intre pentru că nu-i dă voie legea, el fiind procuror, iar Florin a zis că nu se bagă, el rămâne doar susținător.

Cetățeanul: Banii ăștia, 65.000 de euro, care a fost circuitul lor?

Adrian Preda: Au ajuns la mine, după care i-am transferat pe toți.

Ziarul Cetățeanul a prezentat documentele acestui troc dubios, pe care le reproducem mai jos. Procesul de anulare al PUZ sectorul 6 se va judeca în curând, fără participarea dezvoltatorilor „convinși” să se retragă din proces, plus o „taxă” de 65.000 de euro.

PUZ Sector 6
PUZ Sector 6
PUZ Sector 6

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.