Ciocoii de la Asociația Municipiilor. Cum se îmbogățesc bugetarii aleșilor

Asociația Municipiilor
Robert Negoiță este cel care a adus-o pe Valeria Mateescu la AMR

Salarii de nababi, posturi în consilii de administrație sau angajamente în diverse proiecte finanțate din bani publici – acestea sunt doar câteva dintre beneficiile funcționarilor din Asociația Municipiilor din România primite în schimbul fidelitatății față de baronii care reprezintă interesele municipalităților. Valeria Mateescu, mâna dreaptă a șefului AMR, Robert Negoiță, a agonisit în numai 5 ani două apartamente, o vilă de lux, terenuri și trei mașini.

Valeria Mateescu,  directorul economic al Asociației Municipiilor din România (AMR), a pornit de jos. În anii ’90, Mateescu a fost contabil la SCAVL Berceni SA, după care s-a angajat la Primăria Sectorului 3. A fost, pe rând, inspector de specialitate, consilier la Direcția Impozite, șef Serviciu Financiar Buget și șef Serviciu Constatare Persoane Fizice.

A fost remarcată de primarul Robert Negoiță, iar norocul i s-a schimbat. În 2016, edilul Sectorului 3 a promovat-o pe Valeria Mateescu în funcția de director economic la Asociația Municipiilor din România (AMR), organism pe care îl conduce și în prezent.

Noua poziție i-a adus Valeriei Mateescu numeroase privilegii. De la membru în Consiliul Director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară București, Valeria Mateescu a ajuns în Consiliul de Administrație al Apa Nova, la care Municipiul București deține 16,31% din acțiuni, așa cum se precizează pe site-ul companiei. În 2017, Valeria Mateescu a fost numită și în Consiliul de Administrație al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Și soțul său a făcut carieră la stat. De la un simplu angajat al DGASPC Sector 3, Laurențiu Mateescu a reușit să ajungă la Garda Financiară, pentru ca în prezent să lucreze la Curtea de Conturi a României.

Recomandată de „pregătire și experiență”

Valeriei Mateescu i se pare firesc să beneficieze de aceste privilegii, pentru că o recomandă „pregătirea și experiența”. La fel ca, probabil, alte câteva zeci de mii de români, dar care nu au fost invitați niciodată la „masa bogaților”.

„Consider că atât pregătirea profesională, cât și experiența managerială au condus la desemnarea mea de către CGMB ca membru în Consiliul de Administrație al Apa Nova București SA. La fel și în cazul numirii în Consiliul de Administrație al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară”, este explicația arogantă a Valeriei Mateescu pentru sinecurile de la Apa Nova și ANCPI.

Venituri de nababi

Asociația Municipiilor
Valeria Mateescu a câștigat anul trecut din salarii peste 220.000 lei

Ascensiunea profesională i-a adus Valeriei Mateescu și împlinirea materială. În 2013, actuala directoare economică a AMR era șefa Direcția Impozite și taxe locale, din cadrul Primăriei Sectorului 3, și nu prea avea nimic cu care să se laude în declarația de avere. Nici nu e de mirare, din moment ce leafa sa era doar de 1.700 de lei pe lună. An de an, pe măsură ce primarul Negoiță a „responsabilizat-o” cu tot felul de angajamente, averea Valeriei Mateescu a crescut ca Făt Frumos. Așa se face că în ultima declarație de avere, din iunie 2018, Mateescu a declarat un apartament, trei mașini Toyota și mai multe conturi în bănci, în lei și în euro. Valeria Mateescu a declarat și două credite bancare – unul de 40.000 de lei, iar altul de 155.000 de lei.

În privința veniturilor, Mateescu a raportat salariul de la Asociația Municipiilor, de 9.000 de lei pe lună, precum și indemnizația de membru în Consiliul de Administrație al Apa Nova, care s-a ridicat la 9.500 de lei pe lună.

La aceste venituri, se mai adaugă indemnizația de membru în Consiliul de Administrație al ANCPI, care se ridică la suma de 2.000 de lei pentru fiecare ședință, adică 20% din salariul șefului Agenției, așa cum prevede legea

Mai „modest”, soțul – Laurențiu Mateescu – a încasat de la Curtea de Conturi o leafă lunară de 6.300 de lei.

„Mătușa Tamara” de la Asociația Municipiilor

Asociația Municipiilor
Valeria Mateescu și-a trecut vila de lux pe numele mamei pensionare

Valeria Mateescu nu și-a trecut, însă, întreaga avere în declarațiile centralizate de Agenția Națională de Integritate. Pe post de „mătușa Tamara” a fost mama directoarei economice a AMR. Așa se face că mai multe terenuri intravilane de la marginea Capitalei, dar și o vilă de lux, situată la marginea comunei Jilava, au fost trecute pe numele pensionarei Elisabeta Sandu (72 de ani).

Septuagenara a fost scoasă în față de fiica sa și în cazul achiziției unui apartament de 101 metri pătrați, în 2014, pe care Valeria Mateescu pare a-l fi achiziționat chiar de la mama ei. De altfel, în acest apartament își aveau deja domiciliul atât  Elisabeta Sandu, cât și fiica sa. În declarația de avere din anul 2015, Valeria Mateescu a menționat că încasa, de pe apartamentul care fusese al mamei sale, o chirie lunară de 3.080 de lei. În declarația de avere din 2017, acest apartament nu mai apare. În schimb, este declarat un altul, de 60 m2, achiziționat printr-un credit imobiliar.

Investitoare imobiliară

Pensionara Elisabeta Sandu s-a ocupat, cel puțin pe hârtie, și de tranzacții cu terenuri. Mama Valeriei Mateescu figurează în actele cadastrale cu un teren intravilan de 6.800 de metri pătrați, aflat „în buza Bucureștiului”, dar înregistrat în comuna Măgurele, dezmembrat în 12 loturi. În 2008, terenul respectiv era evaluat pe grila notarială la 482.650 lei (circa 134.000 de euro).

Asociația Municipiilor
Valeria Mateescu a vândut mai multe terenuri

Pe unul dintre terenurile de la Măgurele și-a construit vila, în anul 2012, Valeria Mateescu. Celelalte au fost puse în vânzare.

„Vând 11 loturi de teren de câte 615 mp din care 475 mp proprietate exclusivă și 140 mp cotă indiviză din drumul de servitute, aflate la circa 400-500 m în spatele Benzinăriei Petrom și 700-800 m de stațiile RATB (tramvaie și autobuze) de la Bariera Progresului”, este unul dintre zecile de anunțuri postate pe mai multe site-uri de profil. Aceste anunțuri prezintă același număr de telefon de contact ca numărul „de serviciu” al Valeriei Mateescu, ca director economic al Asociației Municipiilor din România.

„E niște gropi acolo”

Am sunat la numărul de telefon afișat pentru a verifica cine este proprietarul „de facto” al terenurilor. Surpriză, a răspuns chiar „investitorul imobiliar” Valeria Mateescu.

Ne-am prefăcut interesați de un teren și am înfiripat un dialog cu omul de încredere al șefului AMR, Robert Negoiță: „Mai am o parcelă de vânzare. Accesul este foarte ușor, eu locuiesc chiar acolo. Terenul este gard în gard cu curtea mea. Este un drum de servitute. E niște gropi cu bălți până la drumul pietruit. Ultimul preț este cel pe care-l negociem. Dacă vă place terenul, îmi spuneți cât oferiți și undeva la mijloc dacă ne întâlnim, este ok”.

Întrebată dacă este proprietarul terenurilor, pentru că „nu am vrea să tratăm cu intermediari”, Valeria Mateescu a confirmat: „Mama este… de fapt eu sunt”.

Valeria Mateescu se ferește ca cineva să-i afle preocupările din timpul liber. Atunci când ne-am oferit să discutăm la biroul său de la AMR despre tranzacție, femeia a refuzat categoric. „În niciun caz aici, nu vreau să discut la birou problemele personale. Separăm lucrurile.”, a fost reacția speriată a Valeriei Mateescu.

Contactată, ulterior, de reporterii „Cetățeanul”, Valeria Mateescu a spus că vila din Măgurele în care locuiește, dar și terenurile intravilane, nu îi aparțin, de aceea nu le-a trecut în declarația de avere.

„Casa din Măgurele este proprietatea mamei mele și a fost construită din fonduri proprii”, a fost explicația laconică, dar suspect de neverosimilă a directoarei economice a Asociației Municipiilor.

Cum se finanțează AMR

Asociația Municipiilor din România, extrem de vocală în ceea ce privește proiectul de buget, este finanțată din bani publici. Astfel, cotizația anuală de membru al AMR se calculează după formula: 0,5 lei/locuitor/an × numărul de locuitori raportat de Institutul Național de Statistică la data de 1 ianuarie a anului anterior celui pentru care se datorează cotizația și se achită din bugetul local. Până în 2018, contribuția a fost de 0,3 lei/locuitor.

Cele 103 municipii din România cotizează anual la AMR circa 3 milioane de lei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.