Cosa Nostra la Galați. Primar PSD condamnat după ce și-a eliminat în stil mafiot contracandidatul de la PNL

Cosa Nostra la Galați
Curtea de Apel Galați l-a condamnat doar la o pedeapsă cu suspendare pe primarul instigator

Cosa Nostra la Galați. Curtea de Apel Galați a pronunțat pe 6 februarie prima sentință definitivă și irevocabilă din România prin care sunt pedepsite cu închisoarea violențele din campaniile electorale. Este un caz din 2012, în care un primar PSD a angajat doi ciobani și le-a plătit 2.500 de lei ca să îl extermine pe contracandidatul său de la PNL, pe care l-au și băgat în spital pentru 80 de zile. Ancheta Parchetului Tribunalului Galați a stabilit că atacul a fost dat după un scenariu mafiot și dosarul a fost trimis în instanță pentru infracțiunile de omor și instigare la omor. Cu toate acestea, primarul instigator a primit doar o pedeapsă cu suspendare.

Răfuiala avut loc în 2012, în contextul în care PSD și PNL se pregăteau să câștige alegerile locale sub sigla USL. Candidații la primării erau desemnați în baza sondajelor de opinie. În comuna Suceveni, județul Galați, pretendenții la candidatura USL pentru mandatul de primar erau medicul veterinar Ionel Cucu (PNL), care fusese primar până în 2008 și Neculai Hanță (PSD), primar în funcție.

La începutul lui aprilie 2012, la Suceveni stătea mai bine în sondaje candidatul PNL, cu un procent de 41%, în timp de candidatul PSD avea doar 24%. Așadar, Ionel Cucu (PNL) era ca și desemnat candidat al USL la Primăria Suceveni.

Cosa Nostra la Galați
Ionel Cucu a avut nevoie de 80 de zile de îngrijiri medicale

În seara de 8 aprilie, candidatul USL a fost scos din cursă printr-un atac extrem de dur. Brusc, locuința familiei Cucu a rămas în beznă. Bărbatul a ieşit în curte ca să vadă dacă vecinii săi au energie electrică şi atunci doi indivizi mascaţi l-au tocat cu bâtele. La final i-au spus: „Na, să-ţi mai trebuiască să candidezi la primărie!”. Candidatul PNL a ajuns la Reanimare, cu ambele antebraţe rupte şi traumatisme cranio-cerebrale. A fost spitalizat timp de 80 de zile. El a dat vina pe aliatul de la PSD, pe care îl acuza că ar fi şi în spatele unui atac cu cocktailuri „Molotov” care îi incendiaseră maşina în 2011, după ce se certaseră într-o ședință a consiliului local. Hanţă a negat acuzaţiile liberalului și a câștigat un nou mandat de primar, până în 2016.

Cosa Nostra la Galați. Concluzia Parchetului: atac după un scenariu mafiot

Polițiștii de la „Investigații Criminale” au stabilit un cerc de suspecți și au descoperit că amprentele de pe becurile deșurubate din curtea victimei erau ale unor ciobani, Aristide Felea şi Ionuţ Ţocu.

La audieri, ei au recunoscut că, prin doi interpuși, Sorin Pascal şi Marian Felea, fuseseră angajați de primarul PSD pentru a-l ciomăgi pe candidatul PNL. Pentru „serviciile prestate” au primit 2.500 lei. Concluzia procurorilor a fost că cei doi ciobani au acționat după un scenariu de atac mafiot. Potrivit rechizitoriului Parchetului Tribunalului Galați în dosarul 275/P/2012, agresorii au pătruns seara în curtea familiei Cucu și și-au pregătit atacul, inclusiv prin înțeparea roților mașinii, pentru ca victima să nu poată fugi.

Cosa Nostra la Galați
Neculai Hanță a obținut un noul mandat de primar, după ce și-a băgat rivalul în spital

„Inculpaţii Aristide Felea şi Ionuţ Ţocu au pătruns în curtea părții vătămate prin spatele casei şi ajungând în dreptul autoturismului victimei, Ionuţ Ţocu i-a înţepat roţile, iar Aristide Felea a deşurubat becurile pentru a nu putea fi văzuţi. După aceasta, cei doi au luat două bâte, au mers pe prispa casei, au oprit curentul de la tabloul electric, iar în momentul în care Ionel Cucu a ieşit din casă pentru a vedea ce s-a întâmplat, au început să îl lovească atât în zona capului, cât şi pe restul corpului”, se spune în rechizitoriul Parchetului.

Cosa Nostra la Galați. Un nou „mandat” pentru primarul PSD: trei ani cu suspendare

Dosarul a fost trimis în instanță în august 2017. În dosarul 3175/121/2017, magistrații de la Tribunalul Galați au schimbat unele încadrări juridice și, în iunie 2018, l-au condamnat pe PSD-istul Neculai Hanță la trei ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la lovire sau alte violenţe.

Cosa Nostra la Galați
Latura penală a disputei electorale – omorul conform art 188 al Noului Cod Penal

Unul dintre interpuși, Sorin Pascal, a fost condamnat la doi ani şi șase luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la lovire sau alte violenţe. Celălalt intermediar, Marian Felea, a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 1.800 lei pentru complicitate la instigare la lovire sau alte violenţe. Unul dintre ciobanii agresori, Ionuț Țocu, a decedat. Cel rămas în viață, Aristide Felea, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru lovire și alte violențe. Au făcut apel toate părțile din dosar și, pe 6 februarie, Curtea de Apel Galați a pronunțat sentința definitivă și irevocabilă prin care a menținut pedepsele dispuse de Tribunal, dar a diminuat daunele plătite lui Ionel Cucu de grupul de infractori. Instanța a redus de la 32.823 lei la 150 lei cuantumul daunelor materiale şi de la 350.000 la 50 000 lei cuantumul daunelor morale.

Cosa Nostra la Galați. Partea bună: a fost dovedit atacul

Pedeapsa putea fi mai aspră, pentru că primarul PSD constituise un grup infracțional care să îl elimine pe contracandidatul de la PNL.

Victima, Ionel Cucu, spune că pentru el nu contează că Neculai Hanță a fost condamnat cu suspendare, fiind important că a fost dovedită calitatea acestuia de infractor. „Raportat la gravitatea faptelor, evident că sentința ar fi trebuit să fie una care să descurajeze astfel de fapte, pentru că, așa cum este în cazul de față, un oarecare poate spune: «Ce risc dacă îl omor pe unul?». Dar, în același timp, am și o oarecare satisfacție, pentru că putea fi și mai rău. Puteau să spună că îi achită, pentru că nu sunt dovezi. Am această mică satisfacție că fost stabilită calitatea de infractor a lui Neculai Hanță, pentru că era clar că el este în spatele acelei acțiuni. Statutul lui de infractor a fost dovedit. Faptul că i-a dat cu suspendare nu mă deranjează, pentru că nu țineam să facă pușcărie. Pentru mine, important era să fie dovedite acele fapte”, ne-a declarat Ionel Cucu.

Cosa Nostra la Galați. „Dacă n-ai croiala celor de acum, nu te băga în politică!”

Există și o morală. Ionel Cucu spune că avea o profesie și o situație bună și a intrat în politică pentru implicarea în rezolvarea problemelor comunității, nu pentru funcții și bani. Dar după ce i s-a întâmplat familiei sale, inclusiv teroarea pe care au suportat-o și faptul că au fost nevoiți să vândă casa și să construiască  alta, crede că politica este pentru genul de oameni care populează astăzi scena acestui domeniu, devenind violenți când e vorba de interesele lor: „Pentru oamenii ca mine, care au crezut în democrație, care au crezut în valorile ei și că pot face ceva, e trist. Eu aveam o profesie în care nu mă durea capul. Stăteam deoparte, nu mă implicam în sfera politicului. Dar mi-am spus, eu stau, ăla stă, nu se implică, atunci avem pretenții să se schimbe ceva în societatea asta? Și acum parcă am sentimentul de vinovăție că am schimbat firul vieții la întreaga familie. Atunci aveam fetița de opt ani. Să fie de învățătură. Dacă n-ai croiala celor de acum, mai bine stai deoparte, nu te băga în politică!”.

Așa s-a încheiat această răfuială demnă de Cosa Nostra la Galați.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here