#Caracal Cine îl ține în brațe pe chestorul Buda, „demis” la conducerea Poliției de Frontieră?

Pe 27 iulie 2017, Șeful Poliţiei Române, chestorul Buda Ioan, a fost demis de ministrul de Interne, Nicolae Moga, la cererea Vioricăi Dăncilă. Câteva zile mai târziu, Moga și-=a dat demisia iar presa a aflat că Ioan Buda a revenit pe postul de șef al Frontierei?!

Cum demiterea a fost de operetă și Buda s-a reîntors la cârma Poliției de Frontieră, îi adresăm ministrului Mihai Fifor o întrebare publică: ce-l recomandă sau cine-l ține în brațe pe chestorul Ioan Buda în ciuda tuturor cazurilor grave, de poliție sau de etică în care a fost implicat? Că vârsta de pensionare o are de mult!

Ca în Sicilia: Șeful Controlului la Frontieră, în genunchi în fața lui Buda

Ioan Buda a ocupat funcţia de inspector general al Poliţiei de Frontieră în perioada 2010-2015, ca apoi să fie, până în 2016, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. A revenit la finalul anului 2016 în funcţia de şef al Poliţiei de Frontieră. În luna iunie 2018 a ajuns șeful Poliției Române, funcție în care l-a „surprins” scandalul tonelor de droguri descoperite de un pescar în Delta Dunării.

Ioan Buda a fost implicat într-un scandal în 2017, când ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a dispus o anchetă după ce în presă au apărut imagini în care şeful Serviciului Control din cadrul Poliţiei de Frontieră Aurelian Miu îngenunchează în faţa unei mese la care stau chestorul Ioan Buda și mai mulţi chestori din minister. 

chestorul Buda
Fotografia apărută în ziarul Național. Sursa: ziarul Național

Scenele, despre care ministrul Carmen Dan spunea că sunt din 2013, s-ar fi petrecut la ultimul etaj al clădirii în care se află sediul Poliţiei de Frontieră, iar la masă sau în încăpere se mai aflau, în afară de Gelu Oltean, care conducea la acel moment DGPI, chestorul Ioan Buda, chestorul Marcel Ardelean, şeful Direcţiei de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei, precum şi alţi şefi de structuri din Poliţia de Frontieră.

Carmen Dan a confirmat atunci că generalul Buda „se pare că ar fi fost prezent la acel eveniment”: „Din verificări nu reiese foarte clar că domnul Buda (n.r. – generalul Buda, şeful Poliţiei de Frontieră) era de faţă, mai sunt persoane de audiat, dar se pare că ar fi fost prezent la acel eveniment”, preciza atunci ministrul de Interne.

Cine este „Regina Vămilor”?

În 2011, pe când chestorul Buda era, tot ca acum, șeful Poliției Române de Frontieră, a fost acuzat de unul dintre lucrătorii punctului de frontier de la Moravița, arestat preventiv pentru dare de mită, că ar avea statutul de „regină a șpăgilor” colectate din vămi.

Se tot vorbeşte că vor să ajungă la regină. Păi sunt două. La vamă regina e Blejnar, iar la Poliţia de Frontieră este chestorul Buda. Transporturile sumelor către Bucureşti se fac cu maşinile personale ale oamenilor de legătură, pentru că nu mai mergea cu avionul. Au fost dintre noi care au vrut să facă autodenunţ şi nu au fost lăsaţi„, scria fostul lucrător din Vama Moraviţa rutier, într-o scrisoare trimisă din arest, citată  de Digi 24.

Drogurile au intrat pe sub nasul SCOMAR, administrat de chestorul Buda

SCOMAR Marea Neagră
Pe sub „nasul” SCOMAR trec și drogurile și contrabandiștii cu sturioni. Atât cheltuiala cu sistemul SCOMAR, de supraveghere pe Marea Neagră, cât și intrarea în paragină a sistemului SCOD, de pe Dunăre, s-au produs în mandatul chestorului general de poliție Ioan Buda, șeful IGPF

Pe 29 martie 2017, Cetățeanul.net a semnalat că SCOMAR, „cel mai performant sistem” de monitorizare al Frontierei la Marea Neagră, orbește atunci când trec contrabandiștii de sturioni. “Aici se face cel  mai mare braconaj la sturioni, iar mafia nu vrea să se vadă pe camere sturionii din bărci, pescuiți ilegal. Gândiți-vă, o moruniță de 200 de kg poate avea chiar și 50 de kile de icre care se vând cu 1000 de euro kg. 50.000 de euro sunt bani, nu?”, ne-a spus un angajat al Poliției de Frontieră.

Citește și SCOMAR, sistemul care vede în clar la 100 de mile este “scos din priză” când trec braconierii de icre negre

Poliției de Frontieră (condusă de chestorul Buda) a recunoscut că instalațiile optometrice de la Perișoru nu funcționează mereu, însă au susținut că întreruperile ar fi remediate rapid. “În situația în care au fost identificate defecțiuni, acestea au fost remediate în cadrul contractului de mentenanță”, ni s-a transmis de la IGPF.

Citește și Poliția de Frontieră, oarbă pe Dunăre la granița cu Ucraina! Supravegherea pe timp de noapte e praf. Care Schengen?

Doi ani mai târziu, tot pe sub ochii SCOMAR au trecut bărci încărcate cu tone de cocaină. „Sunt suspiciuni că este închis în mod deliberat, pentru a nu-i deranja pe ”vânătorii” de icre negre. Aspectele descrise mai jos sunt cu cu atât mai grave cu cât acestea, alături de gravele probleme descoperite la Sistemul de Supraveghere de pe brațul Chilia, pot afecta șansele României de aderare la spațiul Shengen” – a relatat Patrick André de Hillerin, de la fața locului, în reportajul intitulat Narcos Delta Dunării!

Nici aceste cazuri nu l-au afectat, în vreun fel pe chestorul Buda, fie că a fost șef al Poliției Române, sau „simplu șef” al poliției de Friontieră.

Exemplele mai pot continua, presa abundă de informații despre cariera controversată pe care a avut-o în ultimii ani, chestorul Buda. Cele de mai sus sunt însă suficiente pentru a repeta întrebarea de ce sau de cine este ținut în brațe chestorul Buda?

 

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Buda e deasupra LEGII!!!

    SI o sa ia si pensie speciala…..

    IDEEA e ca PARTIDUL CARE IL PROTEJEAZA PE BUDA O SA PIARDA ZECI DE MII DE VOTURI PE MANA LUI BUDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.