Peţitul a fost urmat de un „nu” în faţa altarului, aşa că mariajul CET (Electrocentrale) – RADET Constanţa s-a terminat chiar înainte de a începe. După ce, la finele anului trecut, Executivul a aprobat, după amânări repetate, divizarea ELCEN, acum a apărut o nouă problemă. Electrocentrale Constanţa a rămas la propriu în aer după ce participanţii la şedinţa de luni a Consiliului Local au votat împotriva preluării acesteia de către municipalitate. Mai mult decât atât, CLC a atacat în instaţă divizarea.
„Urmare a divizării din CET în trei alte societăţi – CET Constanţa, CET Bucureşti, CET Titan -, municipiului Constanţa am considerat că i-au fost repartizate în mod injust nişte datorii care nu ne aparţineau. Tocmai de aceea, am atacat actul de divizare”, a explicat viceprimarul Decebal Făgădău. Autoritatea locală este numulţumită de suma de 40 milioane de euro „repartizată” CET Constanţa la capitolul datorii. Decebal Făgădău a plusat, susţinând că nu cunoaşte provenienţa acestor datorii dar că acestea nu au fost generate „din activitatea de producere şi distribuţie a agentului termic pe raza municipiului Constanţa”.
Cifrele directorului CET îl contrazic pe Decebal Făgădău
Gheorghe Enache, directorul CET Constanţa, spunea recent cu totul altceva: „Pe 13 martie 2015, RADET Constanţa are o datorie de 197,7 milioane de lei, în care intră şi factura lunii februarie 2015, factură care este în sumă totală de 25,3 milioane de lei”.

Mai mult decât atât, potrivit directorului CET, RADET Constanţa ar fi avut de fapt şi mai mulţi bani de plătit CET, însă la divizare sumele s-au redus. „ La 30 septembrie 2014, dată la care s-a produs atât juridic, cât şi de fapt, divizarea ELCEN Bucureşti şi înfiinţarea societăţii Electrocentrale Constanţa SA, Electrocentrale Constanţa avea de încasat de la RADET suma de 333 milioane de lei. Însă în procesul divizării ELCEN Bucureşti s-a repartizat către nou înfiinţata Electrocentrale Constanţa o sumă cu titlu de creanţe asupra RADET Constanţa de 170 milioane, iar diferenţa de 163,3 milioane a fost reţinută la societatea- mamă”, a mai spus directorul CET.
Dacă ar fi să facem o socoteală simplă de proprietar de tarabă, datoria CET bate cu restanţa RADET, ba chiar un pic mai mică: 40 milioane de euro restanţă CET versus, 43,9 milioane euro restanţă RADET, scrie Ziarul de Investigaţii. Şi cum RADET este unicul client pe linie de agent termic al CET, este clar ca lumina zilei că restanţele RADET au încurcat socotelile CET. În fine, rămâne de văzut cum se va termina acest scaldal al datoriilor, dar oricum sunt slabe şanse ca locuitorii blocurilor de pe litoral să plătească gigacaloria mai ieftină.
Întâi pentru faptul că mai mult de jumăte din tariful la încălzire la Constanţa reprezintă adaosul pe care RADET l-a pus pe fiecare gigacalorie, situaţie pe care fuziunea nu o poate modifica, iar apoi gurile rele spun că RADET are pierderi de până la 60% pe reţelele sale, lucru care va afecta grav noua societate rezultată ca urmare a fuziunii dintre CET şi RADET Constanţa.
De altfel faptul că această fuziune este incertă a fost confirmat chiar de viceprimarul Făgădău. „Până în momentul de faţă nu a fost făcut niciun transfer către Constanţa. Se va face doar dacă va fi corectat proiectul de divizare. Dacă nu va fi corectat, nu vom prelua CET-ul”, a explicat Decebal Făgădău (foto).
Cetățeanul TV