Cel mai mare fake news despre Coronavirus

news despre Coronavirus
Viorel Patrana SURSA YouTube

Un pastor adventist a lansat pe Facebook cel mai mare fake news despre coronavirus din România. În mai puțin de două zile, informațiile false promovate și proferate de pastor au fost citite și crezute de milioane de români.

Pastorul Viorel Patrana încearcă să ne convingă că pneumoniile nu există, că întreaga pandemie a fost diagnosticată și tratată greșit și că bolnavii nu ar trebui internați și nici conectați la ventilatoare. Medicii de renume și de înaltă calificare profesională sunt îngroziți de aberațiile promovate de pastor.

CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis a fost categoric dezinformat, afirmă medicul Adrian Streinu-Cercel, după demiterea sa

Fake news despre Coronavirus: „S-a demonstrat că nu este vorba de pneumonie”

Pandemia devine și mai periculoasă pe fondul difuzării unor informații false, menite să manipuleze populația. Cel mai mare fake news despre Coronavirus circulă de câteva zile pe rețelele sociale.

S-a demonstrat că nu este vorba de pneumonie”, „ventilatoarele nu au fost niciodată necesare” sau „nu a fost necesară unitatea de terapie intensivă” sunt câteva dintre afirmațiile false citite și distribuite de sute de mii de ori în doar trei zile pe toate rețelele sociale.

Informațiile, respinse categoric de către medicii specialiști, au fost lansate de un pastor adventist, Viorel Patrana, prezentat în trecut drept un apropiat al lui Robert Negoiță, actualul primar al Sectorului 3.

 În ciuda răspândirii masive a postării, nici până în prezent autoritățile nu s-au sinchisit să dezmintă acest fake news despre Coronavirus, care riscă serioase consecințe: mulți vor crede că e mai bine să se trateze acasă cu leacul băbesc promovat de pastorul Patrana sau cu antibiotice, chiar fără să mai apeleze la medici în cazul în care se vor îmbolnăvi.

CITEȘTE ȘI: #coronavirus. Legătura dintre Streinu Cercel și Elena Ceaușescu

Fake news despre Coronavirus: „Boala a fost atacată greșit la nivel mondial”

Știrea falsă a fost prezentată inițial în Italia (9-10 aprilie) și a fost distribuită apoi pe un grup de WhatsApp al unor medici de ambulatoriu tocmai ca să arate enormitatea acesteia.

De aici știrea a ajuns pe mâna pastorului, care a îmbrăcat-o în argumente așa-zis științifice, pentru ca aceasta să-i convingă pe români că minciunile de acolo sunt adevărul-adevărat!

news despre Coronavirus

„BOMBĂ! LA LOC COMANDA! DESPRE CORONAVIRUS”, este titlul. „Boala a fost atacată greșit la nivel mondial. Datorită autopsiilor efectuate de medicii italieni s-a demonstrat că nu este vorba de pneumonie… ci este: coagulare intravasculară diseminată (tromboză). Deci, modalitatea de combatere a acestuia este cu antibiotice, antiinflamatoare și anticoagulante. Protocoalele sunt schimbate aici de la prânz.”

Nici vorbă să se fi schimbat protocoalele în Italia sau să se constate că nu este vorba de pneumonie! Aceste informații nu sunt reale.

Citește și Autorul celui mai mare fake news despre Coronavirus a fost blocat pe Facebook

Consecințele manipulării: „Sunt oameni care vor muri în casă”

Elena Copaciu, doctor în științe medicale, conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila este unul dintre cei mai mari specialiști în anestezie și terapie intensivă.

Este foarte grav! Sunt oameni care vor muri în casă, sau care vor muri în spital, refuzând să vină la terapie intensivă sau refuzând să fie conectați la ventilator până în ultimul moment. De neconceput! Auzi, să spui că nu trebuie terapie, că nu trebuie ventilatoare, că nu trebuie să vii la spital… Pot muri oameni cu zile din cauza unor astfel de afirmații!

news despre Coronavirus

Altă dezinformare, că la nivel mondial Covid a fost atacat greșit din cauza unei erori de diagnostic. Asta este iarăși foarte grav, foarte periculos, cum să spui așa ceva? Sunt atâtea enormități aici că nimeni nu ar trebui să le creadă și nimeni nu ar trebui să le distribuie” a declarat, pentru Cetățeanul, Elena Copaciu (foto).

Pentru a da greutate afirmațiilor sale, extrem de periculoase pentru sănătatea publică, spun medicii, pastorul Patrana își argumentează astfel postarea fake news despre coronavirus:  „un patolog anatomic italian raportează că …; conform informațiilor valoroase de la patologii italieni, ventilatoarele și unitățile de terapie intensivă nu sunt necesare; informațiile științifice care urmează dovedesc că … Și altele.

Cine e patologul, care este sursa așa-zis „științifice”, nimic. E suficient că „știe” domnul pastor!

Fake news despre Coronavirus: Tratament criminal cu aspirină în doze masive, lămâie și miere. Te bagă în spital!

Apoi, fapt și mai grav, Patrana prescrie și un tratament-minune pentru coronavirus: „Circulă un videoclip al unei familii mexicane din Statele Unite, care a afirmat că s-au vindecat cu un remediu la domiciliu: trei aspirine de 500 mg. dizolvate în sucul de lămâie fiert cu miere, este luat fierbinte și, a doua zi, ca și cum nu li s-ar fi întâmplat nimic! Ei bine, informațiile științifice care urmează dovedesc că remediul este corect!”, scrie pastorul ignorant.

Iată ce spune conf. dr. Elena Copaciu: „Cum adică trece cu aspirină, cu 1500 miligrame de aspirină, amestecate cu suc de lămâie, deci tot acid, fiert cu miere și băut fierbinte și a doua zi? Doamne ferește! Poți face ușor o gaură în stomac de la așa ceva. Iarăși, asocierea de antiinflamatoare cu Covid nu este deloc recomandată, cum scrie acest domn! Există suspiciunea că tratamentul cun antiinflamatoare poate să afecteze cursul natural al bolii, nu este exclus. Trebuie să ai o foarte mare prudență în a face astfel de afirmații, pot face foarte mult rău!”.

Două ținte principale are COVID

Elena Copaciu spune că nu este nimic nou în informațiile preluate de poastor, dar că interpretarea și asamblarea acetora sunt un fake news uriaș!Textul despre care spuneți că a împânzit întreaga țară nu este făcut de cineva care are pregătire medicală, ci de cineva care a preluat una sau două afirmații pe care le-a asamblat în felul în care el l-a înțeles. Nu poți să spui că nu există pneumonii sau că mor toți de tromboză. Cei mai valoroși ATI-iști din Europa, care vorbesc despre experiența lor directă, spun că acest virus este un ucigaș în serie și are două ținte: plămânul și endoteliul. Cel din urmă este stratul intern care căptușește toate vasele de sânge. Aceasta înseamnă că, pe deoparte, monitorizăm activitatea pulmonara, iar pe de altă parte impactul asupra vaselor de sînge.

S-a știut de la bun început, câtă vreme se leagă de receptori pulmonari, că există și manifestări extra pulmonare. sunt oameni care fac manifestări exclusiv digestive, sunt oameni care fac manifestări exclusiv cardiace, miocardite în principal, și mai puțin, din fericire, oameni care fac manifestări exclusiv neurologice (acesta se cheamă neuro Covid). Se știe de ele și se tratează ca atare.

Iar de fenomenul trombotic chiar țin minte s-a vorbit încă din februarie de complicațiile cotrombotice pe care le fac acești pacienți, încă de când au apărut primele cazuri în Europa, în Italia și în Franța”, a mai declarat Elena Copaciu.

UPDATE Biserica Adventistă: „Viorel Patrana nu mai este membru al bisericii noastre”

În urma articolului apărut pe site-ul www.cetateanul.net, în care se prezintă că „Viorel Pătrana, un pastor adventist, a lansat pe Facebook cel mai mare fake news despre coronavirus”, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România dorește să facă urmatoarele precizari:

– Dl. Viorel Pătrana nu mai este membru al Bisericii Adventiste. Calitatea de membru i-a fost retrasă în urma unei solicitari venite din partea sa.

– A fost angajat ca lucrător biblic al Bisericii Adventiste în perioada 1995-2001, dar nu a primit hirotonirea (recunoașterea oficială din partea Bisericii Adventiste a darurilor de slujire ca pastor, cu responsabilități depline)

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here