Ce trebuie să facem dacă suntem implicați în accidente

accidente
Upset driver After Traffic Accident

Sute de accidente mai mult sau mai puțin ușoare se produc zilnic într-un oraș supraaglomerat și cu o ifrastructură veche de 30 de ani precum Bucureștiul și nu numai. Așa că, vrând nevrând, accidentul a ajuns să facă parte din cotidian. Dacă ajungem să fim implicați in astfel de evenimente, e bine să știm ce trebuie să facem, etapă cu etapă, pentru a nu fi victime ale unor eventuale abuzuri.

Codul rutier stabilește, în cazul accidentelor rutiere soldate cu victime sau doar cu pagube materiale, mai multe măsuri pe care șoferii trebuie să le dispună imediat după producerea acestui eveniment. În cazul în care accidentul rutier a produs doar pagube materiale, conducătorii vehiculelor pot încheia doar o constatare amiabilă de accident, în timp ce în cazul accidentelor ce au provocat victime, conducătorii trebuie să anunțe imediat poliția.

„Să luăm varianta ușoară, fără victime, doar cu daune materiale. Dacă vorbim de un accident cu mai mult de două autoturisme implicate, nu se poate face constat amiabil. Sunt mai mult de două mașini implicate în accident, trebuie sesizată Poliția, indiferent cât am vrea noi să ne înțelegem amiabil”, a explicat, pentru ziarul „Cetățeanul”, avocatul Adrian Cuculis.

Ce facem dacă vinovatul nu-și recunoaște fapta?

Situația se complică atunci când șoferul vinovat nu recunoaște și susține că, de fapt, vina îți aparține. În astfel de cazuri e bine să recurgem la mijloace de probă, pentru că am putea avea supriza ca polițistul să nu ne dea dreptate. Cel mai la îndemână este să ne montăm în autoturism o cameră video. Alt mod de a proba cele spuse este de a aduce martori. În cazul în care niciunul dintre șoferi nu e mulțumit de soluția dată de polițist, accidentul se poate muta în sala de judecată.

accidente
Avocatul Adrian Cuculis explică ce trebuie să facă șoferii în caz de accident

„De multe ori se întâmplă ca niciunul dintre șoferi să nu-și recunoască vina. În acel moment, fiecare dintre șoferi are la dispoziție 24 de ore pentru a declara accidentul. Cine nu se prezintă la Poliție în acest termen, i se suspendă automat permisul de conducere și primește și amendă. În aceste cazuri, culpa pentru producerea accidentului o stabilește polițistul. Aici este însă o chestiune sensibilă. Dacă polițistul nu a fost la fața locului și nu are la dispoziție nici imaginile unei camere de bord, putem ajunge la o situație arbitrară: polițistul aflat la birou ajunge să emită un proces-verbal în funcție de cum vede el situația. Lucrurile astea rămân la stricta interpretare a polițistului, în funcție de ce declară fiecare șofer. Așa, poți fi găsit vinovat chiar dacă nu ai nicio vină. În acel moment, doar instanța de judecată mai poate face lumină – judecătorii pot dispune o expertiză tehnică judiciară care să stabilescă dinamica accidentului, pot audia martori și așa mai departe”, explică Adrian Cuculis.

Înainte de a ne adresa instanței, e bine să mai încercăm o ultimă modalitate de a ne dovedi nevinovăția: camerele de supraveghere stradale, amplasate de primărie în cele mai diverse locuri. Pentru asta este însă nevoie să notificăm imediat Poliția Locală.

„Ori de câte ori suntem implicați în astfel de evenimente, dacă în zonă sunt amplasate camere de supraveghere, trebuie neapărat să solicităm Poliției Locale din sectorul respectiv să conserve și să ne pună la dispoziție acele înregistrări, în baza unei cereri scrise, cu număr de înregistrare. De asemenea, este foarte important să avem martori”, spune avocatul.

„Culpa comună” în accidente, soluția comodă pentru polițist

Atunci când polițistul nu este convins de culpa vreunuia dintre șoferii implicați în accident, polițistul ajunge de multe ori să dea „culpă comună”. De multe ori însă această soluție este una abuzivă, avertizează Adrian Cuculis.

„Dacă polițistul este nelămurit în ceea ce privește circumstanțele producerii accidentului și, implicit, privind vinovăția, poate invoca culpa comună. Când ai două persoane conflictuale și nu ai un probatoriu vădit clar care să confirma culpa unei părți, e mai lesne pentru polițist să procedeze așa. De cele mai multe ori, această soluție nu este temeinică – sunt foarte puține cazuri în care, într-adevăr, se poate vorbi de culpă comună. Se constată foarte greu. Polițistul nu poate stabili de la birou dacă tu ai avut viteză mai mare decât cea legală sau dacă nu ai dat prioritate. Culpa comună ar trebui, până la urmă, dovedită cu mijloace tehnice, cu declarații ale unor martori. În astfel de cazuri, tot la instanță se ajunge, evident dacă suntem nemulțumiți de soluția dată de Poliție”, arată avocatul Adrian Cuculis.

Constatarea amiabilă te scutește de amendă

Constatarea amiabilă reprezintă o alternativă la deplasarea la secția de poliție din zona în care a avut loc accidentul, implicând mai puțin timp pierdut și mai puțină birocrație. Nu în ultimul rând, dacă ești vinovat, vei scăpa de sancțiunea dictată în cazul în care constatarea o va face polițistul.

După completarea formularului de constatare amiabilă, păgubitul se poate adresa direct asigurătorului pentru deschiderea dosarului de daună și eliberarea unui document de reparație a mașinii, fără să mai fie nevoie de un proces-verbal de constatare emis de poliție.

Potrivit legislației, constatarea amiabilă se poate folosi doar în cazul accidentelor ușoare, respectiv în cazul celor în care au fost implicate doar două mașini și din care au rezultat doar prejudicii materiale.

„Constatul amiabil îi vizează, în principal, pe cei doi participanți la trafic implicați în accident. Este un formular-tip, care nu poate fi modificat de către părți și este primit de fiecare șofer atunci când încheie o poliță de asigurare obligatorie. Părțile sunt obligate să-și treacă toate datele de identificare, tot ce ține de locul accidentului, circumstanțele producerii accidentului. După accident, părțile ar trebui să schimbe între ele documentele care să ateste identitatea – carte de identitate, permis de conducere, certificat de înmatriculare. Nu trebuie să fie doar o simplă discuție, să se stabilească o dată ulterioară pentru întocmirea acestor formalități. În această procedură, poliția nu mai are niciun rol. Dacă ești vinovat de producerea accidentului, scapi nu numai de cozile de la poliție, dar și de amendă sau suspendarea permisului de conducere”, arată avocatul Adrian Cuculis.

Cum putem deveni infractori fără voie

Avocatul averizează asupra unei situații destul de des întâlnite: unul dintre șoferi nu are asigurare obligatorie și îi propune celuilalt să declare alte date ale accidentului. În acest caz, suntem pasibili de o pedeapsă penală, chiar dacă intenția a fost de a nu-i face rău celuilalt șofer.

„Trebuie avut grijă să nu cădem în anumite capcane. Din dorința de a nu face rău cuiva, este posibil ca unii șoferi să accepte să încalce lege. Așa, devin infractori. De exemplu, cel vinovat spune că nu are asigurare și-ți propune să declarați accidentul a doua zi, după ce încheie o poliță. Trebuie declinate astfel de oferte, pentru că te fac părtaș la o serie de infracțiuni: fals, uz de fals, fals în înscrisuri oficiale și fals material. În primul rând, trebuie să respectăm legea penală. În al doilea rând trebuie știut că firmele de asigurări nu sunt naive. În momentul în care sunt suspiciuni de fraudă într-un dosar de daună, cei de la asigurări pot verifica imaginile camerelor video stradale din zona accidentului. Și dacă lucrurile nu stau cum au declarat șoferii, ambii se vor alege cu dosare penale”, avertizează avocatul.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.