Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul

Mircea Diaconu

Cetățeanul Mircea Diaconu, eurodeputat ALDE, a pierdut definitiv, la Tribunalul Municipiului București, procesul pe care l-a intentat jurnaliștilor Adrian Bărbulescu și Cătălin Antohe, pentru un articol publicat în aprilie 2015.

„Respinge apelul ca neîntemeiat. Definitivă. Pronunțată în ședință publică azi, 24.02.2017”, se arată pe site-ul Tribunalului Municipiului București (TMB). Apelul fusese formulat de Mircea Diaconu, după ce eurodeputatul pierduse pe fond procesul pe care ni l-a intentat, după publicarea, pe 2 aprilie 2015, pe site-urile Europeanul.org și Cetateanul.net, a articolului intitulat Cetăţeanul „independent” Mircea Diaconu face de râs România la Bruxelles. 13 asistenţi parlamentari pentru activitate zero în Parlamentul European.

Articol realizat de Adrian Bărbulescu și Cătălin Antohe

Mircea Diaconu și-a angajat un număr record de asistenți

Mircea Diaconu
Apelul lui Mircea Diaconu a fost respins, ca neîntemeiat, de judecătorii Tribunalului Municipiului București

La vremea respectivă, cele două site-uri informau, preluând o anchetă a Euractiv, că actorul român, ajuns europarlamentar cu sprijinul anteniștilor Mircea Badea, Mihai Gâdea și al fostului primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie (care ar fi strâns semnături pentru el, a scris presa), urma să fie verificat de procurorii francezi. Mircea Diaconu era menționat că și-a angajat, cu bani europeni, 13 asistenți europarlamentari în România, față de șase, cât este media deputaților din Parlamentul European.

Scânteia a fost aprinsă de Parchetul din Paris, care a deschis pe 24 martie o anchetă preliminară referitoare la asistenţii parlamentari ai Frontului Naţional (formaţiunea de extremă dreaptă condusă de Marine Le Pen), „urmare a denunţării de către Martin Schulz, preşedintele PE (la acea vreme – n.red.), a unor fapte susceptibile de abuz de încredere”, după cum le-a precizat Parchetul jurnaliştilor de la Euractiv Franţa.

Justiţia franceză a fost catalogată drept competentă în această speţă, din cauza faptului că sediul Parlamentului European este la Strasbourg. Frontul Naţional nu este singura formaţiune care profită la maximum de lejeritatea cu care pot fi cheltuite sumele forfetare primite de europarlamentari.

Fiecare dintre aceştia dispune de o sumă totală de 21.349 de euro pentru a-şi remunera asistenţii. Aceştia din urmă sunt grupaţi în două categorii. Prima este cea a asistenţilor „acreditaţi”, care-şi desfăşoară activitatea direct la sediile din Bruxelles şi Strasbourg şi a căror recrutare face obiectul unui control al Parlamentului European. Ei trebuie plătiţi în funcţie de o grilă care ţine cont de competenţele lor.

Cu alte cuvinte, nu ai cum să le plăteşti 300 de euro pe lună, pentru că nu acceptă Parlamentul European, pe de o parte, şi nu pot trăi cu o asemenea sumă în Vestul Europei, pe de altă parte.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre asistenţii „locali”, care se duc la serviciu în ţările de origine ale eurodeputaţilor la care sunt arondaţi. Recrutarea lor este în afara oricărui control, fapt care i-a pus pe gânduri pe reprezentanţii Departamentului Financiar al Parlamentului European. În medie, eurodeputaţii au câte doi asistenţi acreditaţi şi câte şase la nivel local.

Eurodeputatul Mircea Diaconu nu se spetise cu munca la Bruxelles și Strasbourg

Mircea Diaconu
Mircea Diaconu

După ce am preluat informația prezentată de colegii noștri de breaslă de la Euractiv, ne-am aplecat și asupra activității pe care a depus-o Mircea Diaconu în Parlamentul European, prilej cu care am constatat, la vremea respectivă, că ea tindea la ZERO, potrivit informațiilor oficiale de pe pagina de Internet a Parlamentului Euriopean. Până la acea dată, Mircea Diaconu nu figura, pe pagina oficială a Parlamentului European, drept raportor sau raportor din umbră pentru niciun proiect. Mircea Diaconu figura doar că își pusese semnătura (alături de alţi şase eurodeputaţi ai ALDE!) pe o singură propunere de rezoluţie, privind locurile de muncă pentru tineri.

Nici în timpul scurs de la publicarea articolului pentru care am fost dați în judecată și până acum Mircea Diaconu nu s-a remarcat prea mult cu munca la Bruxelles și la Strasbourg. El a avut două rapoarte în calitate de raportor (un raport referitor la propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind Anul european al patrimoniului cultural și un altul „Spre o abordare integrată a patrimoniului cultural european”). De asemenea, a fost raportor alternativ în alte trei cazuri (raport referitor la punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1295/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind instituirea programului „Europa Creativă” (2014-2020) și de abrogare a Deciziilor nr. 1718/2006/CE, nr. 1855/2006/CE și nr. 1041/2009/CE; raport referitor la o politică coerentă a UE pentru industriile culturale și creative; raport referitor la filmul european în era digitală).

Cât despre luările de cuvânt în plenul PE, nu le-am contabilizat nici atunci, nici acum. La ele erau „campioni” foștii eurodeputați precum Corneliu Vadim Tudor și Gigi Becali, dar acestea nu sunt creditate ca fiind o activitate parlamentară „de substanță” la Bruxelles și Strasbourg.

Cetățeanul TV

4 COMENTARII

  1. Probabil ca nu le-a facut jocurile lor murdare din parlamentul eropean. El a sustinut interesele Romaniei, nu ca M.Macovei, care se tine numai de intrigi impotriva romanilor.

  2. Singurul europarlamentar din Romania care a fost ales ca INDEPENDENT, deci fara sprijin politic, un cetatean care a fost sicanat in permanenta de ANI, ani intregi, un actor talentat, un OM adevarat..sigur ca are multi dusmani si invidiosi!

    • A fost ales „independent” la fel cum a fost Eba Basescu!
      Ca actor e foarte bun, de cand a intrat in politica are rol negativ. Adevarat maestru!

      • Comentariu vadit rauvoitor avand in vedere comparatia. Poate ai uitat de lista lui Mantoc daca faci asemenea alaturari. Antenele au fost odata varful de lance al opozitiei anti-Base unde era si Diaconu si Topescu si altii. Daca Base nu folosea serviciile discreditand postul dupa demascarea lui frate-sau pe post, alta ar fi fost pozitia lor acuma. Imediat dupa acuzarea lui Mircea Basescu, in vacanta judecatoressca e convocat un judecator (neales arbitrar) in 24h citeste zeci de mii de pagini si-l condamna pe Varan in cateva zile. Cum oare? 🙂 Eu zic ca merita condamnat, dar nu as vrea sa am o asemenea mascarada de proces ca si al lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here