UPDATE Guvernul a atacat legea conversiei creditelor în franci elvețieni. CCR: e parţial neconstituţională

Aeroportul Otopeni, Oferta de guvernare, candidatul PLUS la Primăria Capitalei Cioloș, părăsit a doua oară într-o săptămână

Guvernul a contestat luni seara, la Curtea Constituțională, proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia tuturor creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării. Camera Deputaților a adoptat în unanimitate, pe 18 octombrie, proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni.

UPDATE CCR: Legea dării în plată e parţial neconstituţională

 Curtea Constituțională a stabilit marți că o sintagmă din prevederile legii privind darea în plată trebuie eliminată, iar anumite dispoziții ridică probleme de imprevizibilitate. Președintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat că actul normativ poate fi considerat parțial neconstituțional. ”Legea a fost declarată parțial neconstituțională. (…) Dorința noastră este să dăm o soluție dreaptă care să fie înțeleasă de bănci și să fie acceptată de debitori. (…) Instanțele judecătorești vor fi obligate să se supună deciziei noastre și să verifice problematica impreviziunii la contractele ce tind a fi încheiate prin darea în plată”, a spus Dorneanu.

Deputații, for decizional pentru acestă lege, au eliminat plafonul de 250.000 de franci elvețieni propus de Senat. și au trimis legea la promulgare. Conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării nu va putea intra însă în vigoare decât dacă judecătorii Curții Constituționale vor hotărî că legea respectă Constituția. Potrivit lui Liviu Iolu, purtărorul de cuvânt al Executivului, Guvernul susține elementele și cazurile sociale, dar legea în forma adoptată de Parlament depășește susținerea pe care Palatul Victoria o poate asuma.

Ce reclamă Guvernul Cioloș

Potrivit unui punct de vedere transmis Camerei Deputaților anterior adoptării proiectului, Guvernul consideră că aplicarea legii și la creditele în derulare contravine principiului neretroactivității și previzibilității legii, consacrate de Constituție și că aceste principii pot fi încălcate, dacă există un temei social.

Deputații au ignorat însă cererea Cabinetului Cioloș, care a cerut ca legea să fie aplicată doar persoanelor fizice consumatori, cu credite de până la 150.000 de euro (echivalent în franci elvețieni) și cu un grad de îndatorare de peste 50%. Inițial, deputații au introdus condiția privind gradul de îndatorare și un plafon de 250.000 de franci elvețieni, dar modificările au fost retrase. Ca urmare Guvernul a reluat agumentele inițiale, în sesizarea de la Curtea Constitutională a României (CCR). „Guvernul a avizat pozitiv în Parlament legea conversiei în franci elvețieni în condițiile în care forma votată ar fi păstrat caracterul social al inițiativei parlamentare. Legislativul însă nu a ținut cont de această opinie transmisă de Guvern și legea adoptată a depășit cadrul social motiv pentru care Guvernul contestă această formă la CCR” , au declarat surse guvernamentale, citate de News.ro.

Alina Gorghiu: Legea nu are de ce să pice la Curtea Constituțională

rranci
Alina Gorghiu crede că legea va trece, totuși, de Curtea Constituțională

Președintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat, luni, că legea privind conversia creditelor în franci elvețieni nu are motive „să pice” la Curtea Constitutională a României (CCR), menționând că, în ceea ce privește controlul de constituționalitate cerut de Guvern.
„Atacul la CCR poate avea și o conotație pozitivă. S-ar fi amânat aplicarea legii prin atacurile băncilor la Curtea Constitutională, deja au anunțat că vor ataca, ca și în cazul legii dării în plată. Am convingerea și cred că acesta este cel mai important mesaj pe care îl transmit în seara aceasta pentru cei afectați de conversia despre care vorbim — faptul că legea nu are motive să pice la Curtea Constitutională. Nu este prima, nici ultima lege care este supusă acestui control de constituționalitate. Faptul că se face un control de constituționalitate poate să ușureze parcursul ulterior al legii. Nu există motive, în opinia mea, ca această lege să nu treacă de cenzură CCR”, a spus Gorghiu, la Realitatea TV, intrebată cu privire la contestarea la CCR de către Guvern a proiectului de lege referitor la conversia creditelor în franci elvețieni.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.