luni, iulie 15, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalCum a primit soțul consilierei de imagine a lui Chiliman contracte de...

Cum a primit soțul consilierei de imagine a lui Chiliman contracte de 200 de milioane de euro de la Primărie

-

Natalia Petrescu a fost între 2005 și 2014 o salariată practic necunoscută din Primăria Sector 1 pe postul de consilieră de imagine. În acest interval, partenerul de viață, Florin Petrescu, a obținut aproape 200 de milioane de euro prin două firme specializate în amenajarea spațiilor verzi și reabilitarea imobilelor. După ce a plecat din primărie, consiliera a preluat una dintre afaceri și 45% din acțiunile celei de-a doua societăți. Una dintre companii apare într-o anchetă a DNA unde un martor amintește că firma ar fi dat lui Andrei Chiliman și oamenilor săi șpagă sub forma de comisioane din contractele primite de la primărie.

Natalia Petrescu (fostă Olteanu) s-a angajat în august 2005 la Primăria Sector 1 pe postul de consilier, specializată apoi în consilier imagine, relații cu presa, activități culturale și de tineret. Undeva în această perioadă îl cunoaște pe Florin Valentin Petrescu, cel care era co-acționar la o firmă mica, denumită Triumf Gardening. Dan și Florentina Greeruș dețineau cealaltă jumătate din societate. După prima întâlnire, acest SRL a încasat 150 de milioane de euro din contracte cu municipalitatea condusă de Andrei Chiliman. Printr-o altă companie, Ziggy Construct, soțul consilierei a primit alte 48 de milioane de euro.

Îmbogățită în Primărie

Petrescu
Natalia Petrescu

În momentul când s-a angajat în Primăria Sector 1, Natalia Olteanu, așa cum se numea atunci, nu avea nici casa, nici mașină, doar un salariu lunar de circa 400 de euro, așa cum reiese din declarațiile de avere. În momentul când a plecat din administrația locală, decembrie 2014, adunase: două terenuri intravilane în Ilfov de 4.700 mp și unul în Călărași cu o suprafață de 1.026 mp; o casă de locuință în Ilfov și spații comerciale în Călărași; deținea un Range Rover, în conturi se găseau 73.000 de lei. Bașca, soțul scotea anual în jur de opt milioane de lei ca dividende din firmă.

gif-declaratii-de-avere

Relația care a progresat odată cu contractele

Consiliera spune că l-a cunoscut pe viitorul soț pe holurile primăriei. Cert este că primul copil al relației, a apărut în martie 2007, așa cum se amintește în dosarul 10494/302/2011 de la Judecătoria Sector 5 privind partenitatea minorului, ceea ce face ca Natalia să-și fi cunoscut soțul cel târziu în iunie 2006.

La șapte luni de la apariția copilului, firma soțului consilierei primarului Chiliman a primit primul contract cu Administrația Domeniului Public (ADP) din cadrul Sector 1. A fost vorba de o licitație restrânsă accelerată pentru servicii de amenajare spații verzi. 8,9 milioane de lei a primit firma Triumf Gardening.

După divorț, Natalia a luat 45% din firmă

De atunci și până în 2014, data ultimului contract al Triumf Gardening cu Primăria Sector 1, conform site-ului de licitații publice (e-licitatii.ro), și momentul când Natalia Petrescu a plecat din institiția condusa de Chiliman, firma soțului a primit lucrări de 678,5 milioane de lei. La un curs actual de 4,5 le/euro, asta ar însemna 150 milioane de euro.

Ca o notă atenuantă, cea mai mare parte din aceste contracte au fost luate în asociere cu alte companii, însă mereu firma soțului Nataliei Petrescu a fost lider de asociere. Lucrările pe care le-a desfășurat Triumf Gardening pentru Primăria Sector au fost de amenajare spații verzi, spații pentru câini, reamenajare Parc Venus, achiziție flori și arbuști.

Cronologia celorlalte nouă contracte, care l-au urmat pe primul ar fi următoarea:

07 februarie 2008

Contract în valoare de 469.000 de lei primit de la Administrația Domeniului Public Sector 1 în urma unei licitații unde au fost depuse două oferte. Triumf Gardening a fost lider în asocierea cu Liga Trading, iar banii erau destinați pentru a achiziționa arbori foioși.

08 august 2008

Contract în valoare de 249.305 de lei primit de la Administrația Domeniului Public Sector 1 în urma unei licitații unde au fost depuse trei oferte. Triumf Gardening a participat pe cont propriu, iar banii erau destinați pentru a achiziționa arbori foioși.

31 octombrie 2008

Contract în valoare de 511.700 de lei primit de la Administrația Domeniului Public Sector 1 în urma unei licitații unde au fost depusă o singură ofertă. Triumf Gardening a participat pe cont propriu, iar banii erau destinați pentru a achiziționa flori.

20 august 2009

Contract în valoare de 199,88 milioane de lei primit de la Administrația Domeniului Public Sector 1 în urma unei licitații unde au fost depusă o singură ofertă. Triumf Gardening a participat ca lider de asociere alături de firmele Geca PM Impex, Garden Center, Compania Romprest. Imensul contract era destinat pentru întreținerea spațiilor verzi din Sectorul 1 pe o perioadă de patru ani.

9 august 2011

Contract în valoare de 3,8 milioane de lei primit de la Administrația Domeniului Public Sector 1 în urma unei licitații unde au fost depuse două oferte. Triumf Gardening a participat ca lider în asocierea cu Green Gardens Prestări Servicii. Banii au fost plătiți pentru servicii de intretinere si curatenie spatii de joaca si spatii amenajate pentru caini parcuri sector 1.

12 ianuarie 2011

Contract în valoare de 6,85 milioane de lei primit de la Administrația Domeniului Public Sector 1 în urma unei licitații unde au fost depusă o singură ofertă. Triumf Gardening a participat ca lider în asocierea cu Geca PM Impex. Banii au fost plătiți pentru amenajarea Parcului Venus.

2 aprilie 2013

Contract de tip acord-cadru în valoare de 387 milioane de lei primit de la Administrația Domeniului Public Sector 1 în urma unei licitații unde au fost depusă o singură ofertă. Triumf Gardening a participat ca lider al asocierii cu Geca PM Impex, Compania Romprest Service, Graden Center Grup și Maxi Design Construct.Din acest contract cadru s-au plătit patru contracte subsecvente în valoare de 204 milioane de lei.

2 aprilie 2013

Contract tot de tip acord cadru în valoare de 19,6 milioane de lei primit de la Administrația Domeniului Public Sector 1 în urma unei licitații unde au fost depusă două oferte. Triumf Gardening a participat pe cont propriu, iar banii erau destinați pentru amenajara spațiilor de joacă și celor pentru câini.
Din acest contract cadru, Triumf Gardening a primit două contracte subsecvente de aproape opt milioane de lei.

7 august 2014

Contract în valoare de 243 milioane de lei primit de la Administratia Unitatilor de Invațământ Preuniversitar și Unitătilor Sanitare Publice – Sector 1 în urma unei licitații unde au fost depusă o singură ofertă. Triumf Gardening a participat ca lider de asciere alături de Terra Gaz Construct, Tahoma Bautrupp, Conteam, Palex Construcții Instalații, Aedificia Carpați și Complet Perfect Construct.

Trăgând linie, se adună 678,5 milioane de lei (150 milioane de euro) primiți de Triumf Gardening. În acest an, Natalia Petrescu și Florin Petrescu au divorțat, iar 45% din companie a ajuns în buzunarul fostei consiliere de imagine din primăria lui Chiliman.
A doua afacere, izolarea termică a blocurilor

În perioada 2009-2010 a apărut posibilitatea izolării blocurilor cu bani de la Uniunea Europeană, program care a fost aplicat și în Sectorul 1. În anul 2006, Florin Valentin Petrescu a înființat firma Ziggy Construct, SRL care s-a specializat apoi pe renovarea enrgetică a blocurilor în perioada amintită anterior.

Societatea respectivă, care după plecarea Nataliei Petrescu din primăria condusă de Andrei Chiliman, a fost trecută pe numele său a primit contracte de 217 milioane de lei, așa cum reiese dintr-un document emis de Primăria Sector 1, altfel spus 48 de milioane de euro la un curs actual de 4,5 lei/euro. De precizat, că pe sistemul de achiziții publice, sunt trecute doar trei contracte ale municipalității conduse în trecut de Andrei Chiliman și firma Ziggy Construct, valoarea acestora fiind undeva la 8 milioane de lei.

Contracte Ziggy Construct cu Primăria Sector 1

contracte-ziggy

Firma Ziggy Construct a fost înființată de Florin Petrescu în 2006, dar până în 2010 practic nu a avut activitate. După care a venit „explozia”. De altfel, dintr-o cifră de afaceri de 63 de milioane de euro raportată în ultimii cinci ani la Ministerul de Finanțe, 53 de milioane au venit de la primăria lui Chiliman.

Donații și comisioane pentru PNL

După ce a plecat din primărie, Natalia Petrescu a preluat firma de la soțul său, aceasta fiind acționar unic în acest moment. Dar Ziggy nu doar a primit bani de la primăria lui Chiliman, ci a și cotizat la partidul primarului și chiar în buzunarul fostului edil, cel puțin așa susțin procurorii Anticorupție.

Pentru început, Ziggy apare în Registrul Autorității Electorale Permanente cu donații pentru PNL, partidul din care făcea parte Andrei Chiliman. Astfel, în 2010, firma soțului Nataliei Petrescu dona 33.000 de lei către partidul liberal.

donatie-publica-ziggy

Mai mult, ajutorul dat de Ziggy către Chiliman, primarul care conducea municipalitatea Sector 1 de unde doar societatea a primit 48 de milioane de euro, nu s-a oprit aici. Conform rechizitoriul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în dosarul care îl vizează pe Andrei Chiliman, acesta și acoliții săi primeau comision de la Ziggy în contul contractelor primite de la primărie.

Astfel, la dosar există declarația unui martor cu identitate protejată care explică faptul că toate contractele de achiziție publică din Sectorul 1 sunt controlate de Vlad Moisescu – preşedinte al organizaţiei locale a PNL în perioada 2003-2013 şi Ioana Costescu – consilier personal al primarului Andrei Chiliman. În concret, această grupare, începând cu anul 2005, a impus un control absolut asupra procedurilor de achiziţie publică derulate la nivelul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti. “Erau şi sunt vizate toate contractele privind lucrări de utilităţi publice: străzi, reabilitări blocuri, lucrări canalizare–apă, instituţii de învăţământ, spitale, etc.”, susține martorul cu identitate protejată.

Din declarațiile date de acesta reiese că membrii grupării condusă de Vlad Moisescu şi Ioana Costescu au condiţionat şi condiţionează şi în prezent, firmele câştigătoare ale licitaţiilor publice, de plata unui „comision” cuprins între 7% – 15% din sumele încasate de respectiva firmă pentru lucrările efectuate, pentru a nu crea probleme în derularea contractelor.

“În concret, până în anul 2007 comisioanele plătite au fost de 7 % din valoarea lucrărilor. Începând cu anul 2007 membrii grupării au solicitat comisioane de 10 % din valoarea lucrărilor, iar din anul 2012 comisioanele au urcat la 15 %”, explică martorul protejat. Procentele erau stabilite de Vlad Moisescu şi comunicate reprezentanţilor societăţilor care aveau încheiate contracte de lucrări sau urmau să încheie astfel de contracte cu primăria.

“Pe segmentul reabilitări de blocuri ştiu că au efectuat lucrări cu plata de comisioane Palex, Iconomic, Ziggy. În cazul acestui gen de lucrări comisionul solicitat de Vlad Moisescu şi plătit de firme era de 15 % începând de la încheierea contractului de anvelopare a blocurilor din sectorul 1, care a fost încheiat în anul 2011 sau 2012”, mai susține martorul DNA.
“Poate fi un conflict de interese”

Reprezentanții Agenției Naționale de Integritate ne-au precizat că nu au investigat afacerile firmei fostului soț al Nataliei Petrescu cu primăria în care a lucrat aceasta. Însă, un specialist în legislația privind integritatea și conflictele de interese din administrația publică ne-a precizat că în acest caz se poate aplica o incompatibilitate cu caracter penal, ceea ce ar însemna că această cauză să fie trimisă unui judecător. Cu toate acestea, Natalia Petrescu ne-a precizat că nu poate fi vorba de așa ceva, din moment ce direcția unde a lucrat în primărie nu avea nicio legătură ce departamentul care acorda contractele firmelor soțului.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

VIDEO Donald Trump a fost împușcat în ureche, la un miting electoral:„Am simţit imediat glonţul sfâşiindu-mi pielea”

0
Donald Trump a fost victima unei tentative de asasinat, la un miting electoral în statul Pennsylvania. Fostul președinte al SUA a fost împușcat în ureche, însă viața lui nu este pusă în pericol. Atacatorul a fost un bărbat în vârstă...