Cu miliardele de la Hidroelectrica, mogulul Buzăianu face afaceri în Elveția, Cipru, Marea Britanie, Hong Kong și în Africa. Este partener cu Flavio Briatore

Buzăianu
Buzăianu
Nicolae Bogdan Buzăianu (născut în 1968), considerat băiatul „deștept” al energiei

Nicolae, sau Nicolas așa cum se prezintă acum, Buzăianu a făcut miliarde de euro în România, iar apoi i-a plasat în firme cu acționariat ascuns. Una dintre acestea are o creanță de peste un milion de euro unui institut de cercetare din București.

O sumă fabuloasă de 4.309,610.556 milioane de euro, altfel spus 4,3 miliarde de euro, este cifra de afaceri calculată de Cetățenul.net, pe perioada 2003-2014, pentru firmele din energie controlate de Nicolae Bogdan Buzăianu.

Societăți care primeau energie ieftină de la Hidroelectrica și o vindeau scump la agenți economici importanți din țară (Oltchim, Dacia, Rompetrol etc), dar și din Croația. Celebra Energy Holding, perla coroanei lui Buzăianu, Alpiq Roindustries, Alpiq Romenergie, Atel Energy România și Energy Financing Team sunt companiile controlate de omul de afaceri elevețian, așa acum se prezintă acum.

Profitul efectiv din cifra de afaceri de 4,3 miliarde de euro ce poate fi atribuit lui Buzăianu este de de fapt prejudiciul bugetului de stat și trece de un miliard de euro, așa cum a estimat Remus Borza, cel care este administrator special al Hidroelectrica. “În perioada 2006-2012, firmele care primeau energie de la Hidroelectrica au prejudiciat societatea de stat cu 1,1 miliarde de euro”, a precizat Borza.

Banii „scoși”din energia românească, duși în străinătate

Rețeaua afacerilor „băiatului deștept” Bogdan Buzăianu
Rețeaua afacerilor „băiatului deștept” Bogdan Buzăianu

HONG KONG. Nicolae Buzăianu apare ca unul dintre partenerii lui Riccardo Mortara în SkyGlobe Racing Limited. Societatea este înregistrată în Hong Kong și este specializată în curse cu avioane private în jurul lumii. Printre partenerii lui Buzăianu și ai lui Mortara apare și celebrul Flavio Briatore, fostul patron de Formula 1, cel care l-a remarcat pe Michael Schumacher și l-a adus la echipa sa Benetton.

CASUȚE POȘTALE ÎN MAREA BRITANIE. Prima locație preferată pentru a deschide firme în străinătate a fost Marea Britanie. Pentru asta a fost ajutat de avocatul său de casă și fost partener în Energy Holding, Doru Boștină. Cetateanul.net a obtinut documente care atesta implicarea afaceristului în mai multe offshore-uri.

Medrose Limited (a funcționat între 2001 și 2005) este singura firmă din Marea Britanie în care Buzăianu a apărut la vedere, fiind trecut ca director, în timp ce firma avea ca acționar un offshore cipriot Peakview Limited.

Buzăianu
Medrose, singura firmă în care numele lui Buzăianu apare la vedere. În restul, avocatul său, Doru Boștină, a încercat să ascundă urmele

Directorul acestei companii britanice a fost înregistrată cipriota Maria Hassabis (născută în 1965). Aceasta apare în patru firme înregistrate în Regatul Unit și toate au duc spre omul de afaceri român sau spre avocatul său.

Biogrip Limited (2000-2005). Maria Hassabis a fost acționar în societatea Bostina&Associates Limited din UK. Asta pentru că Doru Boștina a înființat o firmă cu același nume și în Cipru. Proprietarul acestei firme s-a trecut chiar Doru Boștină, avocatul de casă al lui Buzăianu.

Jetweb Limited (2000-2004) este o firmă tip căsuță poștală, de altfel adresa de corespondență este în Cipru, care este dețșinută de Bostina&Associates și unde directoare este aceeasi Maria Hassabis.

Acționar în Jetweb este și societatea Lightway Limited, cea care deține în acte societatea Bostina&Associates, cea care poartă numele avocatului lui Buzăianu.

Ultima firmă din Marea Britanie în care apare Maria Hassibis este Planex Limited (2001-2009), societate dețină tot de un offshore cipriot, este vorba de Sortway Limited.

Buzăianu
Offshore-ul cipriot Sortway care are de luat 1,25 milioane de euro de la Institul Pasteur apare ca proprietar al firmei engleze Planex Limited

Alte peste zece firme britanice îl au ca director pe fostul colaborator al lui Buzăianu, elvețianul Beat Eugen Corpataux, decedat în 2011. Cel care controlează Energy Holding a continuat și după decesul acestuia, relațiile cu familia Corpataux, membrii săi având funcții în firmele din Alpi ale afaceristului român. Și aghiotantul român al lui Buzăianu, Dragoș Nițescu, apare într-un offshore englez.

Offshore-ul care cumpără o creanță la Institul Pasteur

În anul 2011, Sortway Limited, companie cu legături spre Buzăianu și avocatul său, Doru Boștină, cumpără o datorie a Institului Pasteur către Impact Developer&Contractor SA. Prin aceasta, s-a ales în instanță cu o sumă de 1,25 milioane de euro pe care institul de cercetare trebuie să o plătească offshore-ului cipriot.

CIPRU, o veche iubire. Dacă Marea Britanie a fost prima dragoste pentru firme tip căsuță poștală, Cipru a rămas relația de durată a milionarului român. Alături de deja amintitele Peakview Limited și Sortway și Energy Holding România este controlată de Buzăianu tot prin offshore-uri. După ce el a ieșit din Energy Holding, acționarul majoritar a fost mereu o firmă cipriotă. Mai întâi a fost vorba de Atell Investments, iar în final aceasta a fost rebotezată Energy Holding Limited Cyprus.

OLANDA. În acționariatul Energy Holding din București, asociatul minoritar este firma olandeză BV Marken Investment & Trading MIT, reprezentată de elevețianul Roy Maybud.

Țara de adopție, refugiul miliardarului

ELVEȚIA, dulce casă. Nicolae Bogdan Buzăianu nu se mai prezintă ca român, deși a făcut afaceri de miliarde în România, ci ca elvețian. Asta pentru că în 2005 a obținut și cetățeania statului din Alpi.

Deși se recomandă că reprezentantul companie Selectra AG, Buzăianu a apărut la vedere, tot ca director, într-o altă firmă înregistrată în Elveția. Este vorba de Aspell Magnus AMSA din cantonul Fribourg. Societatea este înregistrată la adresa , De Castellaweg 51, Schloss 3280 Greng. Este aceeași adresă pe care Buzăianu a oferit-o la Registrul Comerțului din România după 2005 și reprezintă o vilă de lux. De menționat însă, că în momentul în care a renunțat la cetățenia română, acesta a declarant că locuiește la numărul 37, De Castellaweg.

Aici este un castel care este împărțit în mai multe apartamente, trei scoase la vânzare în ianuarie, cu un preț de aproape 1,7 milioane de franci elvețieni.

Aspell a fuzionat în 2014 chiar cu Selectra AG care este condusă în acte de Rene Corpataux. O altă firmă condusă de cei doi, Corpataux și Buzăianu, este Valclair SA.

Buzăianu
Buzăianu, lângă Briatore, printre partenerii elvețianului Riccardo Martora în SkyGlobal Racing Limited

INSULELE VIRGINE. În teritoriul britanic din Caraibe cu statut de paradis fiscal, Nicolae Bogdan Buzăianu deține, conform informațiilor găsite în baza de date OffshoreLeaks realizată de International Consortium of Investigative Journalists, firma Southwind Universal Limited.

PANAMA. Aveastă ultimă societate are ca acționar o firmă din Panama, Watergardens Corp care, conform bazei Offshore Leaks, este controlată de afaceristul din energie.

La rândul său, firma din Insulele Virgine, deține alte trei companii de tip căsuță poștală din Panama. Este vorba de Randygill Corporation, Waterport Road Limited și Blaeaklow Development Inc. Această din urmă societate este controlată de Dragoș Nițescu, cel care este interpusul român al lui Buzăianu.

AFRICA. În ultimii ani, Buzăianu și-a extins afacerile întemeiate de banii din energia din România pe continental African, unde zboară foarte des.

Algeria, Zambia și Gambia sunt deja state unde milionarul roman s-a implicat în special prin intermediul lui Nițescu. Buzăianu a fost implicat într-o afacere cu aur în Zambia, dar în cele din urmă noul președinte al țării și-a cerut scuze pentru că l-a acuzat că a cumpărat aproape 120 de kilograme de aur la un preț subevaluat. Cetățeanul.net o să prezinte în zilele următoare povestea aurului african și implicarea lui Buzăianu.

Din acest an, Buzăianu se prezintă ca Ambasadorul Gambiei la Abu Dhabi, astfel având o intrare mai ușoară în lumea afacerilor din Dubai și nu numai.

Emiratele Arabe Unite. Abu Dhabi și Dubai-ul sunt ultimele ținte pe harta afaceristului roman, profitând de faptul că afacerile sunt încă „secretizate” în emiratele arabe.

Adnan Alqallaf este unul dintre proaspeții partneri ai lui Buzăianu din Emiratele Arabe Unite, arabul fiind implicat și în proiectele SkyGlobal ale firmei unde Buzăianu și Flavio Briatore apar ca acționari.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.