Ce simptome transmit că ai putea avea probleme neurologice după COVID. Explicațiile profesorului Gheorghe Iana

Doctorul Gheorghe Iana
Doctorul Gheorghe Iana

Prof. univ. dr. Gheorghe Iana, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală declară că bolile cerebro-vasculare secundare infecției cu coronavirus pot apărea și în timpul îmbolnăvirii cu COVID-19 și după tratare.

„Sunt două mecanisme mari pentru bolile cerebro-vasculare, fie afectare directă din timpul bolii printr-un sindrom inflamator care poate genera o tromboză de sinus sagital superior, fie prin mecanisme secundare care modifică coagulabilitatea intravasculară și afectează vasele de tip terminal și pot determina fie hemoragii, fie accidente vasculare de tip ischemic datorită agregării intravasculare a complexelor imune. Toate acestea sunt o paletă largă și practic un pacient cu COVID trebuie să fie foarte atent și la modificările neurologice”, a explicat doctorul Gheorghe Iana, la Antena 3.

Specialistul mai spune și la ce ar trebui să fim atenți cât timp suntem bolnavi de coronavirus, nu suntem dependenți de oxigen și preferăm să ne tratăm acasă. „În timpul bolii, apariția unui deficit ușor motor pe care nu l-am mai avut până atunci, a unei tulburări ușoare de vorbire, accentuarea febrei, apariția unei dureri puternice de cap, care nu are legătură cu sindromul fibril și nu are legătură cu altceva, i-ar putea transmite pacientului că este și o mică suferință neurologică atașată sindromului COVID și să apeleze la medicul specialist.

Practic, în momentul de față, în momentul în care se suspectează o hemoragie intra-craniană sau o tromboză de sinus, examenul imagistic este definitoriu, după control neurologic, pentru a exclude sângerarea. Din păcate, aceste sângerări se pot extinde foarte repede și pacientul pierde definitiv zona respectivă cerebrală”, a mai specificat medicul Iana.

După 3 luni de la vindecare e nevoie de consultații la medic

Cum facem diferența dintre durerea de cap specifică infecției cu COVID și cea care ne transmite că e posibil să fie o problemă neurologică? „O durere intensă, bruscă, de o intensitate mult mai mare, care asociază și mici fenomene neurologice precum sindrom de dezechilibru, tendință de pierdere parțială a vizualiza, deficit motor minim… Toate acestea ridică semne de întrebare. Iar dacă durerea persistă și după antiinflamatorul care se dă oricum în timpul bolii, nu este în regulă. Durerea de tip vascular este o altă formă de durere, diferită”, a mai spus medicul Iana.

Medicul mai spune că după 3 luni de la vindecare, fiecare pacient ar trebui să-și facă analize și să vadă starea respiratorie, starea cordului și starea sistemului sistemului nervos central. Doctorul mai spune că, din păcate, este atât de puțin cunoscut mecanismul de acțiune al COVID, încât este greu de anticipat ce ne așteptăm să găsim. „Dar pacienții cu dislipidemii, pacienții care au obezitate, care au o tulburare de coagulare prexistentă bolii și care au o reacție imună de tip hiperegic, sunt predispuși să facă și fenomene grave”, mai explică medicul.

Cei care au avut COVID trebui să fie atenți dacă resimt amorțeală la mână, senzație de instabilitate, oboseală accentuată, tulburări de memorie, pentru că aceste semne transmit că e posibil să se fi întâmplat ceva și pe zona neurologică, mai atenționează doctorul Gheorghe Iana.

Citiți și: „Fără mască din luna mai”, propunerea medicului Radu Ciornei (USR)

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here