Contractele primite de Tel Drum de la Liviu Dragnea și apropiații săi politici

Sediu Tel Drum, sursa: liberinteleorman.ro

Motivul pentru care Liviu Dragna și consilierii județeni pe care îi manevra au inițiat privatizarea Tel Drum în decembrie 2001, procedură finalizată în aprilie 2002, a fost lipsa contractelor.

Teodor Nițulescu, fost prefect de Teleorman, Consiliul Județean Teleorman, instituție condusă de Liviu Dragnea între 2000 și 2012, acorda lucrările de asfaltare către firme din județul Giurgiu și nu le oferea către Tel Drum.

Bilanțurile depuse de firma de construcții la Ministerul de Finanțe confirmă saltul făcut de Tel Drum după privatizare. Dacă până în 2002, cifra de afaceri era de două milioane de lei, în anul în care Tel Drum reprimește contracte de la Consiliul Județean, bilanțul consemnează o cifră de afaceri de 10 milioane de lei, de cinci ori mai mult.

Și după privatizare, pănă în 2007, cifra de afaceri a Tel Drum a fost compusă peste 90% din contracte pe care fosta regie privatizată de Dragnea le încheia cu instituția Consiliului Județean Teleorman și cu primăriile de comune și orașe din județul din sudul României, susține Teodor Nițulescu.

Din 2007, de când a apărut obligativitatea publicării investiţiilor publice, Tel Drum a primit în Teleorman 142 de contracte. 58 dintre ele au fost acordate direct, fără licitatie.

De președintele CJ Teleorman, Liviu Dragnea, către fosta regie județeană

Din cele 142 de contracte primite de Tel Drum în Teleorman din 2007, aproape jumătate (57 reprezentând 40%) au fost de la Consiliul Judeţean. Cea mai mare parte (47) au fost atribuite în perioada în care instituţia era condusă de Liviu Dragnea. Valoarea totală a contractelor primite de Tel Drum, în Teleorman, în ultimii 11 ani, se ridică la 135 de milioane de euro. Datele au fost obținute cu ajutorul aplicației Termene.ro care monitorizează și contractele publice.

De la 2 milioane la peste 200 de milioane cifra de afaceri

Așa se explică în parte și de ce Tel Drum a ajuns în 2016 pe locul cinci al firmelor de construcție dacă se ține cont de cifra da afaceri, conform datelor oferite de aplicația Termene.ro, societatea ajungând la o cifră de afaceri de 223 de milioane de lei și de aproape un miliard de lei în ultimii șase ani. Reamintim că în momentul privatizăruu, Tel Drum avea o cifră de afaceri de doar două milioane de lei.

Adrian Ionut Gadea Liviu Dragnea

Contracte de la prietenii politici ai lui Dragnea

După 2007, Tel Drum se extinde în afara județului Teleorman și începe să obțină contracte în mai multe județe.

Majoritatea celor care încheie contracte cu societatea din Alexandria sunt social-democraţi, apropiaţi ai lui Liviu Dragnea.

  • Darius Valcov – Slatina

În 2013, firma de construcţii semnează cu primăria Slatina un contract cadru de 22,5 milioane de euro pentru reabilitarea străzilor din oraş. Instituţia era condusă la acel moment de Mirel Prina, succesorul lui Darius Vâlcov la cârma oraşului. Darius Vâlcov este actualul strateg economic al lui Liviu Dragnea şi unul dintre cei care au conceput programul actual de guvernare.

Darius Vâlcov
Judecat în două dosare de corupție, Darius Vâlcov a fost numit consilier de stat în Guvernul Viorica Dăncilă
  • Olguţa Vasilescu – Craiova

Un alt contract obţinut de Tel Drum a fost pentru centura ocolitoare a Craiovei, în 2013 când urbea era condusă de actualul ministru al Muncii, Olguţa Vasilescu. Pentru 8,9 milioane de euro, Tel Drum trebuia să construiască 6,2 kilometri. Carosabilul a fost deschis circulaţiei la începutul lui 2017, cu o întârziere de doi ani. La acest contract, reprezentanţii Uniunii Europene au semnalat autorităţilor române că Tel Drum ar fi beneficiat incorect de plăţi în cuantum de 5% din valoarea înţelegerii, adică de o sumă de 450.000 de euro.

  • Nicuşor Constantinescu – Constanţa

Contracte de 4,4 milioane de euro a obţinut Tel Drum şi de la Consiliul Judeţean Constanţa, instituţie condusă pănă în 2015 de fostul aliat politic al lui Liviu Dragnea, Nicuşor Constantinescu. Banii erau tot pentru construcţia de drumuri judeţene. Acum, fostul baron de Constanţa se află după gratii, condamnat pentru fapte de corupţie.

  • Paul Stănescu – Olt

Un alt judeţ unde Tel Drum a mai obţinut contracte este Oltul. Fostul preşedintele al Consiliului Judeţean Olt, între 2008 şi 2016, este actual ministru al Dezvoltării, senatorul PSD Paul Stănescu. El este considerat unul dintre oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea în PSD. Instituţia condusă de Paul Stănescu a acordat Tel Drum două contracte, fără licitaţie, în anul 2013, în valoare de 1,7 milioane de euro.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.