Compania Aeroporturi București vrea să-i lase fără acțiuni pe salariații de la Otopeni

Otopeni
Aeroportul Otopeni ar putea fi privatizat

Lovitură pentru salarații companiei care deține aeroporturile Otopeni și Băneasa. Printr-o scamatorie, șefii Companiei Naționale Aeroporturi București vor să-i lase pe angajați cu buza umflată atunci când acțiunile companiei vor fi vândute la bursă.

Articol realizat de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Acționarii Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) vor să-i dea la o parte pe salariați de la „masa bogaților”. După cum a relatat deja ziarul „Cetățeanul”, pe 18 mai Adunarea Generală Extraordinară a companiei (80% Ministerul Transporturilor – 20% Fondul Proprietatea) va aproba noul act constitutiv al societății, care are ca miză și privatizarea acțiunilor deținute de stat, prin listarea companiei la Bursa de Valori București.

CITEȘTE ȘI: Curtea de Apel București, cea mai mare eroare judiciară. Judecătorii au inventat donații de terenuri

Salariații de la Otopeni, dați la o parte

Cu voie sau fără voie, șefii companiei au uitat un amănunt esențial – salariații au drept de preemțiune la cumpărarea acțiunilor. Mai mult decât atât, compania are obligația să lea dea și un număr de acțiuni, cu titlu gratuit, înainte de listarea la Bursă!

Obligațiile de mai sus sunt stipulate în contractul colectiv de muncă 2018-2020, în vigoare din noiembrie 2018:

  • Salariaţii companiei vor avea drept de preemţiune în cumpărarea acţiunilor listate la bursă şi vor fi informaţi în legătură cu numărul de acţiuni listate la bursă (Art. 149);
  • În cazul privatizării/listării la bursă compania va depune diligenţele necesare ca fiecare salariat să primească un număr de acţiuni(Art. 176).

„Conducerea companiei vrea să recurgă la un tertip, pentru a nu se mai crampona de drepturile salariaților”, ne-au declarat surse din Aeroportul Otopeni.

Otopeni
Angajații Aeroportului Otopeni au dreptul la acțiuni, în cazul în care Compania Aeroporturi va fi listată la bursă

Sursele afirmă că obligațiiile stabilite și recunoscute în contractele de muncă trebuiau preluate obligatoriu în actul constitutiv, altfel acestea rămân doar pe hârtie.  „Actul constitutiv stabilește cum va funcționa transferul de proprietate al pachetului de acțiuni. De aceea transferul de acțiuni către salariați trebuie stipulat în actul constitutiv.  Altfel, drepturile salariaților vor putea fi ignorate”, afirmă reprezentanți ai salariaților.

CITEȘTE ȘI: Dovada! Guvernul Orban vrea să vândă Aeroportul Otopeni

Luni, 18 mai, se aprobă metoda de vânzare

Posibilitatea listării la Bursă a acțiunilor Companiei Naționale Aeroporturi București va fi aprobată pe 18 mai la Adunarea Generală Extraordinară în care se va vota noul act constitiv al companiei.

„Dreptul de proprietate asupra acțiunilor se transferă conform reglementărilor pieței de capital, respectiv reglementărilor Bursei de Valori București – Piața reglementată la vedere. Ministerul Transporturilor (…) transferă dreptul de proprietate asupra acțiunilor pe care le deține conform reglementărilor pieței de capital”, se prevede în actul care urmează să fie aprobat în ședința din 18 mai 2020.

Cu toate acestea, șeful Corpului de Control al Guvernului, Dragoș Tănăsoiu, a declarat pentru ziarul Cetățeanul că statul va rămâne întotdeauna acționar majoritar lacompania care deține aeroporturile Otopeni și Băneasa, deoarece acestea sunt obiective strategice.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT EXCLUSIV Marea Lojă Națională din România. Templul a intrat la apă

Dacă vinde acțiuni acum, Statul va ieși în pierdere

Specialiștii în economie consultați de ziarul Cetățeanul afirmă că momentul scoaterii la vânzare a acțiunilor nu este tocmai bine ales.

„Urmează o perioadă foarte grea, iar în contextul crizei economice este necesar ca Guvernul să vândă ouăle, nu chiar găina cu ouă de aur. Dacă se vând acțiunile pe bursă în plină criză ecoomică, prețul obținut nu va fi unul bun și se mai pierd și profiturile ulterioare, de care va fi mare nevoie”, spun specialiștii.

Vânzarea acțiunilor nu va putea fi oprită în instanță – creditorii și orice alte persoane care se consideră prejudiciate pot face opoziție în termen de 30 zile de la data publicării hotărârii sau a actului modificator. Din păcate pentru aceștia, pe calea opoziției nu se poate obține anularea hotărârii sau a actului ci doar repararea prejudiciului, deoarce opoziția este calificată ca fiind acțiune în răspundere. Anularea o pot cere doar acționarii, dar este greu de crezut că se va întâmpla.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Un document care devoalează contrabanda la Constanța Sud – Agigea

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.