Cu zece miliarde de euro, militarul român va fi transformat dintr-un ostaș sovietic într-un soldat american

Cel puțin zece miliarde de euro vor fi cheltuiti în următorul deceniu de statul român pentru dotarea Armatei Române. Pe lîngă nave, lansatoare, avioane și blindate, soldatul român va avea parte și de elicoptere de atac americane, dar și de celebrele rachete Patriot.

Cei 2.200 de soldați pe care Armata Română intenționează să-i angajeze în acest an vor avea parte în continuare de haine, arme și vehicole de luptă care provin din timpul Războiului Rece (1947-1991). Asta pentru că, așa cum ne-au precizat reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale (MApN), întreaga dotare a soldatului român în ceea ce privește activitatea de zi este de origine sovietică. În aces moment, Armata Română numără 78.000 de angajați, între care intră și personalul civil.

Schimarea la față

Gălățeanul Ionuț Carp (29 de ani) este unul dintre candidații pentru un post de militar scos la concurs în acest an. Dacă va trece peste teste el va fi încălțat cu bocanci rusești, va avea o mitralieră Kalașnikov și va merge la antrenamente în transportoare care amintesc de anii 80. Altfel spus, din urmă cu aproape patru decenii. De altfel, Mihail Popescu, fostul șef al statului major, a catalogat dotările Armatei Române ca fiind de muzeu.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) intenționează să schimbe această realitate veche, însă de-abia peste un deceniu Ionuț Carp va fi transformat dintr-un soldat sovietic într-un militar american. Asta pentru că în această lună, Consiliul Suprem de Apărare a țării a aprobat programul de înzestrare a Armatei. Acest program vizează opt proiecte majore, în valoare fiecare de peste 100 milioane de euro, privind achiziţia de corvete multifuncţionale, sisteme de instalaţii mobile de lansare rachetă antinavă, modenizarea maşinilor de luptă MLI 84 M, transportor blindat pentru trupe 8×8 şi 4×4, sisteme C4I cu capabilităţi de integrare Istar, sisteme de rachetă sol-aer cu bătaie mare ASAM, sistem integrat de arme Shorad, sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare. Toate aceste investiții se vor ridica, conform estimării din acest moment, la 9,8 miliarde de euro.

Haine noi

Până în 2026 ar trebui finalizate toate investițiile care să schimbe imaginea veche a soldatului român cu una nouă. Se va pleca de la hainele lui Ionuț. Reprezentanți ai MApN ne-au asigurat că în următorii doi ani se va realiza inclusiv un un echipament nou de luptă care să țină cont de modelele NATO.

Dacă va fi admis în Armata Română, Ionuț va merge la poligonul de instrucție într-un transportor blindat denumit TAB – 77. Este un model sovietic care a dus la decesul a câtorva soldați români aflați în Afganistan pentru motivul că nu are blindaj în podeaua autovehicolului. “Soldații români erau răniți sau uciși la fiecare atac asupra TAB-urilor românești”, ne-a precizat un fost soldat de pe teatrele de operațiuni. Declarațiile sale sunt confirmate și de fapte.

În 12 ani de prezență în Afganistan, Armata Romana a pierdut 25 de militari, iar numarul răniților este de peste o sută. 17 decese au fost până în 2010 când soldații români foloseau blindate de acest fel. Din 2010, armata americană a donat soldaților români, 60 de vehicule blindate rezistente la mine și protejate împotriva ambuscadelor (MRAP). De atunci, victimele au provenit doar în urma unor schimburi de focuri, așa cum s-a întîmplat și în weekendul trecut, când un soldat român a fost rănit.

Din acest motiv, MApN intenționează să achiziționeze transportoare blindate ușoare, tip Humvee, sau cu o capacitate de transport de până la 16 soldați. Prețul de achiziție a acesto transportoare este de aproape 300 de milioane de euro, 80 de milioane doar pentru cele ușoare, conform unei licitații a MApN.

În legătură cu înoirea Armatei Române, un oficial NATO ne-a transmis că speră că toate echipamentele să poată fi utilizate în acțiuni comune ale statelor membre ale alianței. „Este decizia aliatilor sa decida ce tip de echipament cumpara. Ceea ce conteaza pentru NATO este ca echipamentul cumparat sa raspunda cerintelor Aliantei. Interoperabilitatea fortelor armate este fundamental pentru NATO pentru desfasurarea operatiunilor si misiunilor”, ne-a transmis un oficial NATO.

Ce se mai schimbă

Trebuie precizat că pe lângă aceste proiecte de investiții, mai sunt în vizor achiziționarea de radare performante, elicoptere de atac – care nu au fost niciodată în dotarea armatei române, avioane de vânătoare, elicoptere de atac sau chiar rachete Patriot.
Avioane. Pe lângă cele 12 avioane F16 deja achizționate, MApN mai intenționează să cumpere alte 24 de avioane de acest gen care vor înlocuit definitiv vechile MIG-uri.
Elicoptere Bell. Romania va cumpăra elicopterul de atac AH-1Z Viper. Acesta este unul dintre cele mai performante elicoptere de atac, aflat doar in dotarea infanteriei marine a Statelor Unite ale Americii.
Corvete. Și Marina ar urma să beneficieze de patru vase moderne, denumite corvete, care vor costa puțin peste 800 de milioane de euro, așa cum arată un proiect de hotărâre de Guvern, pus în dezbatere publică de MApN.

Ce nu se schimbă

Pentru moment, așa cum ne-au precizat reprezentanții MApN, nu există niciun proiect de a înlocui arma de luptă a soldatului romîn, care va rămâne Kalașnikovul Armele AK 47 produs la Cugir, în România.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.