vineri, noiembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalCum au fost obligați de judecători baronii de Tulcea să prelungească...

Cum au fost obligați de judecători baronii de Tulcea să prelungească contractele cu agricultorii

-

Justiția demontează dur abuzurile baronilor PSD de Tulcea împotriva agricultorilor din Delta Dunării. În premieră, judecătorii Curții de Apel Constanța au obligat Consiliul Județean Tulcea, condus de Horia Teodorescu, să reînnoiască contractul de concesiune a peste 600 de hectare de teren. Asta după ce baronii PSD încălcaseră cu bună știință clauzele de prelungire a concesiunii.

De mai bine de doi ani, Consiliul Județean Tulcea refuză să prelungească contractele de concesiune ale agricultorilor din Deltă, deși clauzele sunt clare: prin simpla notificare de către concesionar, cu cel puțin 60 de zile înainte de finalizarea contractului, CJ Tulcea era obligat să prelungească concesiunile, în condițiile anterioare.

Gurile rele spun că baronii PSD vor să scape de agricultori pentru a concesiona terenurile „clienților de casă”.

Așa că, după acest abuz, CJ Tulcea a comis un altul: a scos la licitație terenurile lucrate de agricultori. În primăvara acestui an însă judecătorii au blocat licitațiile, după ce au sesizat că CJ Tulcea și-a încălcat propriile reguli: aceeași clauză de prelungire automată a concesiunilor, nerecunoscută de baronii PSD în vechile contracte, fusese introdusă de CJ Tulcea și în caietele de sarcini ale viitoarelor licitații pentru concesionare terenurilor.

Consiliul Județean Tulcea, pus la punct de judecătorii constănțeni

Consiliul Județean Tulcea

Ioan Lal, la fel ca și ceilalți agricultori supuși abuzurilor CJ Tulcea, s-a adresat justiției. Numai că în fief-ul baronilor PSD de Tulcea judecătorii n-au îndrăznit să dea o sentință care să-i nemulțumească pe aceștia. Tribunalul Tulcea a respins acțiunea, pe motiv că CJ Tulcea nu era obligat să respecte clauza de prelungire!?! Mai mult, lui Ioan Lal i-a fost încălcat și dreptul de apărare – după cum avea să constate instanța de recurs, judecătorii refuzând să dispună o expertiză care să stabilească investițiile făcute de agricultor pe terenurile concesionate. Lal a atacat sentința la Curtea de Apel Constanța, care i-a făcut dreptate.

„Admite recursul contencios administrativ declarat de reclamantul Lal Ioan împotriva sentinţei civile nr. 1750/14 decembrie 2018, pronunţată de Tribunalul Tulcea în dosarul nr. 731/88/2018 , în contradictoriu cu intimaţii-pârâţi Unitatea Administrativ Teritorială Județul Tulcea și Consiliul Județean Tulcea. Casează în tot sentinţa recurată şi, rejudecând, admite cererea de chemare în judecată. Obligă pârâţii la prelungirea perioadei de valabilitate a Contractului de concesiune nr. 68/02.04.1998, pentru o perioadă de 10 ani, cu începere de la 15.10.2017. Definitivă”, este sentința Curții de Apel Constanța, care a stricat sărbătorile baronilor PSD de Tulcea.

Curtea de Apel Constanța: Clauza de prelungire este obligatorie

Pentru a ajunge la această decizie, instanța a stabilit că clauza de prelungire automată a concesiunii, la solicitarea concesionarului, avea caracter obligatoriu, și nu facultativ, printr-un „acord de voinţă al părţilor”, așa cum au susținut baronii PSD, dar și judecătorii tulceani care le-au făcut pe plac.

„Se constată că s-a instituit exclusiv în favoarea concesionarului un drept de opţiune pentru prelungirea contractului, drept pe care trebuia să şi-l exercite cu 60 de zile înainte de încetarea contractului prin ajungere la termen prin comunicarea concesionarului a acestei intenţii, intenţie dublată de semnarea unui acord de prelungire cu 30 de zile înainte de acelaşi termen”, a stabilit instanța.

Caracterul obligatoriu al clauzei de prelungire a concesiune, rezidă și din necesitatea respectării principiului echilibrului financiar – au arătat judecătorii, „ca urmare a faptului că în sarcina concesionarului a fost pusă obligaţia de a efectua ample lucrări necesare aducerii terenului la nivelul necesar pentru desfăşurarea activităţilor agricole (lucrările executate au presupus destufizarea terenului, decolmatarea canalelor secundare, lucrări de asolament agricol), principiu enunţat expres de dispoziţiile art.32 din Legea 219/1998 privind regimul concesiunilor”.

Baronii PSD au refuzat să respecte legea

agricultura privată
Consiliul Județean Tulcea a încercat să concesioneze fraudulos terenurile Agrodelta

Agrodelta Sireasa SA Tulcea, cea mai mare companie agricolă din Deltă și printre cele mai mari din țară, a avut cel mai mult de suferit de pe urma abuzurilor baronilor PSD de Tulcea.

Agrodelta a fost nevoită să ia în arendă propriile terenuri de la CJ Tulcea, după ce, în urmă cu mai bine de 20 de ani, același consiliu județean i le luase cu japca din patrimoniu, în baza unui simplu protocol și a unei hotărâri.

Ba mai mult, la sfârșitul anului trecut, baronii PSD au refuzat să prelungească contractul de concesiune al Agrodelta în baza clauzei pe care șefii județului Tulcea pretind că nu sunt obligați să o respecte.

În iulie 2017, Agrodelta Sireasa a cerut în instanță prelungirea contractului de concesiune nr. 61/02.04.1998, în urma refuzului CJ Tulcea de a activa clauza de prelungire.

În același timp, Agrodelta a deschis mai multe procese în care a reclamat dreptul de proprietate asupra terenurilor arendate, care îi fuseseră luate abuziv din patrimoniu.

Consiliul Județean Tulcea, licitație-fantomă

În ciuda litigiilor de pe rolul instanțelor de judecată, Consiliul Județean Tulcea a emis abuziv o hotărâre, prin care au fost scoase la licitație terenurile Agrodelta Sireasa.

„Se aprobă concesionarea, prin licitație publică, a 12 loturi de teren agricol, aflate în proprietatea publică a județului Tulcea, situate în Amenajarea Agricolă Pardina, în suprafață totală de 11.918,0802 ha, în scopul folosinței agricole și pentru a aduce venituri la bugetul județului Tulcea. (…) Contractele de concesiune se vor încheia în urma unor proceduri de licitație publică, organizate separat pentru atribuirea fiecărui lot de teren în parte”, se arată în Hotărârea CJ Tulcea nr. 161/21.09.2018.

Consiliul Județean Tulcea, agricultura privată
Consiliul Județean Tulcea a trecut în caietul de sarcini mai multe prevederi care îl exonerează de orice obligație în cazul în care va pierde procesele cu Agrodelta Sireasa

Tocmai pentru că știau că proprietatea publică asupra pământurilor este, în cel mai bun caz, îndoielnică, șefii CJ Tulcea au avut grijă să nu-și asume niciun fel de obligații în legătură cu predarea terenurilor viitorilor concesionari, în cazul în care licitația ar fi avut loc, iar terenurile ar fi fost adjudecate.

Prin caietul de sarcini, câștigătorii licitației erau obligați să renunțe la orice pretenții materiale de la CJ Tulcea în cazul în care nu ar fi reușit să intre în posesia pământurilor.

Nu s-a mai ajuns însă la nicio licitație, pentru că Hotărârea a fost atacată în instanță de Agrodelta Sireasa, iar în noiembrie 2018, judecătorii au anulat-o. Baronii locali au fost învinși chiar cu armele lor: instanța a sesizat că clauza din contracte de prelungire automată a concesiunilor, încălcată în mod flagrant, a fost introdusă de CJ Tulcea și în Caietele de sarcini ale viitoarelor licitații pentru concesionare terenurilor.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...