CNSC anulează rezultatul unei licitații dubioase din ograda lui Marian Petrache, președintele CJ Ilfov! Câștigătoare era cea mai scumpă ofertă

Marian Petrache
Marian Petrache, președintele CJ Ilfov

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a anulat rezultatul unei licitații soluționată dubios, la Consiliul Județean Ilfov, în care fusese desemnată câștigătoare cea mai scumpă ofertă pentru realizarea Planului de Amenajare a Teritoriului Județului Ilfov – similar Planului de Urbanism General (PUG) pentru București.

CNSC a stabilit nu doar că motivele eliminării celei mai ieftine oferte au fost ilegale ci, mai mult, că oferta cea mai scumpă, declarată câștigătoare, era neconformă și trebuia, deci, eliminată de comisia avizată de Marian Petrache, președintele CJ Ilfov.

Cum „s-a făcut loc” pentru cea mai scumpă ofertă

Petrache
Oferta câștigătoare, de trei ori mai scumpă decât cea mai avantajoasă financiar

La licitație au participat, în calitate de contracandidate, aproape toate firmele și instituțiile importante care lucrează, în prezent, și la Panul de Urbanism General (PUG) al Bucureștiului. Astfel, pe 21 decembrie 2015, comisia de licitație avizată de Marian Petrache, președintele Consiliului Jedețean Ilfov a deschis ofertele depuse de:

  • Intergraph Computer Services (împreună cu institutul „Urban – Incerc”, SC Metroul SA și SC IHS România SRL ) – 1 milion de lei plus TVA;
  • Universitatea de Arhitectură Ion Mincu împreună cu SC Arnaiz Madrid – sucursala București) – 960.000 lei plus TVA;
  • Synergetics Corp (împreună cu ESRI Romania) – 338.095 lei plus TVA;
  • SC FIDA Solutions (împreună cu SC Urbis Geoproiect) – 684.500 lei la care se adaugă TVA.

Dacă, oficial, câștigătoarea trebuia desemnată pe baza unui punctaj, în funcție de prețul cerut și de oferta tehnică, în realitate CJ Ilfov a desemnat câștigătoare cea mai scumpă ofertă, cea a Intergraph, eliminând, din diverse motive, toate celelalte trei oferte.

Astfel, oferta FIDA Solutions ar fi fost eliminată pentru lipsa unor experți, iar cea a Universității de Arhitectură a fost descalificată pentru că nu avea exeprienți suimilară pentru aplicații GIS (Sistem Informațional Geografic). Oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere financiar (de trei ori mai ieftină decât cea declarată câștigătoare) a fost însă eliminată abia pe 11 august, pe motivul, dovedit fals, că Synergetics nu ar fi răspuns în termen unei solicitări de clarificări a ofertei.

Verdict CNSC – tocmai câștigătorii au oferta neconformă

Petrache
Tocmai oferta câștigătoare este neconformă

Synergetics a contestat însă decizia CJ Ilfov la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), care i-a dat dreptate și a anulat rezultatul licitației din cuurtea lui Marian Petrache. Mai mult, CNSC a constatat că tocmai oferta cea mai scumpă, cea declarată câștigătoare de oamenii lu Petrache trebuie declarată neconformă, deoarece câștigătorii ar fi menționat în ofertă că periooada de implementare va fi de 21 de luni, în loc de maxim 15 luni, cât era prevăzut în caietul de sarcini!

Pentru toate acestea, Consiliul determină că sunt întemeiate criticile contestatorului (SC Synergetics – n.r.) referitoare la neconformitatea ofertei (oferta câștigătoare, depusă de asocierea condusă de Intergraph – n.r.) (…) sub aspectele analizate în cele ce preced, având în vedere și faptul că perioada de implementare indicată cu nerespectarea documentației de atribuire și, implicit a dispozițiilor art. 170 din O.U.G. nr. 34/2006”, se arată în decizia CNSC.

CJ Ilfov are termen până la sfârșitul acestei săptămâni să reevalueze ofertele. „În caz contrar membrii comisiei lui Petrache s-ar purtea alege inclusiv cu plângere poenală pentru abuz în serviciu”, ne-au spus surse din CJ Ilfov.

UPDATE Marian Petrache spune că nu are nicio implicare

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, susţine că nu i se poate imputa nimic în această speţă. „Nu am avut nicio legătură cu comisia de licitaţie şi nici nu am participat la licitaţie, aşa că nu mi se poate imputa ceva”, a declarat Petrache pentru Cetateanul.net.

Haosul urbanistic din Ilfov convine Mafiei imobiliare

Județul Ilfov nu a avut niciodată PATJ, planul realizat în 2003 nefiind niciodată aprobat. Surse confidențiale ne-au spus că această situație s-ar fi perpetuat și pentru că astfel s-au putut face averi ilicite, de miliopane de euro, din aprobarea planurilor urbanistice pentru zonele rezidențiale de lux din Ilfov, dar și din introduceri în intravilan și autorizări.

Deși trebuia să fie o prioritate încă din 2008,  președinții CJ Ilfov, Cristache Rădulescu și Marian Petrache au tot amânat elaborarea, poate și pentru că grupurilor de inrterese le-a convenit starea de neclaritate și haos. Un exemplu Un exemplu îl reprezintă scenariile din urmă cu ani buni pentu șoseaua de centură care urmăreau proprietatea unora și nu traseul corect.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.