După aproape șase luni de la demisia din fruntea partidului a lui Nicușor Dan, fost candidat la Primăria Capitalei, Uniunea Salvați România își alege sâmbătă un nou președinte, la Congresul USR care are loc la Poiana Brașov.
Vlad Alexandrescu și Dan Barna, parlamentari și vicepreședinți ai Uniunii Salvați România, candidează pentru funcția de președinte al formațiunii. Inițial, se înscrisese în competiție și deputatul USR Cristian Seidler, însă el a anunțat pe 23 octombrie că se retrage din cursa pentru președinția partidului, invocând probleme tehnice legate de pregătirea Congresului.
UPDATE Dan Barna a fost ales președinte al USR
Deputatul Dan Barna este noul președinte al Uniunii Salvați România (USR), ales în cadrul congresului extraordinar al partidului desfășurat sâmbătă la Poiana Brașov. Dan Barna a obținut 127 de voturi din cele 191 exprimate, iar contracandidatul său, Vlad Alexandrescu, doar 50 de voturi.
UPDATE Susținătorii lui Nicușor Dan amenință că vor boicota Congresul USR
Susţinătorii lui Cristian Seidler și, implicit, ai lui Nicușor Dan, au anunţat că vor boicota Congresul USR şi ameninţă că vor contesta în instanţă organizarea şi rezultatul acestuia. Din cei 283 de delegaţi aşteptaţi la congres şi-au înregistrat prezenţa puţin peste 160. Scandalul din USR a s-a amplificat odată cu disputele interne privind desemnarea delegaţilor la Congresul USR de la Poiana Braşov din partea organizaţiei Bucureşti. Vicepreşedintele Cristian Seidler s-a retras din cursa pentru şefia partidului.
Congresul USR are loc după ce fostul lider, Nicușor Dan, a anunțat pe 1 iunie că a demisionat din funcția de președinte, dar și din calitatea de membru de partid. El s-a arătat nemulțumit, la vremea respectivă, de decizia Biroului Național al formațiunii, care se pronunțase împotriva redefinirii familiei în Constituție. Nicușor Dan fusese ales în funcția de președinte al Uniunii Salvați România pe 14 mai 2017, când a fost votat de 173 de delegați prezenți la Congresul USR de la Cluj Napoca. Tot pe 1 iunie, vicepreședintele care obținuse cele mai multe voturi la Congresul USR, Elek Levente, a devenit președintele interimar al formațiunii politice.
Pentru funcția de președinte al formațiunii au candidat atunci patru membri: consilierul parlamentar Șerban Marinescu; deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie; deputatul Nicușor Dan; Cornelia-Florina German.
Partidul Uniunea Salvați România a fost înregistrat oficial de Tribunalul București la data de 23 iunie 2016, amintește Agerpres.
Nicușor Dan, ales președinte la Congresul USR din 2016
Două luni mai târziu, pe 21 august, a avut loc la București congresul de fuziune dintre USR, Uniunea Salvați Bucureștiul și Uniunea pentru Codlea (UPC), noua formațiune având numele Uniunea Salvați România. USB a devenit filiala București a USR. În cadrul congresului, a fost ales Biroul Național al USR, format din 11 persoane. Nicușor Dan a fost ales președinte, iar cei cinci vicepreședinți au fost: Cristian Ghica, Clotilde Armand, Roxana Wring (consilieri la Sectorul 1, respectiv Primăria Capitalei), Dumitru Dobrev și Erwin Albu.
La alegerile legislative din 11 decembrie 2016, USR a obținut 629.375 voturi pentru Senat, adică un scor de 8,92% și 625.154 voturi pentru Camera Deputaților, adică 8,87%, clasându-se pe locul al treilea în preferințele electoratului din România, după PSD și PNL. Astfel, USR a obținut 30 de mandate de deputați și 13 de senatori.
La alegerile locale din 5 iunie 2016, candidatul Uniunii și președintele acesteia Nicușor Dan s-a clasat pe locul al doilea în lupta pentru Primăria Municipiului București, cu 175.119 voturi, respectiv 30,52% din totalul voturilor valabil exprimate. În componența Consiliului General al Municipiului București, USB a obținut 15 posturi de consilieri. Intenția de a înființare a USR a fost anunțată de Nicușor Dan chiar în seara zilei alegerilor, pe 5 iunie. În urma fuziunii prin absorbție de către USR, USB a fost radiat din registrul partidelor politice la data de 25 octombrie 2016.
La rândul său, USB era continuatoarea Asociației Salvați Bucureștiul, înființată în 2008 de Nicușor Dan, Diana-Lavinia Culescu și Loredana-Mirabela Grădinaru. La alegerile locale din 10 iunie 2012, președintele Asociației Salvați Bucureștiul, același Nicușor Dan, a candidat ca independent la Primăria Capitalei, clasându-se pe locul al treilea, cu un scor de 8,45%.
Cetățeanul TV