Colac peste Ciolacu! Pesediștii îi trag preșul de sub picioare

Ca să putem avea o radiografie la zi a actualei scene politice românești, dar și cum va evolua ea spre mijlocul lui 2023, cu un an înainte de alegerile multiple din 2024, trebuie să facem o introspecție în trecut și să vedem cum au ajuns liderii partidelor politice pe funcțiile actuale. Astăzi, ne vom apleca asupra celui mai mare partid din Romania, PSD, și desigur asupra președintelui, Marcel Ciolacu.

Să ne întoarcem deci prin 2018, când sătul de vâslit la ramele bărcii în care pescuiau Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, Ciolacu s-a asociat echipei care a încercat debarcarea președintelui PSD, de atunci, Liviu Dragnea. Alături de Mihai Tudose, Paul Stănescu, Marian Neacșu sau Gabriela Firea, Ciolacu a semnat o scrisoare deschisă prin care cerea demisia președintelui, modernizarea partidului și îndreptarea către valorile europene via opoziție constructivă.

Chiar dacă demersul nu a reușit pe loc, Ciolacu a prins loc pe lista dizidenților din PSD. E adevărat, pe el nu l-a dat Dragnea afară din partid, că nu reprezenta un pericol real. Probabil așa a crezut și Viorica Dăncilă cea care l-a promovat în funcția de președinte al Camerei Deputaților, impresionată probabil și de zelul cu care Marcel îi pupa de zor mâna.

ADN-ul PSD

Dar, să revenim în zilele noastre, cu un PSD la guvernare și cu președintele ranforsat și străbătut de gânduri lăuntrice, de ascensiune către Palatul Cotroceni via Palatul Victoria. Totul începe în 2021 când Johannis, sătul de isteriile USR, îl poftește pe Ciolacu să intre la guvernare alături de PNL, iar acesta profită de degringolada din formațiunea liberală obținând portofolii importante pentru social democrați. Sătui de opoziție, liderii PSD se așază bine la guvernare și încep să împartă funcții, bani și influență așa cum este în ADN-ul acestui partid dominant.

Este momentul când Ciolacu își pierde direcția și misiunea și, influențat de sfaturile consilierilor săi proveniți din fundațiile sorosiste, se rupe de trecut și începe o ascensiune discutabilă pentru accederea în cea mai importantă funcție din stat. Practic, președintele PSD băga adânc mâna în pușculița partidului și arunca cu bani în curtea televiziunilor pentru a-și face o campanie de imagine agresivă și, aparent, nejustificată.

Apoi, Ciolacu face bilanțul guvernării în cadrul unui eveniment la care nici măcar din politețe nu l-a invitat pe premierul în funcție, Nicolae Ciucă. Ba mai mult, buzoianul își asuma ritos rolul de a da ora exactă în guvern și arunca pe masă tema impozitării progresive, știind exact că acesta este ultimul lucru pe care PNL îl va accepta.

Băiat bun

Colegii de PSD spun că aceste excese nu-i aparțin lui Marcel Ciolacu, altfel băiat bun, la locul lui, ci echipei de consilieri plătiți de partid pentrua-i făuri imaginea. În fapt, aceștia nu fac altceva decât să copieze rețeta patentată a lăutarilor care știu că dacă melodia place clientului acesta bagă adânc mâna în buzunar. Smart, ce să zicem!!

Nu a durat mult și Ciolacu și-a arătat obediența față de niște structuri de putere nevăzute, dar foarte eficiente, și a trădat-o pe Dăncilă în timpul moțiunii de cenzură, atunci când a avut un rol activ în căderea guvernului PSD. În mod natural, după pierderea alegerilor, Dăncilă a sfârșit că toți ceilalți președinți PSD, iar molcomul Ciolacu și-a asumat virarea partidului către Cotroceni, preluând astfel conducerea social democraților.

De altfel, primele acțiuni politice cu adevărat relevante au fost cele două instalări succesive ale guvernului Orban 1 și 2, iar asta a demonstrat că partidul a virat european cu toată viteza!!! Toată strategia, toate visurile de preamărire ale liderului din Kiseleff, par însă a se dezumfla, după ce președintele Johannis a dat de înțeles că varianta de a deveni șeful NATO nu este foarte îndepărtată, probabil cu o înțelegere prealabilă de a lasă președinția actualului secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Fost ambasador al României în SUA, ministru de externe, președinte al fundației Aspen și al doilea om din NATO, Geoană pare a avea drum liber către Cotroceni. Mai multe sondaje de opinie îl dau deja ca și mare favorit, în vreme ce Marcel Ciolacu în ciuda campaniei excesive de imagine, plătită cu bani mulți, nu reușește să-și depășească în încredere și notorietate nici măcar colegii de partid, Alexandru Rafila și Gabriela Firea.

Interesant este că după amenințarea președintelui conform căreia acesta nu agreează ieșirile necontrolate la televizor pe teme sensibile cum ar fi Codul fiscal, a apărut cazul Chesnoiu, iar surse bine informate susțin că printre convorbirile înregistrate se regăsește și una cu Marcel Ciolacu, cu o micuță rugăminte, ca să ajute un amic cu un serviciu. Adică, fix obiectul dosarului Chesnoiu.

Și, colac peste pupăză, lideri din teritoriu încep să discute despre susținerea PSD pentru Geoană. Trist pentru Ciolacu este că și la Palatul Victoria pare că se aduc îmbunătățiri din Timișoara sau, ca să traducem, se pregătește un birou pentru amicul Grindeanu. Rămâne de văzut ce strategie vor aborda consilierii geniali din Kiseleff, dar poate în toamnă.

Acum e vacanță…

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here