Coroană funerară, la „decesul” Institutului Cultural Român

Foto: Facebook / Iulian Bulai
Foto: Facebook / Iulian Bulai

„Întregul ICR este, în acest moment, o colecţie de sinecuri, cu singura misiune de a plăti salarii consistente şi sejururi prelungite în străinătate unor incompetenţi din eşaloanele trei-patru” ale partidelor de la putere, cu efecte negative „majore” asupra reputaţiei internaţionale a României, susțin parlamentarii USR.

Așa că, parlamentarii USR Iulian Bulai şi Remus Negoi au depus, marţi dimineaţă, o coroană la sediul central al Institutului Cultural Român (ICR) din Bucureşti, pentru a marca „decesul simbolic” al diplomaţiei culturale româneşti.

Citește și VIDEO Institutul Cultural Român de la Viena, salon de nunți și petreceri private. MAE știe?

„În ultimul an, coaliţia PSD-PNL a transformat funcţiile de conducere ale filialelor ICR din străinătate în sinecuri personale şi de partid, numind ca directori şi directori adjuncţi neamuri şi cumetri ai şefilor de partid, foşti politicieni rămaşi pe linie moartă şi necunoscători de limbi străine (începând cu limba ţării unde sunt trimişi), foşti şefi de case de cultură sau habarnişti fără nicio legătură cu domeniul cultural. ‘Performanţele’ imobiliare şi muzicale ale directoarei ICR Londra, Catinca Maria Nistor, au făcut înconjurul presei şi obiectul revoltei opiniei publice, în timp ce despre acţiunile culturale ale ICR-ului din Marea Britanie nu se ştie nimic – fiindcă ele nu există”, transmite USR, prin intermediul unui comunicat.

Iulian Bulai a precizat că trimiterea la post în străinătate a unor persoane „fără minima calificare sau competenţă” în cultură ori diplomaţie reprezintă „o crimă”. El reproşează conducerii ICR şi coaliţiei de la putere că refuză „să accepte eşecul cosmic” al acestor numiri.

„Reprezentarea culturală a României în străinătate e, în acest moment, moartă, asasinată de actuala guvernare. Nu putem decât să constatăm decesul şi să transmitem, astfel, celor responsabili regretele cetăţenilor români pentru îngroparea imaginii culturale a României. Poate măcar la comemorarea de 40 de zile să se trezească şi guvernanţii noştri”, a spus Bulai, preşedinte al Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor.

„ICR s-a umplut de politruci”

„Am făcut tot ce era omeneşte posibil să oprim derapajele grave de la însăşi esenţa Institutului Cultural Român – aceea de a reprezenta România în lume, din punct de vedere cultural. Am trimis sesizări, interpelări, am chemat conducerea ICR în Parlament, am tras semnale de alarmă în spaţiul public. Nicio reacţie. ICR s-a umplut de politruci şi de oameni care nu au absolut nicio treabă cu domeniul cultural. Mulţi oameni care au fost puşi cu mâna de PSD şi PNL. ICR a devenit, în acest moment, piatra funerară a culturii româneşti în străinătate”, a susţinut senatorul USR Remus Negoi, membru în Comisia de cultură a Senatului.

USR a solicitat, din nou, prezenţa preşedintelui Institutului Cultural Român, Lucian Jicman, la audierea Comisiei de Cultură din Senat, demiterea Catincăi Maria Nistor din fruntea ICR Londra şi „stoparea numirilor politicianiste” la conducerea filialelor ICR din străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here